«Ετος Ειδικών Δικαστηρίων» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η νέα δικαστική χρονιά που εκκίνησε πριν από λίγες ημέρες, καθώς δύο πρώην υπουργοί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ θα καθίσουν στο εδώλιο προκειμένου να λογοδοτήσουν και να κριθούν για πράξεις που φέρονται να έχουν διαπράξει κατά την ενάσκηση των υπουργικών τους καθηκόντων. Το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου 2022 οι ανώτατοι δικαστές θα ανέβουν στην έδρα για να ξεκινήσει η δίκη με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ενώ σύντομα αναμένεται να «κλειδώσει» η ημερομηνία προσδιορισμού και για το δεύτερο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Η εκδίκασή τους, μάλιστα, θα συμπέσει με μια μακρά προεκλογική περίοδο, αν και εκ των πραγμάτων όποτε κι αν δικάζονταν αυτές οι υποθέσεις, λόγω της ιδιότητας των προσώπων που κάθονται στο εδώλιο, πέρα από την ποινική διάσταση έχουν και πολιτική.
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ. Με βάση το Σύνταγμα, το Ειδικό Δικαστήριο συγκροτείται από επτά δικαστές του Αρείου Πάγου και έξι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την προϋπόθεση ότι υπηρετούσαν στον συγκεκριμένο βαθμό πριν από την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του πολιτικού προσώπου, διαδικασία που κινείται με απόφαση της Βουλής. Καθήκοντα προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου ασκεί ο αρχαιότερος αρεοπαγίτης.
Ετσι, με βάση την επετηρίδα, πρόεδρος στο πρώτο Ειδικό Δικαστήριο ενώπιον του οποίου έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, θα είναι η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου, ενώ στη σύνθεση θα μετέχουν και νεοπροαχθέντες αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου.
ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ. Στο δεύτερο Ειδικό Δικαστήριο, η σύνθεση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς το καλοκαίρι έγιναν αιτήματα εξαίρεσης από ανώτατους δικαστές, που με βάση την αρχική κλήρωση συμμετείχαν και στα δύο Ειδικά Δικαστήρια. Ετσι, κατά τον νόμο, αναμένεται νέα κλήρωση από τη Βουλή προκειμένου να ολοκληρωθεί το «παζλ» της σύνθεσης και του δεύτερου χρονικά Ειδικού Δικαστηρίου. Οσον αφορά στην εισαγγελική έδρα, η κληρωτίδα ανέδειξε την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ολγα Σμυρλή και για τις δύο δίκες, με αναπληρωματική αυτής στη μεν «υπόθεση Παπαγγελόπουλου» την αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Αριστέα Θεοδόση και με αναπληρωματικό στην «υπόθεση Παππά» τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Ασπρογέρακα.
ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος από την αρχή αρνείται ότι έχει διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα, θα καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου ως ηθικός αυτουργός στην κατάχρηση εξουσίας, που κατά πλειοψηφία (με ψήφους τριών έναντι δύο) οι ανώτατοι δικαστές παρέπεμψαν την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία φέρεται ότι δεν διαβίβασε αμελλητί στη Βουλή μήνυση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη μη τιμολόγηση φαρμάκου την περίοδο που στο υπουργείο Υγείας ασκούσαν καθήκοντα οι Παναγιώτης Κουρουμπλής και Ανδρέας Ξανθός. Επιπλέον, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης στο Ειδικό Δικαστήριο θα βρεθεί αντιμέτωπος με τρεις πρώην συναδέλφους του εισαγγελείς, τους Παναγιώτη Αθανασίου, Ελένη Ράικου και Γεωργία Τσατάνη, στο δικαιοδοτικό έργο των οποίων φέρεται ότι παρενέβη, στο πλαίσιο χειρισμού ευαίσθητων υποθέσεων.
Σε ό,τι αφορά στον πρώην υπουργό Νίκο Παππά θα δικαστεί με βάση το επίσης αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος που συνδέεται με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ στο εδώλιο θα καθίσει μαζί του και ο Χρήστος Καλογρίτσας. Ο επιχειρηματίας κατήγγειλε στη Βουλή, αλλά και στη Δικαιοσύνη, ότι προκειμένου να λάβει μέρος στον διαγωνισμό και να διεκδικήσει μία τηλεοπτική άδεια, με την καθοδήγηση του πρώην υπουργού, έλαβε τρία εκατ. ευρώ από λιβανέζικη εταιρεία για να καλύψει την εγγύηση που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή κάποιου στον διαγωνισμό.