Στην αφετηρία μιας εκ των πραγμάτων προεκλογικής χρονιάς, η οποία εγκαινιάστηκε από το βήμα της ΔΕΘ, σε Μαξίμου, Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη καταστρώνουν ήδη ένα νέο πλάνο που στοχεύει κυρίως στην αύξηση της συσπείρωσης – εν ολίγοις στη στεγανοποίηση των κομματικών δεξαμενών. Η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών μέσα από τις διαδοχικές εμφανίσεις τους στο Βελλίδειο, αφήνει ήδη αποτύπωμα και στους εκλογικούς συσχετισμούς, ευνοώντας – σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν τη σύγκρουση στη ΔΕΘ – κυρίως τους δύο μεγαλύτερους μονομάχους. Από την πλευρά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι το νέο σχέδιο που θα μπει σε τροχιά υλοποίησης αποβλέποντας στην πραγματική σύγκρουση στις κάλπες του 2023, δεν επιτρέπει διαρροές ή κενό χώρο για τρίτους. Στη βάση αυτή θα επιμείνουν σε μια στρατηγική που θα αναδεικνύει τη λεγόμενη «χαμένη ψήφο», συμπιέζοντας αμφίπλευρα το ΠΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Για τη ΝΔ ο βασικός στόχος είναι να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους ψηφοφόρους της του 2019, καθώς από αυτούς εξαρτάται και ο σχεδιασμός για επανάκτηση της αυτοδυναμίας, σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με το εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ το στοίχημα της συσπείρωσης και των αντοχών του κόμματος θα κριθούν κυρίως στην πρώτη κάλπη, ενώ για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η συσπείρωση δεν κρίνεται με βάση τις εκλογές του 2019, αλλά από τη δυνατότητα να διατηρήσει ο χώρος τη δυναμική που ανέπτυξε μετά την εκλογή νέου αρχηγού. Είναι ξεκάθαρο και για τη Χαριλάου Τρικούπη ότι μόνον με διψήφιο ποσοστό μπορεί το κόμμα να βρει τη δική του θέση σε ένα νέο σκηνικό τρικομματισμού, το οποίο επιδιώκει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το στοίχημα αυτό, ωστόσο, σύμφωνα και με τα νέα δημοσκοπικά μηνύματα, κάθε άλλο παρά εύκολο δείχνει.
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε
Ή εγγραφείτε
Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