Μια δραστήρια 45χρονη αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. με θητεία σε νευραλγικές υπηρεσίες, όπως η Δίωξη Ναρκωτικών, αλλά και στην αντιμετώπιση των χούλιγκαν, που είχε συμμετάσχει σε μυστικές έρευνες της ΕΥΠ και επί ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να είχε κεντρικό ρόλο στην παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η υπογραφή της εν λόγω αξιωματικού – με τον βαθμό της αστυνομικής υποδιευθύντριας – φέρεται ότι κυριαρχεί στο έγγραφο αίτημα για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, τον Σεπτέμβριο του 2021. Το έγγραφο αυτό παρουσιάσθηκε, μάλιστα, σε κλιμάκιο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) που πραγματοποίησε προ τριημέρου έλεγχο στις μυστικές υπηρεσίες.
ειδικες αποστολες. Η έμπειρη αξιωματικός θεωρείτο για πολλά χρόνια ως «άνθρωπος ειδικών αποστολών», εντός και εκτός ΕΥΠ, και είχε συμμετάσχει επί ΣΥΡΙΖΑ – υπό τη διοίκηση του Γιάννη Ρουμπάτη – στις έρευνες για το μεγάλο δίκτυο διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. και για τα παραδικαστικά κυκλώματα, οπότε, μάλιστα, εξετάστηκαν και τυχόν επαφές και οι διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα. Επίσης είχε συμμετάσχει και στη μεγάλη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στα Ζωνιανά το 2007.
Αποχώρησε από την ΕΥΠ την περίοδο 2016-2017 και επέστρεψε την τελευταία διετία, αναλαμβάνοντας έρευνες αιχμής, σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος. Μάλιστα είχε αναλάβει προϊσταμένη στην αντίστοιχη υποδιεύθυνση της ΕΥΠ. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν, ωστόσο, είναι πώς επέστρεψε στην ίδια υπηρεσία, παρότι είχε θητεία επί ΣΥΡΙΖΑ (με βάση τις επιλογές σε τέτοιου είδους υπηρεσίες) και αν αποτέλεσε επιλογή ανωτάτων στελεχών της ΕΥΠ ή ιδιωτών. Υπηρεσιακοί παράγοντες αναφέρουν ότι «η επιλογή της έγινε με απόλυτα αξιοκρατικά κριτήρια αφού πρόκειται για μία έμπειρη, ικανή και αφοσιωμένη στο έργο της αξιωματικό με σημαντικές επιτυχίες».
οι κινεζοι. Τα παραπάνω, ωστόσο, δεν απαντούν σε ένα επιπλέον ερώτημα: Γιατί η εν λόγω αξιωματικός, με τις επιχειρησιακές κυρίως περγαμηνές, και το συγκεκριμένο τμήμα ανέλαβε την παρακολούθηση, εφόσον αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, προέκυψε έπειτα από αιτήματα ξένων υπηρεσιών λόγω αναφερόμενων «συναντήσεων του τότε ευρωβουλευτή με κινέζους αξιωματούχους που προωθούσαν τα ρωσικά συμφέροντα». Λόγοι, δηλαδή, παντελώς άσχετοι με ζητήματα εγχώριου οργανωμένου εγκλήματος και ύποπτων ενεργειών ενόπλων που ερευνούσε η υποδιεύθυνση της ΕΥΠ στην οποία προΐστατο η 45χρονη αξιωματικός.
Επίσης, ζητούμενο αποτελεί αν είχε αναλάβει και φυσικές παρακολουθήσεις προσώπων.
