«Το έγγραφο του εισαγγελέα που διατάσσει την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών έχει ισχύ δύο μήνες, με βάση τον υπάρχοντα νόμο. Πολύ πριν από τη λήξη της ισχύος της άρσης και για να ακολουθηθεί εκ νέου η διαδικασία, ξεκινά η υποβολή του σχετικού φακέλου από την αρμόδια διεύθυνση προς την ιεραρχία της ΕΥΠ για λήψη υπογραφών και την εισαγωγή του φακέλου στο γραφείο του εισαγγελέως για την έκδοση διατάξεως περί παρατάσεως της άρσης…».
Σε αυτήν τη ρητή ενημέρωση για τη διπλή άρση απορρήτου των συνομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προχώρησε, όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», η ΕΥΠ προς τα στελέχη της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στη διάρκεια του πρόσφατου ελέγχου των τελευταίων στις μυστικές υπηρεσίες. Η ενημέρωση αυτή επιβεβαιώνει στοιχεία και αναφορές των «ΝΕΩΝ», βάσει των οποίων δεν ήταν μία αλλά δύο οι φορές που ζητήθηκε τελικά από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2021 η άρση απορρήτου στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη. Η πρώτη άρση, με άγνωστο μέχρι σήμερα σκεπτικό, ζητήθηκε τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου και είχε (όπως όλα τα σχετικά αιτήματα) ισχύ δύο μηνών. Οταν ολοκληρώθηκε το δίμηνο, είχε ήδη κινηθεί η διαδικασία από την ΕΥΠ, ώστε να υπάρξει νέο δίμηνο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων του – μετέπειτα – πολιτικού αρχηγού. Ομως αυτή διεκόπη στη μέση, δηλαδή μετά τον πρώτο μήνα, με βασικό κριτήριο ότι ο μέχρι τότε ευρωβουλευτής εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Τα στελέχη της ΑΔΑΕ φαίνεται να ενημερώθηκαν ότι «στο διάστημα που μεσολαβεί μπορεί και να εκλείψουν οι λόγοι παρακολούθησης του “στόχου” ή και να κριθούν τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι αυτό το χρονικό σημείο ικανά για την απαιτούμενη συλλογή πληροφοριών και έτσι να εκδοθεί διάταξη παύσεως της ισχύος της διατάξεως του εισαγγελέα. Παρότι, δηλαδή, δεν άλλαξε ο χρόνος της παρατάσεως που είχε δοθεί».
Η καταστροφή του φακέλου
Ερωτήματα προκαλούνται «γιατί ενώ παρατάθηκε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη, δείγμα πιθανόν ότι στη διάρκεια του πρώτου διμήνου υπήρχαν ενδιαφέροντα αξιοποιήσιμα στοιχεία, ο φάκελος της παρακολούθησής του (σ.σ.: σύμφωνα με τις επίσημες διαβεβαιώσεις) καταστράφηκε. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίχθηκε προσφάτως, “δεν ανέκυψε κάτι σημαντικό στη διάρκεια των καταγραφών των συνομιλιών του”». Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί νεότερη εντολή από το Μαξίμου να εξαντληθούν τα τεχνικά περιθώρια ώστε να βρεθούν (αν υπάρχουν αλλού) τα «αρχεία Ανδρουλάκη».
Την ίδια ώρα, αποκαλύπτεται ότι στους ελέγχους της ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ και στην ΕΛ.ΑΣ. υπήρχαν προστριβές μεταξύ στελεχών της Αρχής και δικαστικών λειτουργών που έχουν εποπτικό ρόλο. Τα θέματα τριβής ήταν δύο: πρώτον, ο μεγάλος αριθμός εισαγγελικών διατάξεων (περίπου 16.000 το 2021) για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις για θέματα εθνικής ασφαλείας – με τους δικαστικούς λειτουργούς να απαντούν ότι «οι αριθμοί των παρακολουθουμένων είναι εξαιρετικά μικρότεροι και ότι το πλήθος των διατάξεων οφείλεται στις δίμηνες παρατάσεις των τηλεφωνικών καταγραφών ή στις παύσεις τους». Δεύτερον, εκφράστηκε δυσφορία από στελέχη της ΑΔΑΕ επειδή δεν ενημερώνονται για το σκεπτικό ή τον τρόπο παρακολουθήσεων με εισαγγελικές διατάξεις με τους δικαστικούς λειτουργούς να ανταπαντούν ότι οι εφαρμοστικοί νόμοι δεν επιτρέπουν τέτοια ενημέρωση καθώς και ότι το σχετικό αίτημα αποτελεί «προτροπή προς παράνομη ενέργεια».