Ηταν θέμα χρόνου να περάσει τα σύνορα της χώρας μας η υποπαραλλαγή «Κένταυρος», με τις προβλέψεις να επιβεβαιώνονται. Το πρώτο επίσημο κρούσμα, εντούτοις, που ανακοίνωσε μόλις την περασμένη Τρίτη ο ΕΟΔΥ, το πιθανότερο είναι να μην είναι και το μοναδικό. Αντιθέτως, αποτελεί ένδειξη πως η ΒΑ.2.75.2 έχει ήδη ξεκινήσει την κυκλοφορία της (και) στην Ελλάδα, με τους επιστήμονες να παρακολουθούν στενά τους… δρόμους που ανοίγει.

Οπως, όμως, σημειώνει στο «Ενθετο Υγεία» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής, η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη. Και αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι εάν η «ξαδέρφη» της ΒΑ.5 θα επιτύχει για μία ακόμη φορά να την… εξοστρακίσει. «Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν δείχνουν ότι έχει κυριαρχήσει σε χώρες όπου επικρατεί η ΒΑ.5. Συνεπώς, προς το παρόν, δεν εγείρει κάποια ανησυχία», εξηγεί ο ίδιος.

Αναλυτικότερα, σε πρόσφατη ανάλυσή του ο ΕΟΔΥ επισημαίνει τα εξής: «Βάσει της εφιστάμενης εμπειρίας μας, η δυνατότητα κυριαρχίας μιας νέας υποπαραλλαγής ή η πρόκληση ενός νέου κύματος λόγω μιας νέας υποπαραλλαγής εξαρτάται από το αν η νέα υποπαραλλαγή έχει σχετικό πλεονέκτημα σε σχέση με τηνυποπαραλλαγή που κυκλοφορεί στον πληθυσμό. Παρότι η υποπαραλλαγή “Κένταυρος” ΒΑ.2.75 έχει αναδυθεί εδώ και μερικούς μήνες, προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή, χωρίς, συνεπώς, να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η δυνατότητα κυριαρχίας σε περιοχές, όπως η χώρα μας, όπου υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά η ΒΑ.5 δεν είναι δεδομένη».

Επικαιροποιημένα εμβόλια

Ενα ακόμη ερώτημα, όμως, που γεννάται είναι κατά πόσο τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, που χορηγούνται ήδη από εχθές ως αναμνηστικές δόσεις στον πληθυσμό, με έμφαση στους πλέον ευάλωτους, προσφέρουν υψηλή προστασία έναντι της «Κένταυρος». «Ο σκοπός μας είναι να ισχυροποιήσουμε την ανοσία που μας παρέχουν τα εμβόλια και κυρίως να εστιάσουμε στους ευπαθείς. Εκεί έχει νόημα να τους προφυλάξουμε από τη μόλυνση στον βαθμό του εφετικού. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια (δηλαδή τα διδύναμα με τη ΒΑ.1 ή με τις ΒΑ.4 και ΒΑ.5) παρέχουν λίγο καλύτερη προστασία έναντι της μόλυνσης από την υποπαραλλαγή που περιέχουν κατά κανόνα. Το θέμα είναι όμως ότι επειδή δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα προκαλέσει την επόμενη έξαρση, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ασφάλεια ποιο θα είναι και το καλύτερο μέσο προφύλαξης για το επόμενο κύμα», καταλήγει ο Δημήτρης Παρασκευής.

Τα συμπτώματα του «Κενταύρου»

Από τις παρατηρήσεις στο εξωτερικό δεν έχουν διαπιστωθεί σημαντικές διαφοροποιήσεις στη συμπτωματολογία που αναπτύσσουν εκείνοι οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τη συγκεκριμένη υποπαραλλαγή. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS), τα συμπτώματα είναι αντίστοιχα με εκείνα των προηγούμενων στελεχών – δηλαδή υψηλός πυρετός, βήχας, δύσπνοια, κούραση, μυϊκοί πόνοι, πονόλαιμος, καταρροή ή/και μπούκωμα, ανορεξία, ζαλάδα, ναυτία.

Ενα επερχόμενο κύμα είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή – χειμερινή περίοδο στη χώρα μας, αλλά τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρέχουν τεκμηρίωση ότι αυτό θα συμβεί μετά βεβαιότητος λόγω της πιθανής κυριαρχίας της υποπαραλλαγής ΒΑ.2.75, επισημαίνουν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ. Επίσης, όπως συμπληρώνουν, τα μεγάλα ποσοστά υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό και η μεγάλη ένταση του πρόσφατου κύματος με την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 καθιστούν όχι απόλυτα προβλέψιμη την πορεία του κορωνοϊού στο άμεσο μέλλον. Από την άλλη σκοπιά, αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο είναι ότι η προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο έναντι σοβαρής νόσου είναι σημαντική και ότι ο κορωνοϊός, παρότι συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά αναφορικά με τις ιδιότητες του ιού, προκαλεί σε μικρότερα ποσοστά σοβαρή νόσο σε σχέση με το παρελθόν. Η τήρηση των μέτρων προστασίας, ο εμβολιασμός, η έγκαιρη διάγνωση και σε κάθε περίπτωση όχι η καλλιέργεια πανικού αποτελούν τα όπλα μας για την αντιμετώπισή του.