με δικη τησ υπογραφη. Πρόκειται, λοιπόν, για το νέο πρόσωπο στην υπόθεση των συνακροάσεων και η ανάδειξη του ρόλου της φαίνεται να δίνει απάντηση στο ερώτημα της αιφνιδιαστικής αποχώρησής της – ενάμιση μήνα πριν – από τις μυστικές υπηρεσίες, αμέσως μόλις αναδείχθηκε η υπόθεση Ανδρουλάκη. Από την πλευρά τους, υπηρεσιακοί παράγοντες ερμήνευαν την αποχώρησή της ως προσωπική επιλογή και άσχετη με τις πρόσφατες αποκαλύψεις. Εντούτοις, με βάση τα έγγραφα που επιδείχθηκαν στα στελέχη της ΑΔΑΕ φέρεται ότι έχει συνυπογράψει το αίτημα για την άρση απορρήτου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και γνωρίζει λεπτομέρειες της υπόθεσης. Μαζί της, μάλιστα, είχε αποχωρήσει και άλλη αξιωματικός-συνεργάτιδά της, που επίσης επέστρεψε σε υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα της Ασφάλειας Αττικής που ασχολείται με τις αναζητήσεις ελλήνων και αλλοδαπών εμπλεκομένων σε ποινικές υποθέσεις. Στην ίδια υποδιεύθυνση της ΕΥΠ, συμμετείχαν και αστυνομικοί με παρουσία στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., ορισμένοι από τους οποίους έχουν επίσης επιστρέψει στις πρότερες υπηρεσίες τους.
Νέα ερωτήματα. Εξάλλου, στην υπόθεση Ανδρουλάκη νέα ερωτήματα προκαλεί και η… εξαΰλωση του αρχείου με τα δεδομένα των τηλεφωνικών υποκλοπών που πραγματοποιήθηκαν το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021. Επισήμως, αυτό φέρεται ότι έχει συμβεί λόγω της απόσυρσης του προηγούμενου συστήματος νομίμων συνακροάσεων της ΕΥΠ (με το οποίο φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε η υποκλοπή των συνομιλιών Ανδρουλάκη) και της αντικατάστασής του με νέο σύγχρονο «Μεγάλο Αδελφό», ιταλικής κατασκευής, που εγκαταστάθηκε στα τέλη του 2021. Ωστόσο, άλλες πηγές σημειώνουν ότι η άμεση καταστροφή ηλεκτρονικών αρχείων τηλεφωνικών υποκλοπών είναι μία «συνήθης διαδικασία» όταν από τις τηλεφωνικές καταγραφές δεν προκύπτει σημαντικό στοιχείο.
150 αιτήματα. Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον των στελεχών της Αρχής αλλά και των ερευνητών της υπόθεσης στρέφεται στα περίπου 150 αιτήματα για άρση απορρήτου που είχαν υποβάλει οι υπηρεσίες της ΕΥΠ και απερρίφθησαν από την αρμόδια εισαγγελέα Βασιλική Βλάχου. Κύριο ζητούμενο αποτελεί, βέβαια, ποια είναι τα πρόσωπα που αφορούσαν τα αιτήματα και η αιτιολόγηση ώστε να γίνουν στόχος νομίμων συνακροάσεων. Καθώς και αν στην «απορριφθείσα» λίστα θα μπορούσαν να περιέχονταν τα ονόματα πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων. Επιπλέον, ερωτήματα προκύπτουν για τους λόγους απόρριψης των αιτημάτων από τη δικαστική λειτουργό, κρινόμενα ως «αστήρικτα», αλλά και ποια ήταν η στόχευσή τους.
Εν τω μεταξύ, το κλιμάκιο της ΑΔΑΕ φέρεται ότι ολοκλήρωσε συμφωνία με αξιωματούχους της ΕΥΠ για την on-line αποστολή – προς ενημέρωση ειδικού ψηφιακού αρχείου – όλων των παρακολουθούμενων τηλεφωνικών αριθμών από τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει τους ελέγχους στο σύστημα νομίμων συνακροάσεων, αφού μέχρι τώρα τα στοιχεία των χιλιάδων παρακολουθούμενων προσώπων και οι τηλεφωνικοί αριθμοί τους στέλνονταν σε έγχαρτη μορφή και ήταν εξαιρετικά δύσκολη οποιαδήποτε αναζήτηση, σύγκριση και ελεγκτική διαδικασία. Ολα αυτά στο εξής θα γίνονται ηλεκτρονικά και με συνοπτικές διαδικασίες.