Οχι πως δεν υπήρχε πάντοτε στον αέρα η εντύπωση πως σε κάποια φάση της διακυβέρνησής τους, οι κυβερνήσεις, όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών δεν έμπαιναν στον πειρασμό να «ενημερώνονται» για τις κινήσεις των πολιτικών τους αντιπάλων, με νόμιμο ή παράνομο τρόπο. Αλλά αν δεν απατώμαι, και μάλλον δεν απατώμαι, είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση πιάνεται «με τη γίδα στην πλάτη», κατά το κοινώς λεγόμενο.

Ή μάλλον η δεύτερη, αν συνυπολογίσει κανείς και τον απίθανο Μαυρίκη, στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Τούτων δοθέντων η δική μου εκτίμηση, μιας που φτάσαμε Σεπτέμβρη κι ακόμη συζητάμε για τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές, είναι ότι η υπόθεση θα σέρνεται για καιρό, μέχρι που να σαπίσει, μέσα στην τοξικότητα και τη νοσηρότητα που γεννούν αυτά τα θέματα. Και θα ψαχνόμαστε και εμείς οι δημοσιογράφοι, μαζί με τους πολιτικούς, μήπως και βρούμε κάτι άλλο, πέρα από τα συγκεκριμένα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν τον Νίκο Ανδρουλάκη και την περίπτωσή του, τα οποία θα ρίξουν λιγάκι φως παραπάνω στο σκοτάδι. Μήπως και καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν να παρακολουθείται ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος του ελληνικού λαού, κι αυτό να χαρακτηρίζεται «νόμιμο», αλλά το γιατί συνέβαινε, να κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Αν είμαι αισιόδοξος; Οχι, δεν είμαι. Γι’ αυτό κι εγώ θα προσπαθήσω από την πλευρά μου, μήπως ανοίξει κάποια χαραμάδα…

Υπάρχει και δεύτερο χαρτί;

Απόπειρα πρώτη. Η διάταξη για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη βασίζεται σε ένα χαρτί, το «γνωστό» με τις υπογραφές των πέντε διευθυντών της ΕΥΠ και της εισαγγελέως που κατοικοεδρεύει σε αυτήν, ή υπάρχει και δεύτερο; Γιατί – αυτό το γνωρίζω καλά, από έγκυρη πληροφόρηση – στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που ζήτησε το αντίγραφο της διάταξης για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, διαβιβάστηκε ένα έγγραφο, το «γνωστό» με τις έξι υπογραφές, τις 5 (των διευθυντών της ΕΥΠ) συν τη μία της εισαγγελέως.

Ομως, η κυρία Βλάχου, η εισαγγελέας της ΕΥΠ, στην κατάθεσή της στην Επιτροπή Διαφάνειας, ανέφερε ότι πριν δώσει το ΟΚ για την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη, έκανε συμπληρωματικό, εμπεριστατωμένο έλεγχο, πριν βάλει την υπογραφή της, και ξεκινήσει η παρακολούθηση. Στα εκατοντάδες ή και χιλιάδες αιτήματα παρακολούθησης που της έχουν υποβληθεί, πάντα με τον ίδιο τρόπο, για αριθμούς τηλεφώνου, τι την έκανε να προχωρήσει σε εμπεριστατωμένο συμπληρωματικό έλεγχο, για έναν συγκεκριμένο; Μόνο, αν το ένα έγγραφο συνοδευόταν από ένα δεύτερο, που έλεγε ότι ο συγκεκριμένος αριθμός ανήκει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αλλη εξήγηση δεν μπορώ να βρω.

Ενα τυπικό έγγραφο δηλαδή με τον αριθμό, και ένα δεύτερο, πιθανώς και εκτός πρωτοκόλλου, που να έλεγε ότι ο συγκεκριμένος αριθμός ανήκει στον Ανδρουλάκη. Κάνω λάθος; Ας μου το πουν. Εδώ είμαι να το αναγνωρίσω. Αλλά επειδή όλο αυτό κυκλοφορεί έντονα τις τελευταίες ώρες, πραγματικά, κάποιος πρέπει να το απαντήσει. Γιατί αν ισχύει, τότε αλλάζει όλο το σκηνικό…

Συμπτώσεις

Απόπειρα δεύτερη.  Η απόλυση του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κων. Τσουβάλα από τη θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Οταν ανακοινώθηκε η συμμετοχή του στην κυβέρνηση, πραγματικά μερικοί, που τον γνωρίζαμε, πέσαμε από τα σύννεφα. Οχι γιατί είχε διατελέσει αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ούτε γιατί είχε συμμετοχή στο άθλιο σόου του «Λεγάμενου» τη νύχτα του ολοκαυτώματος στο Μάτι. Αλλά γιατί επί των ημερών του ως αρχηγού «μεγαλούργησε» η ΔΙΔΑΠ (Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών), μια σχετικά άγνωστη υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., η οποία είχε το δικό της σύστημα παρακολούθησης τηλεφώνων προς αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος. Εκείνοι που γνωρίζουν (πρώην ανώτατοι αξιωματικοί) υποστηρίζουν ότι η ΑΔΑΕ που έχει αναλάβει την έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών και παρακολουθήσεων, «θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει μια επίσκεψη» στο καλά φρουρούμενο κτίριο που στεγάζει τη ΔΙΔΑΠ, κάπου στο Περιστέρι. «Ισως», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «να έπρεπε να το είχε κάνει ήδη».

