Η επιθετική ρητορική της Αγκυρας των τελευταίων ημερών δεν αποκλείεται να οφείλεται και στον εκνευρισμό της διότι κάθε μέρα που περνάει αντιλαμβάνεται πως έρχεται αντιμέτωπη με μία ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη: Παίρνει σάρκα και οστά η ενίσχυση και αναβάθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες σε πολλά πεδία.
Ισως δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι τούρκοι αξιωματούχοι και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμμένουν στον ισχυρισμό ότι οι ελληνικοί S-300 «λόκαραν», είχαν «κλειδώσει» δηλαδή ως στόχους τουρκικά F-16. Κάτι τέτοιο διαψεύστηκε άμεσα από το ελληνικό «Πεντάγωνο». Ομως τα νέα οπλικά συστήματα που έχει στη διάθεσή της η Πολεμική Αεροπορία, όπως είναι για παράδειγμα τα έξι μαχητικά Rafale, θα μπορούσαν από πολύ μακρινή απόσταση 60 ακόμη και 100 χιλιομέτρων να «λοκάρουν» τουρκικά αεροσκάφη που είχαν προχωρήσει σε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου μας. Είναι γνωστό εξάλλου ότι ο πύραυλος Meteor αέρος αέρος που φέρουν έχει εμβέλεια 100 χλμ. και το ραντάρ (AESA) πολλαπλών κατευθύνσεων μπορεί να «σκανάρει» πάνω από 40 στόχους σε αέρα και έδαφος πάνω σε απόσταση 100 χλμ.
Τα Rafale, τα ελληνικά δελταπτέρυγα – που οσονούπω ολοκληρώνουν τον απαιτούμενο εκπαιδευτικό κύκλο και πλησιάζουν στο 100% της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας – έχουν αυτές τις δυνατότητες να εντοπίζουν δηλαδή στόχους από πολύ μακριά. Οι γείτονες γνωρίζουν καλά πως σύντομα οι έλληνες πιλότοι και βέβαια οι έλληνες επιτελείς θα έχουν στη διάθεσή 24 τέτοια μαχητικά που χαρακτηρίζονται «gamechangers».
Τα 2 πρώτα F-16 Viper
Επιπλέον, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι πέραν της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων με τα Rafale έχει δρομολογηθεί η πλήρης ανανέωση των μαχητικών της ΠΑ με την αγορά 24 F-35 προς το τέλος τη δεκαετίας. Στη διάθεσή της από το 2027 θα είναι και τα 83 αναβαθμισμένα μαχητικά F-16 στην εκδοχή Viper. Σήμερα εξάλλου είναι προγραμματισμένη η τελετή παραλαβής των 2 πρώτων αεροσκαφών F-16 Viper στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Tα δύο αεροσκάφη είχαν πραγματοποιήσει τις «παρθενικές» πτήσεις στην αναβαθμισμένη έκδοσή τους στα μέσα Ιουνίου.
Τα πλεονεκτήματα των αναβαθμισμένων F-16 δεν είναι και λίγα. Η έκδοση Viper θα περιλαμβάνει μια σειρά αναβαθμίσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους, με σημαντικότερη την τοποθέτηση ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA (Active Electronically Scanned Array). Το F-16V θα μπορεί να σαρώνει δηλαδή στόχους σε θάλασσα, ξηρά και αέρα σε απόσταση περίπου 80 χλμ. Επίσης οι «οχιές» των αιθέρων θα διαθέτουν νέο πιλοτήριο με καινούργια οθόνη CPD για προβολή εικόνας υψηλής ευκρίνειας με στόχο την καλύτερη αντίληψη της κατάστασης μάχης. Θα έχουν ακόμη το σύστημα Link 16 για σύζευξη και ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων με άλλα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν το ίδιο σύστημα.
Υπό αυτά δεδομένα, μπορεί να γίνει αντιληπτό γιατί η Αγκυρα επιμένει να κατηγορεί τη χώρα μας για δήθεν παραβιάσεις και για χρήση των S-300. Η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους με τις ΗΠΑ για την απόκτηση αμερικανικών μαχητικών ή αναβάθμιση των τουρκικών F-16.
Περαιτέρω ενίσχυση
Πάντως το σίγουρο είναι ότι η θωράκιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι δρομολογημένη και θα συνεχιστεί και όχι μόνο στον αέρα. Οπως επιβεβαίωσε εξάλλου και ο Πρωθυπουργός από το βήμα τη ΔΕΘ τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η διπλωματική ασπίδα πάει μαζί με το δόρυ αποτροπής». Εκανε ειδική αναφορά στην απόκτηση των Rafale και στις φρεγάτες Belh@rra, ενώ αναμένεται και η απόφαση για την αγορά 3 ή 4 κορβετών για την περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού στόλου.