Η λογική «άλλο είναι οι Περιφέρειες, άλλο είναι οι Δήμοι» να κυριαρχεί προς το παρόν στη ΝΔ, υπό την έννοια ότι γαλάζιο «χρίσμα» όχι μόνο δεν αναμένεται… παντού, αλλά μάλλον θα δοθεί ξανά σε αρκετές Περιφέρειες και ίσως σε λίγους, μεγάλους Δήμους ανά την Ελλάδα. Εναν χρόνο πριν από τις αυτοδιοικητικές κάλπες ωστόσο στελέχη της κομματικής έδρας διαπιστώνουν τον πρώτο κύκλο κινητικότητας, δέχονται εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, καταγράφουν «ενδιαφέρουσες περιπτώσεις» και εστιάζουν στις εξελίξεις σε συγκεκριμένες – άλλου κομματικού χρώματος, σήμερα – περιοχές. Πολλά θα κριθούν, σύμφωνα με το νεοδημοκρατικό σκεπτικό, από το εάν, πώς και ποια ένταση θα εξελιχθεί η μάχη που θα δίνουν στον δρόμο για τις βουλευτικές εκλογές (με τη γαλάζια σημαία, προφανώς) οι ενδιαφερόμενοι για την Αυτοδιοίκηση. Είναι σαφές πάντως ότι οι εν ενεργεία τοπικοί άρχοντες που βρίσκονται στους κόλπους της ΝΔ, εφόσον δεν επιλέξουν να κλείσουν τον κύκλο τους, θα στηριχθούν.

ΔΗΜΟΙ. Ανάμεσα στις περιοχές της Αττικής που κεντρίζουν περισσότερο το κομματικό βλέμμα, υπό την έννοια της επιθυμίας να υπάρξει σήμα ανανέωσης με καινούργια «δυνατά» πρόσωπα είναι, κατά πληροφορίες, η Κηφισιά, όπου πάντως ο νυν δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος θα είναι εκ νέου υποψήφιος, καθώς και η Νέα Σμύρνη για την οποία φαίνεται να εκδηλώνουν επιθυμία αρκετά πρόσωπα του γαλάζιου περιβάλλοντος, αφού ο Σταύρος Τζουλάκης δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Ηδη έχει παραιτηθεί από τα καθήκοντά του ως αντιδήμαρχος Καθαριότητας ο Γιώργος Κρικρής με φόντο τις κάλπες του 2023, παραμένοντας ως τότε δημοτικός σύμβουλος. Στα Νότια (Γλυφάδα, Παλαιό Φάληρο κ.λπ.) δεν φαίνεται να προκύπτουν ως τώρα μεγάλες ανατροπές. Από τα Βόρεια της Αθήνας, βγαίνει μπροστά ο μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης Γιώργος Παπαδημητρίου και στα Βριλήσσια ο πολιτικός επιστήμονας – κοινωνιολόγος Γιάννης Πισιμίσης. Στα ανατολικά, μεταξύ άλλων, στον δήμο Σαρωνικού επανέρχεται στις συζητήσεις ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Σωφρόνης.

Εκτός Αττικής, η Πάτρα είναι ίσως η κυρίαρχη περίπτωση που «πονοκεφαλιάζει» τη ΝΔ καθώς θα ήθελε δυνατή υποψηφιότητα απέναντι στον νυν δήμαρχο Κώστα Πελετίδη (ΚΚΕ), ο οποίος έχει πετύχει δύο θητείες. Στα ονόματα, προερχόμενα από νεοδημοκρατικό περιβάλλον, που έχουν διακινηθεί είναι εκείνο του Ιάσονα Φωτήλα, όσο κι αν ο βουλευτής Αχαΐας εμφανίζεται να θέλει μόνο το εκ νέου κυνήγι του σταυρού στις βουλευτικές εκλογές. Ετσι στους γαλάζιους κύκλους συζητούνται ταυτόχρονα ο δημοτικός σύμβουλος, καρδιολόγος Κωνσταντίνος Σβόλης και ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτης Πλώτας, ο οποίος από την περασμένη άνοιξη ανέλαβε τομεάρχης Παιδείας της ΔΕΕΠ Αχαΐας. Αντίστοιχα ενδιαφέρει πολύ το κόμμα η θεσσαλική πρωτεύουσα και δεδομένου του ενδιαφέροντος της Ρένας Καραλαριώτου για «μεταγραφή» στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο από τον δήμο Λαρισαίων έρχεται σε πρώτο πλάνο ο δικηγόρος Θανάσης Μαμάκος. Εξάλλου ο ίδιος, όπως λένε τοπικοί κύκλοι, έχει ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες βολιδοσκόπησης όσων θα επιθυμούσαν να έχουν «φωνή» στην επόμενη μέρα. Εγκυρες κομματικές πηγές λένε ωστόσο ότι στον συγκεκριμένο δήμο αναμένεται μάχη, καθώς υπάρχουν προς το παρόν άλλοι – τουλάχιστον – δύο ενδιαφερόμενοι που έχουν σημαντικά ερείσματα στο γαλάζιο στρατόπεδο. Η αναζήτηση ισχυρού υποψηφίου παραμένει στον δήμο Πύργου, όπου έχει διακινηθεί το όνομα του βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ. Σε ό,τι αφορά τις Περιφέρειες, η προσοχή εστιάζει περισσότερο στο Βόρειο Αιγαίο, όπου στελέχη δείχνουν να αντικρίζουν με ενδιαφέρον τις κινήσεις της οικονομολόγου Μαριάνθης Καφετζή – Ραυτοπούλου. Πάντως για το Βόρειο Αιγαίο έχει ακουστεί και το όνομα του πρώην υφυπουργού Αμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή. Το 2019 η ΝΔ είχε επικρατήσει στις 12 από τις 13 Περιφέρειες (δεν είχε σε όλες επίσημες υποψηφιότητες), ωστόσο ο βασικός παίκτης στην Κρήτη, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης συγκεντρώνει τα θετικά σχόλια και των γαλάζιων στελεχών, έχοντας καλή συνεργασία με την κυβερνητική μηχανή.