Στον Εβρο η Τουρκία πιέζει και απειλεί με υβριδική επίθεση μέσω προσφυγικών ροών. Αλλωστε το τείχος εκεί δεν κατασκευάστηκε για λόγους επίδειξης. Είναι ένα αμυντικό μέσο. Στο Αιγαίο θέτει θέμα με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αφήνοντας διάφορες απειλές να πλέουν στα νερά. Από ναυτικό αποκλεισμό νησιών, μέχρι απόβαση. Και ως ύφαλοι προβάλλουν τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της επέκτασης των χωρικών υδάτων. Λίγο πιο κάτω, στα Δωδεκάνησα, υποτίθεται ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες, με αμφισβητούμενες νησίδες. Αν σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά, θα δούμε τουρκικά μαχητικά να παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο. Κατευθυνόμαστε νότια και ανατολικά όπου βρίσκεται το Καστελλόριζο, με τη συζήτηση περί ΑΟΖ. Ακριβώς δίπλα, χάσκει το μεγάλο πρόβλημα της Κύπρου. Τόσο μεγάλο που πλέον κανείς δεν τολμάει να το αγγίξει, είναι σαν να έχουμε αφήσει τη ζωή για να το λύσει. Στρίβουμε προς τα δυτικά και βρισκόμαστε νοτίως της Κρήτης, στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου. Προς το παρόν δεν έχει τεθεί θέμα για το Ιόνιο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Αλλωστε ο Ερντογάν προσδιορίζει γεωγραφικά τα ενδιαφέροντα της Τουρκίας περίπου ως τα σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τώρα αν ανοίξουμε τον χάρτη στο τραπέζι θα δούμε ότι η γεωγραφική απεικόνιση των θεμάτων που έχουμε με την Τουρκία, σχηματίζει κάτι σαν ημισέληνο. Ξεκινάει από τον Εβρο, καμπυλώνει στο Αιγαίο και καταλήγει στο Λιβυκό πέλαγος. Υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα σε κάθε σημείο επαφής. Αν μάλιστα προσθέσουμε και τα μειονοτικά που συχνά-πυκνά εγείρει η άλλη πλευρά, έχουμε και ένα αγκάθι στο εσωτερικό της χώρας.

Το ερώτημα που τίθεται αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ξεμπλέξει αυτό το κουβάρι χωρίς να ανοίξει μύτη ή χωρίς κάποιους επώδυνους συμβιβασμούς. Ενδεχομένως ο Ερντογάν να καταλάβει ότι έχει εγκλωβιστεί σε ένα γήπεδο στο οποίο μπορεί να κάνει μόνο σέντρες και σουτ, αλλά δεν πρόκειται να πετύχει γκολ. Αλλά πόσο πιθανό είναι, στα αλήθεια, κάτι τέτοιο; Με τις εκλογές που έχει μπροστά του και δεδομένων όσων λέει, δεν μπορεί να σηκωθεί από το τραπέζι χωρίς να πάρει κάτι. Εκτός και αν κάποιος προλάβει και του κόψει τα χέρια.