Οι ποινικές δίκες ανέκαθεν άφηναν βαθύ το αποτύπωμά τους στην κοινωνία. Εγκλήματα κατά ζωής, γυναικοκτονίες, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και αξιοπρέπειας, τα οποία έχουν αποκαλυφθεί τους τελευταίους μήνες, αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και με το νέο δικαστικό έτος που ξεκινά και τυπικά αύριο το πρωί. Οπως και πέρυσι, έτσι και φέτος η «καρδιά» της ποινικής δικαιοσύνης θα χτυπά στα ακροατήρια. Εκεί που οι κατηγορούμενοι με τους συνηγόρους τους ετοιμάζονται να δώσουν τη δική τους «μάχη». Εκεί που τα θύματα, οι παθόντες και οι συγγενείς τους δίνουν ηχηρό «παρών» από έδρανα της υποστήριξης της κατηγορίας διεκδικώντας την τιμωρία των υπαιτίων.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Σεπτεμβρίου, προτού δηλαδή επισήμως ξεκινήσει το δικαστικό έτος, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η δίκη του ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος κατηγορείται για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος τριών συναδέλφων του.

«Ψευτογιατρός»

Σήμερα, από το πρωί αγορεύει ο εισαγγελέας της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας στη δίκη με κεντρικό πρόσωπο τον αποκαλούμενο «ψευτογιατρό», ο οποίος κάθεται στο εδώλιο για 12 ανθρωποκτονίες και 14 απόπειρες ανθρωποκτονιών. Ο εισαγγελικός λειτουργός αξιολογώντας όλα όσα προέκυψαν στη διάρκεια της πολύμηνης διαδικασίας που προηγήθηκε θα προτείνει για την ποινική μεταχείριση του «Dr Kontos», όπως συστηνόταν στους ασθενείς του και τους συγγενείς τους πείθοντάς τους – κατά την κατηγορία – να ακολουθήσουν τη δική του εναλλακτική θεραπεία, ενώ έπασχαν από σοβαρές παθήσεις, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να οδηγηθούν στον θάνατο.

Στις 28 Σεπτεμβρίου θα γραφτεί και το πρώτο κεφάλαιο επί της ουσίας στην πολύ σημαντική δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, καθώς το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για αναβολή του καταδικασμένου Νίκου Μιχαλολιάκου. Η αποδεικτική διαδικασία ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, που αναμένεται να διαρκέσει επί μακρόν, θα ξεκινήσει με την εξέταση των μελών της οικογένειας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, και, όπως έχει πει και η μητέρα του Μάγδα, περιμένει και σε δεύτερο βαθμό το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης.

Στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας για μία ακόμα υπόθεση που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Πρόκειται για τη δολοφονία της 32χρονης εφοριακού Δώρας Ζέμπερη, που είχε γίνει μέσα στο Β’ Νεκροταφείο, με τον δράστη να έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε δύο φορές ισόβια κάθειρξη, μία για τη ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα σε βάρος της κοπέλας και μία για την ανθρωποκτονία χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού.

Το πρωί της 31ης Οκτωβρίου ανοίγει η αυλαία της πολύκροτης δίκης για την εκατόμβη νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Με βάση το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν συνολικά 21 άτομα και θα λογοδοτήσουν για σειρά πλημμεληματικών πράξεων που συνδέονται με το τραγικό αποτέλεσμα. Η δίκη εκτιμάται ότι θα διαρκέσει πολλούς μήνες λόγω του μεγάλου αριθμού μαρτύρων και κατηγορουμένων, με τους συγγενείς των θυμάτων να περιμένουν για περισσότερο από τέσσερα χρόνια την απόδοση δικαιοσύνης εις μνήμην των δικών τους ανθρώπων που πλήρωσαν με τη ζωή τους την ανετοιμότητα και την παντελή απουσία του κρατικού μηχανισμού.

Υπόθεση της Πάτρας

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση και του πρώτου βουλεύματος για την υπόθεση με κατηγορουμένη την 33χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου για τη δολοφονία της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας. Μια υπόθεση που επί μήνες ολόκληρους βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, έχοντας συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Τέλος, ανεξάρτητα από τον τόπο διεξαγωγής της δίκης, αν θα είναι στην Αθήνα, όπως έχει ζητήσει η οικογένειά του διά του πληρεξούσιου δικηγόρου της Αλέξη Κούγια ή στη Θεσσαλονίκη που τελέστηκε το έγκλημα, μετά την αναμενόμενη έκδοση του βουλεύματος από το δικαστικό συμβούλιο, το επόμενο βήμα είναι εκδίκαση της υπόθεσης για τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού.