Οταν οι περισσότεροι συνομήλικοί του αναζητούσαν τους δρόμους που θα τους οδηγούσαν στο μέλλον, εκείνος βρισκόταν ήδη εκεί: σε ηλικία 18 ετών κατασκεύασε, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ένα ρομπότ που συλλέγει απορρίμματα από παραλίες, κατάφερε να βρει χρηματοδότηση για να το τελειοποιήσει και πλέον δέχεται προτάσεις από επίδοξους αγοραστές, ενώ παρουσίασε το καινοτόμο επίτευγμά του στην 86η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ο 19χρονος Αλέξανδρος Πέτκος, πρώην μαθητής του 7ου Λυκείου Καλαμαριάς, είναι ο νεότερος start-upper στην Ελλάδα.
Εφτιαξε μια τετράποδη κατασκευή, μήκους 72 εκατοστών, που περιηγείται σε εξωτερικούς χώρους, εντοπίζει τα σκουπίδια, αντιλαμβάνεται το μέγεθός τους και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα και με βάση αυτά σαρώνει τον χώρο ώστε να τα συλλέξει με τον βραχίονά του πριν τα αποθηκεύσει σε ειδικό κάδο που έχει ενσωματωμένο στο επάνω μέρος του «σώματός» του. Είναι ένας ανέλπιστος σύμμαχος στον αγώνα κατά της ρύπανσης από πλαστικά.
Η Ρομποτική. «Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον προγραμματισμό και την τεχνολογία περίπου από την ηλικία των 11-12 ετών. Κάποια στιγμή μπήκε και η Ρομποτική στη ζωή μου. Δεν πιστεύω ότι είναι ταλέντο, πλέον μέσω του Internet, αν ψαχτείς, μπορείς να μάθεις τα πάντα» λέει στα «ΝΕΑ». «Είχα ήδη φτιάξει ένα τετράποδο ρομπότ μικρότερων διαστάσεων, όταν είδα μια δράση του υπουργείου Περιβάλλοντος και τριών ακόμα φορέων με στόχο τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης. Ετσι μου ήρθε η ιδέα να συνδυάσω τα δύο projects και να φτιάξω το συγκεκριμένο ρομπότ» συμπληρώνει.
«Το “Wave”, το ρομπότ που πάει παντού και μας βοηθά να καθαρίσουμε το περιβάλλον, μπορεί να κινηθεί ακόμα και σε ανώμαλο έδαφος ενώ λειτουργεί αυτόνομα παρέχοντας ουσιαστική βοήθεια στους ανθρώπους που δεν μπορούν να μαζέψουν τα μικρότερα σκουπίδια» λέει ο Αλέξανδρος Πέτκος. Και βέβαια υπερτερεί στους αριθμούς: «Εχει 35 ώρες αυτονομίας, μπορεί να μεταφέρει σκουπίδια βάρους 10 κιλών και οι κάμερές του είναι φτιαγμένες με τέτοια τεχνολογία που του επιτρέπουν να λειτουργεί ανεμπόδιστα και το βράδυ…».
Σύμφωνα με τη WWF, το 2021 εντοπίστηκαν κατά μέσο όρο 995 σκουπίδια ανά 100 μέτρα της ελληνικής ακτογραμμής. Τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως τα καπάκια και τα καλαμάκια, ήταν οι πιο συνηθισμένοι τύποι απορριμμάτων που βρέθηκαν. Και το πρόβλημα δεν σταματά στις ακτές· δυστυχώς είναι επίσης έντονο στα δάση και τις πόλεις.
Χρηματοδότηση. «Για τους λόγους αυτούς προχώρησα στην κατασκευή του. Πιστεύω ότι μπορεί να συμβάλει στον καθαρισμό των εξωτερικών χώρων και να αξιοποιηθεί τόσο από ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχειακές μονάδες, όσο και από τον δημόσιο τομέα» λέει ο εμπνευστής της ιδέας. Πράγματι, η ιδέα του νεαρού Αλέξανδρου βρήκε σημαντική ανταπόκριση. Οταν, πέρυσι το καλοκαίρι, παρουσίασε την κατασκευή του στον διαγωνισμό «Μια Ελλάδα χωρίς πλαστικά», κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις. Οι διοργανωτές αποφάσισαν να τον στηρίξουν οικονομικά για να αναπτύξει την ιδέα του και να κατασκευάσει το ρομπότ, ενώ παράλληλα συμφωνήθηκε να δοκιμαστεί πιλοτικά για τον καθαρισμό των ακτών στη Σάνη της Χαλκιδικής. «Τον περασμένο Νοέμβριο έλαβα μια χρηματοδότηση 15.000 ευρώ και από τότε προχώρησα σημαντικά. Πλέον έχω δεχτεί κάποιες προτάσεις για να μπορέσουμε να βγάλουμε το ρομπότ στην αγορά» λέει ο ίδιος. «Και παρότι αρχικά είχα υπολογίσει τρεις μήνες για την κατασκευή του, χρειάστηκε υπερδιπλάσιος χρόνος, όμως αισίως τελειώνουμε. Εχει φτιαχτεί με πολύ καλές προδιαγραφές και μην ξεχνάτε ότι είμαι το μόνο άτομο που δουλεύει επάνω στο ρομπότ. Ακόμα και την μπαταρία που έχει πάνω του τη σχεδιάζω μόνος μου…».
Νέα projects. Εκτός από το ρομπότ «Wave», η start-up του Αλέξανδρου αναπτύσσει δύο ακόμα projects: Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου φτιάχνει ένα εργαλείο, το οποίο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα καταγράφει αυτόματα τον αριθμό και το είδος των απορριμμάτων που υπάρχουν στην ελληνική ακτογραμμή αξιοποιώντας λήψεις και βίντεο από drones και δορυφόρους. Το δεύτερο είναι μια εφαρμογή για την τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών που υπόσχεται να διευκολύνει τη δουλειά των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και Big Data.