Για ένα νέο μπρα ντε φερ με την Ελλάδα θέλει να δείξει ότι προετοιμάζεται ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και μάλιστα στον ΟΗΕ. Οι πρώτες «διαρροές» έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας σε τουρκικά ΜΜΕ, που αναφέρονται στα «μηνύματα» που θα στείλει ο τούρκος πρόεδρος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μηνύματα τα οποία, όπως υποστηρίζεται, θα «δείχνουν» μεταξύ άλλων και τις «προκλήσεις και προβοκάτσιες» της Ελλάδας. Και θα συνοδεύονται από την προειδοποίηση ότι η Τουρκία «χάνει την υπομονή της».

Το σενάριο μοιάζει πολύ με αυτό που «έπαιξαν» τα τουρκικά ΜΜΕ λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Τότε που ο Ερντογάν, πριν φτάσει στο τραπέζι των ηγετών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, έβαζε όλα τα θέματα στο τραπέζι, απειλώντας και για τα ελληνοτουρκικά και τελικά αναδιπλώθηκε όταν κέρδισε την «παρτίδα» στο ζήτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Με τον εκνευρισμό στην Αγκυρα να παραμένει, η Αθήνα επιμένει στην ψυχραιμία και στο διεθνές δίκαιο. Η πρώτη σύσκεψη διπλωματών για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη γραμμή της Αθήνας στον ΟΗΕ έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες. Αρμόδιες πηγές χαρακτήριζαν βέβαιο ότι ο Πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη θα θέσει τα ζητήματα των τουρκικών απειλών και προκλήσεων. Το κείμενο, όπως σημείωναν, θα διαμορφωθεί ώστε να ανταποκρίνεται στο ύφος του και να ακολουθεί πιστά τη γραμμή του διεθνούς δικαίου.

Πριν από τον Πρωθυπουργό θα αφιχθεί στη Νέα Υόρκη ο Νίκος Δένδιας, στις 18 Σεπτεμβρίου, με την ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει η ελληνική πλευρά να είναι στο τελικό στάδιο της διαμόρφωσής της. Ο ΥΠΕΞ αναμένεται μεταξύ άλλων να συναντήσει τους ομολόγους του της Ινδίας, της Αιγύπτου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Ιορδανίας και άλλων χωρών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, με το βλέμμα και στην υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ενώ στις συναντήσεις που δεν προβλέπεται να γίνουν είναι Μητσοτάκης – Ερντογάν και Δένδιας – Τσαβούσογλου.

Το επιτελείο του τούρκου προέδρου έχει επίσης ξεκινήσει, όπως είναι σαφές, να προετοιμάζεται και να μετράει και τις αντιδράσεις για το τι θα μπορούσε να υποστηρίξει από το βήμα του ΟΗΕ. Με την Ελλάδα να επιμένει στη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας και σε επίπεδο δηλώσεων να κερδίζει – προς το παρόν – τις εντυπώσεις, αφού το θέμα των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας έχουν επανέλθει στην κορυφή της ατζέντας της διεθνούς πολιτικής στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το αν ο Ερντογάν θα επιλέξει να αναφερθεί ευθέως στην Ελλάδα, κάνοντας αυτό που απέφυγε στο ΝΑΤΟ, ή αν θα περιοριστεί σε ενδεχόμενες αιχμές φωτογραφίζοντας την Αθήνα δεν είναι σαφές. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα επιχειρήσει να υπογραμμίσει τον ρόλο της Τουρκίας στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Τη Δευτέρα ο τούρκος πρόεδρος φέρεται πάντως να δήλωσε στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΑΚΡ ότι «Η Ελλάδα έλαβε το μήνυμα». Ενώ την ίδια στιγμή – σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ – έστειλε μήνυμα ενίσχυσης του ρόλου της χώρας του στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στην ίδια γραμμή και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που επανέλαβε τα περί «παραβίασης των διεθνών συνθηκών από την Ελλάδα» για να φτάσει να υπογραμμίσει ότι στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων «έχουμε γίνει το επίκεντρο της παγκόσμιας ισχύος. Ο αγώνας μας στη διπλωματία και τα κέρδη που πετύχαμε έχουν αυξήσει τη φήμη της Τουρκίας στα μάτια του κόσμου». Ενδιαφέρον έχει ωστόσο ότι σε δημοσκόπηση που έγινε με ερώτημα αν ο ελληνικός λαός είναι εχθρός, το 64% απάντησε «όχι» και μόνο το 31% «ναι».