Στις 3 Μαρτίου του 2022 το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοινώνει την άσκηση δίωξης εις βάρος του τηλεοπτικού παραγωγού Τζακ Χάνικ, πρώην στελέχους του τηλεοπτικού καναλιού Fox News, για παραβίαση των κυρώσεων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ εις βάρος της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014, μέσω της συνεργασίας του με τον ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγεφ.

Ο Μαλοφέγεφ ήταν χρόνια στο μικροσκόπιο των αμερικανικών Αρχών που τον περιέλαβαν στη λίστα των κυρώσεων θεωρώντας τον, μεταξύ άλλων, χρηματοδότη παραστρατιωτικών οργανώσεων στο Ντονμπάς, το οποίο επισκεπτόταν τις μέρες πριν από την εισβολή. Ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι εθνικιστής, φιλομοναρχικός, νοσταλγός της τσαρικής Ρωσίας και οπαδός του Πούτιν και το 2014 ίδρυσε ένα τηλεοπτικό δίκτυο, το Tsargrad (ενδεικτικό το όνομά του), που προωθούσε τις απόψεις αυτές.

Εκείνη την κρίσιμη χρονιά της εισβολής, το 2014, μια κολεκτίβα ρώσων χάκερ με την ονομασία Shaltai Boltai, θέλοντας να κάνουν μια πράξη ψηφιακού ακτιβισμού, χάκαραν και διέρρευσαν στο Διαδίκτυο την ηλεκτρονική αλληλογραφία του Γκιόργκι Γκαβρίς, στενού συνεργάτη τού ιδεολογικού γκουρού της «Μεγάλης Ευρασίας» και του Πούτιν, Αλεξάντρ Ντούγκιν. Ανάμεσα στα email υπήρχαν λίστες επαφών του Γκαβρίς που περιείχαν στοιχεία επικοινωνίας με πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες σε χώρες της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα, με πρόσωπα και φορείς από την Αριστερά ως τη Χρυσή Αυγή. Κάποιοι, λιγότεροι, μπήκαν και σε μια άλλη λίστα, με τον τίτλο «Elite Club», που είχαν ξεχωρίσει για τη φιλορωσική ή/και αντιευρωπαϊκή στάση τους, αλλά και την επιρροή τους, με τους οποίους ο Γκαβρίς είχε επιδιώξει επαφές στην Ελλάδα από το 2009 ως το 2013 και τους οποίους υποδείκνυε και για να προσκληθούν σε συνέδρια, δείπνα και άλλες εκδηλώσεις που χρηματοδοτούνταν από ίδρυμα του Μαλοφέγεφ.

Τα email αυτά δεν αξιολογήθηκαν ιδιαίτερα για τη σοβαρότητά τους τότε, αργότερα όμως, όταν έγιναν γνωστές κάποιες προσπάθειες άσκησης ρωσικής επιρροής σε τρίτες χώρες, πολλοί τα θυμήθηκαν και επανήλθαν σε αυτά.

Η αποκάλυψη της δίωξης εναντίον του Χάνικ ξετύλιξε μόνο μια άκρη από το κουβάρι των προσπαθειών εκείνων που, στο κομμάτι που αφορούσε την Ελλάδα, είχαν το όνομα Ηellas Net. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Χάνικ, που εργαζόταν για το ρωσικό κανάλι του Μαλοφέγεφ, συνεργαζόταν και στο πρότζεκτ εγκαθίδρυσης ενός τηλεοπτικού δικτύου στην Ελλάδα «προκειμένου να μεταδίδει αναλυτικά τις απόψεις της Ρωσίας στην ελληνική τηλεόραση», με έναν έλληνα επιχειρηματία, συνεργάτη του Μαλοφέγεφ, που εμφανιζόταν δημοσίως ως ο πραγματικός ιδιοκτήτης του (σύμφωνα, πάντοτε, με το κατηγορητήριο). Οταν έγιναν γνωστά τα παραπάνω, το Ηellas Net επιβεβαίωσε ότι συνεργάστηκε με τον Χάνικ στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, από τον Φεβρουάριο του 2015, διαψεύδοντας οποιονδήποτε άλλον ισχυρισμό. Δημιουργός του, πάντως, ήταν ο εφοπλιστής Γιάννης Καραγιώργης. Στο βίντεο από τη δεξίωση της παρουσίασης του καναλιού εντοπίζει κανείς, μεταξύ άλλων, τους τότε υπουργούς Πάνο Καμμένο, Χρήστο Σπίρτζη, τον τότε γενικό γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο, τραπεζικά στελέχη, διαφημιστές κ.ά.

Η προσωπική σχέση Μαλοφέγεφ και Καραγιώργη δεν ήταν, πάντως, κρυφή. Τους ένωνε και μια κουμπαριά, στον γάμο του δεύτερου του 2014 που έγινε στη Μόσχα, στο ξενοδοχείο του Μαλοφέγεφ, καθώς ο κουμπάρος δεν μπορούσε, εξαιτίας των κυρώσεων, να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Καλεσμένος στον γάμο ήταν και ο Πάνος Καμμένος. Ο Καμμένος, πάντως, δήλωσε αργότερα πως η παρουσία του ήταν κοινωνική και πως «σε ό,τι με αφορά, πέραν της βαθιάς φιλίας, εγώ δεν έχω καμία σχέση με τις πολιτικές πεποιθήσεις του Κονσταντίν (σ.σ.: Μαλοφέγεφ)».