Το επανέλαβε πολλές φορές στη φετινή ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας: πως στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι μια κυβέρνηση των «ηττημένων». Αποκλείοντας έτσι μια εκδοχή που ήθελε να προκύπτει κυβέρνηση με τον δεύτερο της κάλπης ως κορμό και τους δυνητικούς συμμάχους του από το προοδευτικό τόξο. Μάλιστα αποσαφήνισε πως η προοδευτική κυβέρνηση και όπως την εννοεί έχει ως αυστηρή προϋπόθεση ότι το κόμμα του θα είναι πρώτο.
«Η νέα μεγάλη αλλαγή λοιπόν που θα είναι η πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος, μιας πλατιάς δημοκρατικής νομιμοποίησης, μπορεί να προκύψει μέσα από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική» είπε στη συνέντευξη Τύπου. Ολες αυτές τις ημέρες εξάλλου και ο ίδιος και τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζουν πως το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη έχει ως προϋπόθεση και «πολιτικό νου» μια κυβέρνηση όπου τον πρώτο λόγο θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια θα προκύψει και από τις προγραμματικές συμφωνίες που θα γίνουν.
Εδώ βέβαια τίθεται η πρώτη δυσκολία, αφού οι αμέσως ενδιαφερόμενοι δεν έχουν την ίδια άποψη. Για παράδειγμα, το ΜέΡΑ25 μιλάει για συγκλίσεις μόνον προεκλογικά, το ΚΚΕ δεν μιλάει καν. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιστρέφει στον διμέτωπο και αποκρούει τα «ψεκασμένα σενάρια». Βάσει των σημερινών μετρήσεων – όλων μάλιστα – η ΝΔ έχει σταθερό προβάδισμα από την Κουμουνδούρου. Αρα οι πιθανότητες και για πρώτη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ και για συμπράξεις με άλλες δυνάμεις μειώνονται.
Η προοπτική διπλής ήττας
Το αμέσως επόμενο λοιπόν ερώτημα, προφανώς ακόμη στα χαρτιά, είναι τι θα πυροδοτηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενη νέα εκλογική ήττα. «Βεβαίως ο ελληνικός λαός είναι αυτός ο οποίος θα αποφασίσει για τις εξελίξεις και ο ελληνικός λαός είναι αυτός που με την ετυμηγορία του θα κρίνει αν θα μπούμε σε μια περιπέτεια απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων ή όχι. Το μόνο βέβαιο είναι τούτη την ώρα που συζητάμε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος πρωθυπουργός, όποιο κι αν είναι το σενάριο. Εκτός εάν πιστεύετε ότι μπορεί το θύμα με τον θύτη να συνεργαστούν. Ο ωτακουστής να συνεργαστεί με αυτόν που άκουγε. Δεν το πιστεύω ότι μπορεί να γίνει, άρα είναι το μόνο βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης σε όποιο αποτέλεσμα προκύψει στην κάλπη, δεν θα είναι επόμενος πρωθυπουργός» ήταν η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.
Μάχη σε δύο επίπεδα
Απέφυγε να απαντήσει στο σενάριο, και αυτό είναι λογικό, όπως λένε οι επιτελείς του. Μια τέτοια συζήτηση – ακόμη και για διαδοχή – δεν μπορεί να γίνει τώρα. Μάλιστα σήμερα το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως δείχνει η νέα διάταξη των δυνάμεών του, δίνει τη μάχη σε δύο επίπεδα: πρώτον, στη συσπείρωση του δικού του κοινού και δεύτερον σε ένα άνοιγμα στην προοδευτική δεξαμενή πολιτών και με στρατηγική στόχευση να αποκλείσει διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ. «Στον εκφοβισμό που επιχειρείται “Μητσοτάκης ή χάος” η απάντηση πρέπει να είναι μία προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου μέσα από τη λαϊκή εντολή» ανέφερε χθες η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη. Αν ο Πρωθυπουργός έθεσε τον κίνδυνο των «τερατογενέσεων», η Κουμουνδούρου θέτει το δικό της δίλημμα. Το επόμενο διάστημα δε με πεδίο τις υποκλοπές αλλά και τις δυσκολίες του χειμώνα με την ενεργειακή κρίση και των πληθωρισμό, το δίλημμα θα γίνεται πιο πιεστικό στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις – κυρίως προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Την ίδια ώρα που και ο χρόνος θα γίνεται πιο πιεστικός και πιο λίγος για τη μεταβολή των πολιτικών συσχετισμών.