Στο ξενοδοχείο του Βερολίνου που φιλοξενεί τις αποστολές των εθνικών ομάδων που συμμετέχουν στο Ευρωμπάσκετ, προχθές το βράδυ ένας ένοικος δεν είχε ύπνο και πήγαινε πέρα δώθε.

Πέρναγε από τους διαδρόμους, το λόμπι, τον κήπο του ξενοδοχείου και ξανά την ίδια διαδρομή και το πρόσωπό του έλαμπε. Οποιος τον συναντούσε, αυτός του χαμογελούσε, και δεχόταν με χαρά τα συγχαρητήρια.

Ο Τζιανμάρκο Ποτσέκο, ο ιταλός τεχνικός, από τη φύση του δεν μπορεί να κάτσει στα αβγά του και η αλήθεια είναι πως δύσκολα (αν συνεχίσει έτσι) θα μένει και στον πάγκο καθώς οι δύο τεχνικές ποινές – όσο και αν η δεύτερη είχε πράγματι χρεωθεί στον πάγκο και όχι στον ίδιο – που τον έστειλαν προχθές στα αποδυτήρια ήταν μάλλον μια μεγάλη δόση επιείκειας από πλευράς διαιτητών.

Ο Ποτσέκο έμοιαζε θηρίο στο κλουβί, καθώς είδε το φινάλε του θριάμβου της Ιταλίας επί της Σερβίας στα αποδυτήρια, και όταν επιχείρησε να μπει ξανά στο γήπεδο στο τέλος για να πανηγυρίσει με τους παίκτες του οι σεκιούριτι δεν του το επέτρεψαν.

Με αποτέλεσμα να πάνε οι παίκτες προς τα έξω και να γίνουν όλοι μαζί ένα κουβάρι πανηγυρίζοντας έξαλλα μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία της Σκουάντρα Ατζούρα στο μπάσκετ.

Είναι χαρακτηριστικό – και το έλεγαν με θαυμασμό οι Ιταλοί στο Βερολίνο – οι αθλητικές εφημερίδες της χώρας και όχι μόνο μοίρασαν ισόποσα τον χώρο τους στον θρίαμβο της ομάδας μπάσκετ μαζί με αυτής του βόλεϊ που κατέκτησε για μια ακόμα φορά στην ιστορία της το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και μάλιστα νικώντας στον τελικό του Κατοβίτσε τη γηπεδούχο Πολωνία.

Και όμως το λατρεμένο βόλεϊ των Ιταλών που κατέκτησε παγκόσμιο τίτλο και μπήκε ακριβώς όσο το μπάσκετ και ένας αγώνας στους «16» του Ευρωμπάσκετ.

Ο Ποτσέκο βγαίνοντας τρελαμένος από τη χαρά του από τα αποδυτήρια ο πρώτος που είδε μπροστά του ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και αμέσως πήδηξε στην αγκαλιά του, με τον Γιάννη να τον πιάνει και να τον κρατάει σαν παιδί!

«Μόλις αγκάλιασα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στα αποδυτήρια. Είναι τόσο καλό παιδί! Ετρεξα και πήδηξα πιο ψηλά απ’ ό,τι έχω πηδήξει ποτέ στη ζωή μου γιατί είναι και ψηλός και τον αγκάλιασα», είπε ο ενθουσιώδης ιταλός τεχνικός μιλώντας στο Eurohoops και συνέχισε:

«Ηταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στην ιστορία της εθνικής μας ομάδας. Κάναμε μια καταπληκτική εμφάνιση σε όλα τα επίπεδα απέναντι σε μια πάρα πολύ δυνατή ομάδα που έκανε ό,τι μπορούσε για να κερδίσει. Ολα τα παιδιά έδειξαν χαρακτήρα και αξίζουν συγχαρητήρια. Εχουμε μεγάλη καρδιά, μια δόση τρέλας και μεγάλη συνοχή σαν ομάδα. Ισως να είμαστε ο αντίπαλος που κανένας δεν θέλει να βρει στον δρόμο του. Θα το θυμόμαστε για πολύ καιρό αυτό που έγινε».

Πλέον μπροστά του αύριο είναι η Γαλλία και οι Ιταλοί ονειρεύονται με τον κόουτς Ποτσέκο να μην είναι μακριά από τη μέρα που θα… βάψει και ως προπονητής πλέον φούξια τα μαλλιά του.