Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1962, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι απηύθυνε ενώπιον 40.000 ανθρώπων, στο στάδιο του πανεπιστημίου Ράις, στο Χιούστον του Τέξας, μία ομιλία που έμελλε να περάσει στην ιστορία.

«Επιλέγουμε να πάμε στο φεγγάρι», διακήρυξε, ενημερώνοντας το κοινό για τα σχέδια της κυβέρνησής του να στείλει έναν άνθρωπο στη Σελήνη μέχρι το 1970. Ακριβώς εξήντα χρόνια αργότερα, ο Τζο Μπάιντεν μετέβη χθες στη Βοστώνη, στη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Τζον Φ. Κένεντι, και διατύπωσε από εκεί έναν ανάλογα φιλόδοξο στόχο: να «βάλουμε τέλος στον καρκίνο όπως τον ξέρουμε ακόμη και να θεραπεύσουμε τους καρκίνους για πάντα». Την ομιλία του προλόγισε μάλιστα η κόρη του JFK, η Κάρολαϊν Κένεντι.

Είναι ένα θέμα που αγγίζει προσωπικά τον αμερικανό πρόεδρο. Ενας από τους δύο γιους του, ο Μπο, πέθανε το 2015 σε ηλικία 46 χρόνων από καρκίνο στον εγκέφαλο. Εναν χρόνο μετά, ο Μπάιντεν λάνσαρε, ως αντιπρόεδρος τότε, την Πρωτοβουλία Moonshot για τον Καρκίνο – όπου Moonshot, η εκτόξευση διαστημοπλοίου για το φεγγάρι.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τον είχε θέσει επικεφαλής του «κέντρου ελέγχου της αποστολής» ως αναγνώριση, ακριβώς, του πόνου που βίωνε ως γονιός και της επιθυμίας του να κάνει κάτι για αυτό. Το Κογκρέσο, με τη σειρά του, πέρασε νόμο που αφιέρωνε στην έρευνα για τον καρκίνο 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σε διάστημα επταετίας.

Η δημόσια χρηματοδότηση δεν διακόπηκε ούτε κατά την προεδρία Τραμπ. Ο καρκίνος είναι άλλωστε στις ΗΠΑ το δεύτερο μεγαλύτερο αίτιο θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες. Υπολογίζεται πως το 2022 θα διαγνωσθούν στη χώρα 1,9 εκατομμύριο νέα κρούσματα καρκίνου και θα χάσουν τη ζωή τους 609.360 άνθρωποι.

Η χρηματοδότηση των ερευνών για τον καρκίνο είναι, λοιπόν, ένα από εκείνα τα σπάνια θέματα που συγκεντρώνουν διακομματική συναίνεση – αν και επ’ ουδενί έχει τη δημοσιονομική στήριξη που είχει το διαστημικό πρόγραμμα του Κένεντι, το οποίο πέτυχε πράγματι τον στόχο του το 1969.

Επιστρέφοντας, σε κάθε περίπτωση, στον Λευκό Οίκο ως πρόεδρος, ο Μπάιντεν θέλησε να δώσει νέα πνοή στην Πρωτοβουλία Moonshot για τον Καρκίνο. Τον περασμένο Φεβρουάριο, έθεσε ως στόχο να μειωθεί μέσα στα επόμενα 25 χρόνια κατά 50% ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν στις ΗΠΑ από καρκίνο. Και έναν μήνα αργότερα, λάνσαρε την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Σχεδίων για την Υγεία, στα πρότυπα αντίστοιχων πρωτοβουλιών έρευνας και ανάπτυξης που ενισχύουν το Πεντάγωνο και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Χθες, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως θέτει επικεφαλής της τη δρα Ρενέ Γουέγκριζιν, μακροχρόνια σύμβουλό του σε επιστημονικά ζητήματα. Υπέγραψε επίσης εκτελεστικό διάταγμα που αποσκοπεί στην προώθηση της βιοτεχνολογίας και της βιοπαραγωγής, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάπτυξη, στις ΗΠΑ, τεχνολογιών αιχμής όπως αυτές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Κατά την ομιλία του στη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Τζον Φ. Κένεντι, ο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς που ενδεχομένως καθυστέρησαν τον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο λόγω της πανδημίας (υπολογίζεται πως 9,4 εκατομμύριο εξετάσεις δεν έγιναν για αυτόν τον λόγο το 2020) να τον προγραμματίσουν άμεσα, θυμίζοντάς τους την αξία της έγκαιρης πρόβλεψης.

Επεσήμανε επίσης την πρόοδο που έχει κάνει η συμβουλευτική ομάδα «Αντικαρκινικό Υπουργικό Συμβούλιο» την οποία συγκρότησε νωρίτερα φέτος, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που έχουν ληφθεί ώστε να γίνει πιο ισότιμη η πρόσβαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο, να μειωθεί η επίπτωση των καρκίνων που μπορούν να προληφθούν και να επωφεληθούν ασθενείς και κοινότητες από τις πιο πρόσφατες έρευνες.

Το «Αντικαρκινικό Υπουργικό Συμβούλιο», για παράδειγμα, ανακοίνωσε πως το νομοσχέδιο για την υγεία και το κλίμα που υπέγραψε ο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα θα μειώσει το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς.

Ενας από τους βασικότερους λόγους της χθεσινής προεδρικής ομιλίας, όμως, ήταν η βούληση του Μπάιντεν να επιστήσει την προσοχή στη νέα, πανεθνική έρευνα που ξεκίνησε το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο, με ομοσπονδιακή στήριξη, και στόχο την ανάπτυξη αιματολογικών εξετάσεων που θα προσφέρουν την υπόσχεση της έγκαιρης ανίχνευσης, μια μέρα, πολλών ειδών καρκίνου σε μία και μόνο αιματολογική εξέταση.

Η έρευνα έχει μάλιστα σχεδιαστεί έτσι ώστε τα οποιαδήποτε ελπιδοφόρα διαγνωστικά αποτελέσματα να αξιοποιηθούν αμέσως και ευρέως, ενώ θα συνεχίζεται η πιο μακροπρόθεσμη μελέτη, που αναμένεται να διαρκέσει έως και μία δεκαετία.

Η αμερικανική κυβέρνηση λαμβάνει παράλληλα μέτρα ώστε να επενδύσει στην επόμενη γενιά ερευνητών για τον καρκίνο, να μελετηθεί ο ρόλος της τηλεϋγείας στην πρόληψη του καρκίνου, και να εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί η έκθεση σε τοξικές ουσίες να οδηγήσει σε καρκίνους σε μέλη του στρατού: ο Μπάιντεν έχει εκφράσει την πεποίθηση πως ο καρκίνος στον εγκέφαλο που σκότωσε τον γιο του είχε σχέση με την έκθεσή του σε τοξικές αναθυμιάσεις κατά την καύση στρατιωτικών απορριμμάτων, ενώ υπηρετούσε στο Ιράκ.