«Θα εκπλαγείτε» λέει συριζαϊκή πηγή για τη στρατηγική της Κουμουνδούρου στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023. Στηρίξεις και όχι κλασικά χρίσματα. Και νέα πρόσωπα με διείσδυση στην προοδευτική επικράτεια. Μπορεί η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα να έχει μετατεθεί για το επόμενο Σαββατοκύριακο, φαίνεται όμως πως το κόμμα είναι σε κίνηση για το θέμα και όπως λένε οι γνώστες «οι κανόνες που θα βγουν από την ΚΕ θα καθορίσουν πολλά πράγματα».

Βεβαίως εδώ θα υπάρχει η δυσκολία πως οι εθνικές εκλογές θα προηγούνται των αυτοδιοικητικών και άρα ένα μεγάλο μέρος των προσώπων θα δώσει τη μάχη εκεί. Αυτό το τελευταίο επίσης ως δεδομένο δεν δίνει τη δυνατότητα για έγκαιρες και αμιγώς αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες αν και το σενάριο των βουλευτών ή και κορυφαίων στελεχών που θα κατέβουν και στις τοπικές μάχες σε μεγάλους δήμους ή περιφέρειες δεν έχει φύγει απ’ το τραπέζι της Κουμουνδούρου. Σίγουρα οι κουβέντες έχουν αρχίσει και παρότι από τον ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να μπουν στον χορό των ονομάτων. Εχουν εξάλλου αρχίσει να μπαίνουν οι τοπικές κοινωνίες. Η εσωτερική αντίθεση συνεχίζει να είναι μεταξύ αυτών που θέλουν πλατιές συμμαχίες και όσων θέλουν αμιγώς αριστερά σχήματα. Οι πρώτοι ασκούν κριτική στη στρατηγική του 2019. Οι δεύτεροι υπενθυμίζουν πως ακόμη και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε περίπου 850 μέλη σε δήμους ή περιφέρειες, ενώ υποστήριξε 255 σχήματα εκ των οποίων 55 νίκησαν στους δήμους τους.

Η εκκίνηση σήμανε πάντως με την πρόσφατη συνεδρίαση του ΕΓ του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα όσο και τη συνεδρίαση της ειδικής ομάδας για τις τοπικές εκλογές. Εδώ τον πρώτο λόγο έχει Χρήστος Σπίρτζης αλλά και οι Κώστας Ζαχαριάδης, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Κατερίνα Κνήτου. Πάμε όμως στα ονόματα και τις «διερευνητικές».

ΔΗΜΟΙ. Στην Αθήνα όλα δείχνουν πως ο Νάσος Ηλιόπουλος δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Είναι νωρίς, λένε οι επιτελείς του κόμματος, αν και οι επικοινωνιολόγοι τονίζουν πως ιδανικό πρόσωπο θα ήταν για παράδειγμα η Εφη Αχτσιόγλου, που έχει κομματικότητα, νεότητα και αναγνωρισιμότητα. Στη Θεσσαλονίκη πόντους μαζεύουν οι καθηγητές Γιάννης Μυλόπουλος αλλά και Αρης Στυλιανού, ενώ μια πιο πρωτότυπη πρόταση θα ήταν η Τζένη Βελένη, τέως διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου και με έρεισμα στον προοδευτικό χώρο.

Σημασία πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν και στο πόσο οι υποψηφιότητες θα αντανακλούν και τις συμμαχίες με προοδευτικό πρόσημο. Αυτό για παράδειγμα αναζητούν στην Αττική, με μια αμιγώς πολιτική επιλογή.

Σε δήμους επίσης πιθανότητες στήριξης έχουν οι: Δημήτρης Μπίρμπας στο Αιγάλεω, Χρήστος Βρεττάκος στο Κερατσίνι, Γιάννης Λαγουδάκης στο Πέραμα, Τίνα Κατσαφάκη στου Ζωγράφου, Γιώργος Χατζηδάκης στην Ηλιούπολη (αν και υπάρχει σκέψη και για τον Βασίλη Βαλασόπουλο), Γιώργος Ιωακειμίδης στον Ρέντη, Γρηγόρης Κατωπόδης (Βύρωνα), Κώστας Βλάχος στο Μαρούσι, ο Βασίλης Αϊβαλής στην Πάτρα, ο Αλέξανδρος Καλοκαιρινός στο Ηράκλειο Κρήτης (αν δεν είναι ο Χάρης Μαμουλάκης), ο Γιάννης Σταθόπουλος στην Αγία Παρασκευή και η Μαρία Ανδρούτσου στον Αγιο Δημήτριο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ. Στην Κρήτη παρά τις διαφωνίες με τον Σταύρο Αρναουτάκη, μια πρώτη εισήγηση θέλει να τον στηρίζουν. Στο κομμάτι των Περιφερειών, θετικά θα άκουγαν όλοι την υποψηφιότητα της Θεοδώρας Τζάκρη στην Κεντρική Μακεδονία (λόγω ευκολίας να συνομιλεί με ετερόκλητα κοινά), του Νεκτάριου Σαντορινιού ή του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου στο Νότιο Αιγαίο, ενώ συζητείται η στήριξη του Σταμάτη Μαλέλη για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Στη Στερεά Ελλάδα συναντάμε την επιλογή του Δημήτρη Αναγνωστάκη, ενώ έχει ακουστεί αντιστικτικά και η στήριξη του Απόστολου Γκλέτσου (που ήταν μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ για την Ηπειρο ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης εκ του θινκ τανκ του κόμματος.