«Κατενάτσιο» στο Ειδικό Δικαστήριο
Παρακολούθησα εκ του μακρόθεν, αν και άμεσα ενδιαφερόμενος, την πρώτη ημέρα της δίκης του Δημ. Παπαγγελόπουλου, και ομολογώ ότι έπεσα μέσα σε ένα πράγμα, και έξω σε ένα άλλο. Το πρώτο ήταν ότι οι δικηγόροι θα έβαζαν – όπως και έγινε – ζητήματα νομιμότητας της σύνθεσης του δικαστηρίου. Ο απίθανος Μαντζουράνης, για να πετύχει την καθυστέρηση στην έναρξη της δίκης, έφτασε στο σημείο να θέσει θέμα για τον ένα εκ του συνόλου των αρεοπαγιτών που συνθέτουν το Ειδικό Δικαστήριο, μη διστάζοντας – αλίμονο… – να αποκαλύψει ότι ο άνθρωπος αντιμετωπίζει «σοβαρά προβλήματα υγείας»!!! Το ποια είναι τα προβλήματα αυτά δεν το είπε, αλλά εδώ είμαστε, την Πέμπτη που επανέρχεται από τη διακοπή το Δικαστήριο, φαντάζομαι ότι θα το αποκαλύψει και αυτό, να μη μείνει έστω και ένας Ελληνας που να μην πληροφορηθεί αυτά που για κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ιδιότητος, θεωρούνται τα πιο προσωπικά δεδομένα – τα περί της υγείας του.
Διαβάστε επίσης: Διεκόπη το Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο
Μπροστά όμως στον ύψιστο σκοπό, σιγά να μη σκεφθεί τον άνθρωπο αυτόν, ο Μαντζουράνης, αυτά θα λέμε τώρα;
Χωρίς να κάνω συνειρμούς, ο Μαντζουράνης που υπερασπίζεται την κυρία Τουλουπάκη, είναι δικηγόρος και του «Λεγάμενου», και επιπλέον φαίνεται πως έχει «καπαρώσει» και μια θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές. Πράγμα που πρέπει κανείς να χαιρετίσει ως σπουδαία πρόοδο για την πολιτική τάξη της χώρας. Αρκεί να σκεφτεί ότι πριν από καμιά 30ριά χρόνια ήταν «ένοικος» Κορυδαλλού – ως έχων κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Ωραία χρόνια, ζωηρές αναμνήσεις…
Κατάχρηση εξουσίας
Περί του Μαντζουράνη προφανέστατα θα έχουμε να θυμηθούμε και άλλα, κατά την πρόοδο της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο – δεν έχω καμία αμφιβολία επ’ αυτού. Επί του παρόντος, θέλω να σταθώ σε αυτό καθ’ εαυτό το Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο θα δικάσει τον Παπαγγελόπουλο για διάφορα που έπραξε κατά τη διάρκεια της υπουργίας του προκειμένου να πλήξει όσους το αφεντικό του, ο «Λεγάμενος», θεωρούσε αντιπάλους του.
Κατάχρηση εξουσίας λέγεται η κατηγορία, και μία εκ των περιπτώσεων για τις οποίες κατηγορείται, αφορά εμένα. Με τη… δεύτερη μέθοδο που μετέρχονται στις «δημοκρατίες» της Λατινικής Αμερικής, το «στήσιμο» ενοχλητικών δημοσιογράφων προς τα καθεστώτα, με κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου στοιχεία (η πρώτη είναι οι σφαίρες…), προσπάθησε να με χώσει κανονικά φυλακή, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό σε βάρος μου. Οτι ένας τίμιος εισαγγελέας, ο κύριος Παναγιώτης Αθανασίου, αρνήθηκε να υποκύψει στις εκβιαστικές απαιτήσεις του Παπαγγελόπουλου, στάθηκε για μένα «θείο δώρο». Κάποιος άλλος, από αυτό το πλήθος των ενεργουμένων που είχε γύρω του, προφανώς θα υπάκουε, και με χαρά, ίσως.
Γι’ αυτό το έγκλημα θα δικαστεί. Είναι λέει σε βαθμό πλημμελήματος η κατηγορία, κι ας πρόκειται για ένα αποτρόπαιο έγκλημα το οποίο θα έπρεπε να συγκινήσει ευαίσθητες δημοσιογραφικές οργανώσεις τύπου «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα», «Ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι», ευρωπαϊκές δημοσιογραφικές ενώσεις κ.λπ. Αλλά βλέπεις, εγώ δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ και εκείνοι απλώς είναι α λα καρτ ευαίσθητοι!
