Το βράδυ της Τρίτης στη Νέα Υόρκη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε προκλητικά ψέματα για να δυσφημήσει την Ελλάδα. Τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να απαντήσει, αποκαλύπτοντας στη διεθνή κοινότητα τι πραγματικά συμβαίνει στο Αιγαίο και στον Εβρο. Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ είναι μόνο η αρχή.

Ο Ερντογάν δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες νεκρών παιδιών για να κερδίσει επικοινωνιακά τις εντυπώσεις, για να τοποθετήσει την ελληνική κυβέρνηση στη λίστα των αυταρχικών ηγετών. Η Αθήνα πρέπει να κινητοποιηθεί αμέσως, αξιοποιώντας τις συμμαχίες και τους εταίρους της, εντείνοντας την προσπάθεια να αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα. Απαιτείται μια εκστρατεία ενημέρωσης, ώστε να διαψευστούν, με στοιχεία, τα λεγόμενα του τούρκου προέδρου για τους πρόσφυγες. Δεν είναι όμως τα μόνα χαρτιά που η ελληνική πλευρά έχει στη διάθεσή της: η αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας από την πλευρά της Τουρκίας, παράλληλα με τον αριθμό των υπερπτήσεων αναδεικνύουν ποιος προσπαθεί να λειτουργήσει ως νταής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία μέχρι πρόσφατα ήθελε να παίζει τον ρόλο της γέφυρας ανάμεσα στη Δύση και στη Ρωσία, όμως σ’ αυτή τη φάση έχει αποσταθεροποιητικό ρόλο. Αντιθέτως, η Ελλάδα είναι εκείνη που έχει αναλάβει να αποτελέσει τον παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, σε μια κρίσιμη γεωπολιτικά στιγμή για τη Δύση. Η απάντηση στα fake news είναι ο διπλωματικός μαραθώνιος.