Προς ενημέρωση της ΑΔΑΕ δε, όπως και των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αναφέρω σχετικά ότι στο κτίριο αυτό ΔΕΝ υπάρχει εισαγγελέας, αντίστοιχος εκείνου που υπάρχει στην ΕΥΠ, ο οποίος να εγκρίνει ή να απορρίπτει εισηγήσεις για παρακολουθήσεις. Οι εισηγήσεις για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων από τη ΔΙΔΑΠ έρχονται προς εκτέλεση από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., και από εκεί και πέρα τρέχα γύρευε τι γίνεται. Και παραμένω σε αυτό…

info: επικεφαλής της ΔΙΔΑΠ είναι ο υποστράτηγος Νίκος Τσέτσικας, ο οποίος – ω της συμπτώσεως – τοποθετήθηκε στη θέση αυτή επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, την περίοδο που αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ο εξ Ιωαννίνων ορμώμενος Κων. Τσουβάλας. Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τον διατήρησε στη θέση αυτή, παρά τις τόσες αλλαγές που έχουν γίνει στην Αστυνομία τα τελευταία χρόνια. Σύμπτωση θα είναι. Και αυτή…

Προσωπικές σχέσεις

Και επειδή χθες, έκανα μια αναφορά στην κουμπαριά του Γρηγόρη Δημητριάδη με τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο, να προσθέσω κάτι ακόμη, το οποίο, προφανώς δεν ήταν, και δεν (μπορεί να) είναι άγνωστο, στο Μέγαρο Μαξίμου: και ο Κων. Τσουβάλας είναι κουμπάρος του επιχειρηματία. Από τους καλούς κουμπάρους. Οχι σαν μερικούς που βάζουν ένα λάδι στο παιδί, που λέει ο λόγος και μετά εξαφανίζονται – ούτε ένα δωράκι στη γιορτή του. Δεν φαντάζομαι όμως ότι αυτό να έπαιξε ρόλο στην απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση, ε; Οι προσωπικές σχέσεις δεν ποινικοποιούνται, σε αυτό είμαι κάθετος!

Το «κόλπο»

Οσο περνούν οι μέρες, τόσο πιο πολύ αποκαλύπτεται το «κόλπο» με την παρέμβαση Καραμανλή στα Ανώγεια, με την οποία έριξε γέφυρες προς την αντιπολίτευση και ειδικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, για να ανανεώσει την καλή συνεργασία που είχε μαζί του τα προηγούμενα χρόνια. Και ενώ, οι δικοί του, τον εμφανίζουν (με βάση τα όσα είπε, και τα οποία ήταν τρύπημα στα πλευρά του Μητσοτάκη) ως… «θεματοφύλακα των ιδεωδών και των αξιών της παράταξης», στην πραγματικότητα (αυτή είναι η δική μου άποψη), ο αρχηγός έχει βάλει ως σκοπό της ζωής του πλέον να επιστρέψει στα κοινά ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Μίλησε με το βλέμμα στο 2024», μου είπε πρώην υπουργός του, και δεν έχω λόγους να αμφιβάλλω.

Ενισχυτικό των όσων αναφέρω στην αρχή, περί «κόλπου», είναι το γεγονός ότι τίποτα από όσα είπε για τις παρακολουθήσεις, και τα κοινότοπα περί διαύγειας και διαφάνειας, δεν υπήρχαν στο αρχικό κείμενο που είχε γνωστοποιηθεί πριν από την εκδήλωση. Υπήρχαν δύο μεγάλες παράγραφοι γεμάτες μπλα… μπλα… για να γεμίσει ο χρόνος της ομιλίας, οι οποίες όμως δεν ειπώθηκαν ποτέ. Εδωσαν τη θέση τους στα των παρακολουθήσεων.

Και ένα ακόμη στοιχείο: πριν από την ομιλία τον είδαν πολλοί και διάφοροι δικοί του. Τους διαβεβαίωσε ότι θα κάνει μια απλή ομιλία για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, με αναφορές στην πολιτική και τους πολιτικούς. Σε κανέναν δεν ανέφερε ότι θα έκανε και αναφορές στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Θα του διέφυγε, υποθέτω. Τι; Οχι;