(Την ΕΣΗΕΑ δεν την αναφέρω καν. Μια παράταιρη συμμαχία, μεταξύ δεξιών συνδικαλιστών και ΣΥΡΙΖΑ, την έχει μεταβάλει σε παραμάγαζο της Κουμουνδούρου. Τι μπορεί να πει λοιπόν, γι’ αυτή την άθλια σκευωρία;)
4+1 Ειδικά Δικαστήρια
Και επειδή καλόν είναι να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, αυτό το Ειδικό Δικαστήριο που θα δικάσει τον Παπαγγελόπουλο είναι το 4ο από τη Μεταπολίτευση και μετά. Το πρώτο στήθηκε το 1990 και ήταν αυτό για το λεγόμενο «σκάνδαλο του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού» με βασικό κατηγορούμενο τον τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Νικόλαο Αθανασόπουλο και άλλα έξι μη πολιτικά πρόσωπα. Δύο χρόνια αργότερα, το 1992, το Ειδικό Δικαστήριο συγκροτήθηκε εκ νέου προκειμένου να δικάσει τον Ανδρέα Παπανδρέου και τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Μένιο Κουτσόγιωργα, Γεώργιο Πέτσο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Δημήτρη Τσοβόλα, ως υπεύθυνους για το σκάνδαλο Κοσκωτά.
Η δίκη αυτή που σημαδεύτηκε από τον θάνατο του Μένιου Κουτσόγιωργα στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ήταν η κατάληξη της σκευωρίας του «βρώμικου ’89», που από κοινού οργάνωσαν και εκτέλεσαν ΝΔ και Συνασπισμός.
Η τρίτη φορά που συγκροτήθηκε Ειδικό Δικαστήριο ήταν το 2015, όταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατηγορούμενος για αλλοίωση στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ.
Και θα υπάρξει και πέμπτη σύγκληση του Ειδικού Δικαστηρίου, λίαν συντόμως. Στο εδώλιο θα καθίσει ο Νίκος Παππάς για να δικαστεί για όσα έπραξε κατά τον περίφημο εκείνο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες…
Ισχυρή ομάδα
Ενισχύεται η νομική ομάδα που θα προσπαθήσει να στείλει στη φυλακή τους δολοφόνους του αγωνιστή Σήφη Βαλυράκη, που έβαλε πολλές φορές το κεφάλι του στον «ντορβά» όπως λέμε και στην εύανδρο Ηπειρο, προκειμένου να πέσει η χούντα, και να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στη χώρα. Οπως με ενημέρωσε η χήρα του Σήφη, Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, στην ομάδα προστέθηκαν πλέον ο πολύπειρος Νίκος Κωνσταντόπουλος (φίλος του Βαλυράκη από τον καιρό που η χούντα τους είχε φυλακισμένους και τους δύο για αντιστασιακή δράση, στις φυλακές της Κέρκυρας), αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μετείχε, και είχε συνεργαστεί με τον Σήφη, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens.
Στο μεταξύ, η ομάδα κατήγαγε σημαντική επιτυχία: έγινε δεκτή η προσφυγή της οικογένειας Βαλυράκη κατά του εισαγγελέα Χαλκίδας, ο οποίος είχε βάλει την υπόθεση της δολοφονίας του αγωνιστή στο αρχείο, με συνοπτικές διαδικασίες. Η προσφυγή αφορούσε παράβαση καθήκοντος και τον εισαγγελέα τον αναμένει τώρα πειθαρχικός έλεγχος…
Οσονούπω δε, η υπόθεση οδηγείται στο ακροατήριο, καθότι η ανάκριση ολοκληρώθηκε…
Για να δούμε…
Ερωτήσεις δίχως απαντήσεις
Τελικά το είπε και το έκανε ο πρώην υπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας. Κατέθεσε τη μήνυση κατά του Γιάννη Ρουμπάτη για την υπόθεση της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ το 2016, και όπως όλα δείχνουν η υπόθεση αυτή θα σέρνεται για καιρό. Διότι στη Θεσσαλονίκη ο «Λεγάμενος» παραδέχτηκε ότι γνώριζε για την παρακολούθηση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, ο διοικητής της ΕΥΠ έχει επίσης από την πλευρά του δηλώσει ότι είχε ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό και εκείνος τού είχε δώσει εντολή να συνεχίσει, και κατόπιν αυτών, νομίζω ότι προκύπτουν μια σειρά ζητήματα:
– έπρεπε ο πρωθυπουργός να γνωρίζει ότι η ΕΥΠ ακούει στο πλαίσιο της παρακολούθησης μιας εγκληματικής οργάνωσης ότι μεταξύ των παρακολουθούμενων βρίσκεται και ο Πιτσιόρλας;
– αν όχι, τότε γιατί εγκαλείται ως ψεύτης ο Μητσοτάκης που δηλώνει ότι δεν ενημερώθηκε για την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη;
– για κάθε παρακολούθηση υπάρχει ένα χαρτί εισαγγελέα, που εγκρίνοντας, ορίζει ορισμένη διάρκεια παρακολούθησης κάθε προσώπου. Υπήρξε αυτό το χαρτί στην περίπτωση Πιτσιόρλα; Και αν ναι, πού βρίσκεται τώρα;
– όταν ο «Λεγάμενος» δηλώνει ότι η παρακολούθηση του πρώην υπουργού έγινε γιατί αφορούσε «οικονομικό έγκλημα», τι ακριβώς εννοεί; Ποιο είναι το «οικονομικό έγκλημα», τι αφορά, και γιατί το απέκρυψε και δεν το έστειλε στη Δικαιοσύνη;
Ερωτήσεις, χωρίς απαντήσεις είναι αυτά. Νομίζω όμως ότι θα απασχολήσουν την κύρια ανάκριση επί της υπόθεσης.
Και τότε θα γελάσει κάθε πικραμένος, μου λένε…