Οπως είπε και στη ΔΕΘ, ο Νίκος Ανδρουλάκης προτιμάει την αυτονομία και την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023 – τονίζοντας πως στους περισσότερους δήμους δεν θα δοθούν χρίσματα. Η συζήτηση για τις τοπικές και περιφερειακές υποψηφιότητες σε κάθε περίπτωση δεν έχει ωριμάσει ακόμα στη Χαριλάου Τρικούπη, όμως μερικές πρώτες σκέψεις και προθέσεις έχουν καταγραφεί.

ΔΗΜΟΙ. Στους δήμους χρίσματα επισήμως δεν φαίνεται πως θα δοθούν, όμως η υποψηφιότητα στον Δήμο Αθηναίων θα έχει προφανώς πολιτική χροιά. Ο Παύλος Γερουλάνος προσανατολίζεται να είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές στον Δήμο Αθηναίων, ενώ ακούγεται πως σε δημοτικό επίπεδο επιχειρούνται γέφυρες επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να κατέβει ένας κοινός «προοδευτικός υποψήφιος» απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη – η συζήτηση αυτή γίνεται χωρίς να έχει το πράσινο φως από τη Χαρ. Τρικούπη, που βρίσκει πίσω από τη διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ για κοινούς υποψηφίους με το ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένη στόχευση. Σε υπόλοιπους δήμους της Αττικής, δεδομένη θεωρείται η πράσινη στήριξη στον Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά, ενώ τη στήριξη των πασόκων και των ευρύτερων κεντροαριστερών δυνάμεων δείχνουν πρόθεση να διεκδικήσουν ο Κώστας Ασκούνης (Καλλιθέα), ο Γιώργος Κρικρής (Νέα Σμύρνη), ο οποίος εξετάζεται και από τη ΝΔ, ο Γιώργος Δαουλάρης (Δάφνη-Υμηττός), οι νυν δήμαρχοι Θανάσης Ζούτσος (Παλλήνης), Γιώργος Γιασημάκης (Ωρωπού), Ανδρέας Ευθυμίου (Μοσχάτο-Ταύρος), Νίκος Ζενέτος (Ιλιον) και Δημήτρης Λουκάς (Λαύριο).

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης δύο πρόσωπα με ευρύτερο κεντροαριστερό προφίλ – ο Σταύρος Κωνσταντινίδης και ο Νίκος Νυφούδης – έχουν ήδη εκφράσει (δημόσια ο πρώτος, ανεπισήμως φέρεται ο δεύτερος) διάθεση να βρεθούν απέναντι στον Κ. Ζέρβα. Στην ευρύτερη περιοχή, ο νυν δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, έχει δηλώσει πρόθεση να είναι εκ νέου υποψήφιος, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άλλες υποψηφιότητες. Στην Πάτρα ακούγεται το όνομα του πρώην περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, που ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στις περιφερειακές, αλλά και του προέδρου του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλη Αϊβαλή.

ΕΚΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ. Στην περιφέρεια ο διαμοιρασμός των δυνάμεων είναι πιο έντονος. Στα Γιάννινα το κεντροαριστερό ακροατήριο μοιράζεται ανάμεσα στον νυν δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ και στον πρώην, Θωμά Μπέγκα. Στη Λάρισα, ο νυν δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης που στηρίχθηκε το 2019 θα είναι εκ νέου υποψήφιος, όπως θα συμβεί και στην Κομοτηνή, με τον νυν δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη. Στη Χίο, ο Κώστας Τριαντάφυλλος, στέλεχος που συζητείται έντονα και για τα εθνικά ψηφοδέλτια, δήλωσε πως «σέβεται τις συλλογικές διαδικασίες» και θα «λάβει σύντομα τις αποφάσεις του». Στη Ρόδο, η φερόμενη ως «κλειδωμένη» υποψηφιότητα του Φώτη Χατζηδιάκου για τα εθνικά ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ ανοίγει διαδικασίες διαδοχής στην παράταξή του – όλα όμως θα εξαρτηθούν από τις τελικές αποφάσεις για τις εθνικές εκλογές. Στην Κρήτη, σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη (Χανιά), αλλά και του Γιώργου Μαρινάκη (Ρέθυμνο). Στο Ηράκλειο, η κατάσταση δεν έχει «καθαρίσει» ακόμα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ. Το μεγαλύτερο φαβορί για το ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες είναι ο νυν περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος το 2019 ήταν ο μοναδικός μη γαλάζιος περιφερειάρχης που εξελέγη σε όλη την επικράτεια. Θετικά βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ την υποψηφιότητα του Σταμάτη Μαλέλη για το Βόρειο Αιγαίο, ενώ συζητούν σοβαρά την κάθοδο του πρώην δημάρχου Κομοτηνής, Γιώργου Πετρίδη, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας ακούγονται τα ονόματα του πρώην βουλευτή Κώστα Μπαργιώτα και της Μαρίας Γαλλιού, ενώ για τη Στερεά Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο η Κατερίνα Μπατζελή, η οποία ωστόσο συζητείται και για τα εθνικά ψηφοδέλτια. Ερείσματα στο πασοκικό τοπικό στρατόπεδο της Ηπείρου έχει ο ανεξάρτητος πρώην υποψήφιος περιφερειάρχης, Σπύρος Ριζόπουλος. Στην Αττική την πρόθεσή του να είναι εκ νέου υποψήφιος έχει εκφράσει ο Γιάννης Σγουρός, αν και φαίνεται ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν θα βιαστούν να «κλειδώσουν» τη συγκεκριμένη περιφέρεια.