Η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, το οποίο όχι μόνο έχει οξύνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, αλλά απειλεί να μολύνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς. Η κατάσταση αυτή, με τις εκατέρωθεν καταγγελίες για καθεστωτικές λογικές και εσωτερικούς εχθρούς, πλήττει πρώτα απ’ όλα το ίδιο το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Και μάλιστα σε μια περίοδο που παρατηρείται μια εκ νέου άνοδος των άκρων στην Ευρώπη, από τη Σουηδία έως την Ιταλία.

Η ανάγκη όλη η αλήθεια για την υπόθεση των υποκλοπών να έρθει στο φως το συντομότερο δυνατό είναι πλέον επιτακτική. Οι σκιές προκαλούν καχυποψία, ενώ οι ψίθυροι και οι μικροπολιτικοί χειρισμοί το μόνο που πετυχαίνουν είναι να συμβάλλουν στο κλίμα τοξικότητας που καλλιεργείται. Αν οι εκλογές πλησίαζαν χρονικά, η ζημιά ενδεχομένως μετριαζόταν. Ομως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ο ορίζοντας της άνοιξης του 2023 είναι ακόμα μακρινός και κάθε μέρα η πολιτική ατμόσφαιρα βαραίνει όλο και περισσότερο.

Κανείς, όσο μπαρουτοκαπνισμένος κι αν είναι από τις εθνικές περιπέτειες της τελευταίας δεκαετίας, δεν έχει αντοχές για ένα οκτάμηνο αντιπαραθέσεων με φόντο κακόβουλα λογισμικά, κοριούς και παρακολουθήσεις, όποια κυβέρνηση κι αν αφορούν. Ειδικά η κοινωνία, που βλέπει την υπόθεση να εξελίσσεται την ώρα που προετοιμάζεται για έναν οικονομικά και ενεργειακά δύσκολο χειμώνα.