Ηταν προφανές. Και από το βήμα της 86ης ΔΕΘ και στη συνέντευξη Τύπου. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε ένα ολοκληρωμένο σήμα σταθερότητας. Αυτό θεμελιώθηκε και στο πεδίο των οικονομικών εξαγγελιών και στο σκέλος τού πώς αντιλαμβάνεται τη γεωπολιτική ασφάλεια και πώς θωρακίζεται η εσωτερική πολιτική σκηνή.

Στο κομμάτι της οικονομίας είναι σαφές πως τα μέτρα και οι τομές – μόνιμου ή μη χαρακτήρα – συμβάλλουν σε ένα σχέδιο ανάπτυξης, αλλά και αντοχής για τον κοινωνικό ιστό και ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα. Στοχευμένες παρεμβάσεις υπέρ όλων των κοινωνικών στρωμάτων.

Στο πεδίο των γεωπολιτικών τα αυστηρά μηνύματα σε Τουρκία, αλλά και το σταθερό μέτωπο στην αναθεωρητική Ρωσία επίσης ήταν σε μια κατεύθυνση υπενθύμισης πως η Ελλάδα είναι και δυτική χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης και παράλληλα αποτρεπτική δύναμη με κόκκινες γραμμές.

Επίσης, τα σήματα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε ήταν στο πολιτικό σκηνικό θέτοντας το δίλημμα σταθερότητα ή χάος. Στο τελευταίο σκέλος μπορεί να αποσαφήνισε πως δεν θα αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο, αλλά ταυτόχρονα πίεσε και προς τον τρίτο πόλο του συστήματος, ενώ περιέγραψε το πώς αντιλαμβάνεται την περιπέτεια για τη χώρα.

Ολα αυτά σε ένα ρευστό διεθνές πεδίο, αλλά και σε μια εποχή που η χώρα οφείλει να θωρακιστεί πολλαπλώς με μέριμνα για την κοινωνική συνοχή. Η εξάντληση της κυβερνητικής θητείας και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων συμβάλλει στη σταθερότητα που η χώρα έχει ανάγκη.