Ενα… τοτέμ του Παναθηναϊκού, όπως ο Γιώργος Καραγκούνης, μόνο ως σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Με περισσότερες από 250 συμμετοχές στον Παναθηναϊκό (δύο θητείες) και με 140 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα, ο Γιώργος Καραγκούνης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους έλληνες ποδοσφαιριστές της εποχής του. Αγωνίστηκε σε Ιντερ, Μπενφίκα και Φούλαμ στο εξωτερικό και στην πορεία για το νταμπλ του 2010 αποτέλεσε τον αρχηγό και την ψυχή ολόκληρης της ομάδας. Αυτόν τον ρόλο έχει αναλάβει και ο Δημήτρης Κουρμπέλης σήμερα. Ενα παιδί που έχει αγαπήσει τον σύλλογο, που φοράει το περιβραχιόνιο του αρχηγού και που μπορεί να… φορέσει και τον ρόλο τον οποίο έχει μέσα στα αποδυτήρια της ομάδας. Επανήλθε μετά από έναν πολύ δύσκολο τραυματισμό και δείχνει έτοιμος να ηγηθεί.

Ζιλμπέρτο Σίλβα – Ρούμπεν Πέρεθ

Οσες λέξεις κι αν γράψεις, ποτέ δεν θα είναι αρκετές για να περιγράψουν όσα έδωσε ο Ζιλμπέρτο Σίλβα στον Παναθηναϊκό και γενικότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αληθινό διαμάντι και σαν ποδοσφαιριστής και σαν άνθρωπος, είχε έρθει στην Ελλάδα μετά από μια μαγική πορεία στην Premier League στην οποία πρωταγωνίστησε με την Αρσεναλ. Ηρθε ως εν ενεργεία αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας. Το «αόρατο τείχος», όπως τον ονόμαζαν στην Αγγλία, που μόνο… αόρατο δεν υπήρξε στα μέρη μας. Πιθανότατα ο καλύτερος αμυντικός μέσος που φόρεσε ποτέ τη φανέλα του Παναθηναϊκού και ένας από τους λόγους που οι Πράσινοι έφτασαν στο πρωτάθλημα του 2010. Χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία σύγκρισης του ενός με τον άλλον (ο Ζιλμπέρτο δεν μπορεί να συγκριθεί), ο Ρούμπεν Πέρεθ είναι και εκείνος ίσως ο σημαντικότερος παίκτης της λειτουργίας του Παναθηναϊκού σήμερα. Ο εγκέφαλος όλης της ομάδας.

Κατσουράνης – Τσέριν

Η θέση στην οποία αγωνίζεται ο νεαρός σλοβένος μέσος τον βάζει… αναγκαστικά σε face to face με τον σπουδαίο Κώστα Κατσουράνη, στη σύγκριση της σημερινής ομάδας με εκείνη του 2010. Θα χρειαστούν όμως αρκετά χρόνια για να μπορούμε να συγκρίνουμε έστω και στο ελάχιστο τους δύο ποδοσφαιριστές. Το στυλ και οι δυνατότητες, πάντως, του Τσέριν φέρνουν αρκετά στον πρώην έλληνα μέσο με τη σπουδαία καριέρα. Και μόνο το γεγονός πως φόρεσε τη φανέλα των ΑΕΚ, Μπενφίκα, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ μιλά από μόνο του, ενώ έπαιξε 116 φορές με την εθνική ομάδα. Ενας πολυσύνθετος ποδοσφαιριστής, με πολλούς ρόλους μέσα στο γήπεδο. Το ίδιο είναι και ο Ανταμ Τσέριν, που έχει την… εντολή από τον Γιοβάνοβιτς να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των γραμμών. Και μέχρι τώρα τα πηγαίνει περίφημα.

Λέτο – Αϊτόρ

Αϊτόρ όπως… Λέτο είναι η σύγκριση που γίνεται τις τελευταίες μέρες και ο λόγος δεν είναι άλλος από τις επιδόσεις του ισπανού εξτρέμ. Που παίζει σε μια θέση στην οποία συνηθίσαμε να βλέπουμε τον Αργεντινό τα περισσότερα χρόνια που αγωνίστηκε στη χώρα μας. Μια σεζόν μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος ο Λέτο είχε ξεκινήσει με οκτώ γκολ σε έξι αναμετρήσεις. Ο Αϊτόρ μετρά εφτά γκολ στον ίδιο αριθμό αγώνων τη φετινή περίοδο και μοιάζει βγαλμένος από τα τότε όνειρα των φίλων του Παναθηναϊκού, που έβλεπαν τον Αργεντινό να… σπάει τα κοντέρ. Στη σεζόν του πρωταθλήματος ο Λέτο ήταν από τους πλέον κομβικούς ποδοσφαιριστές, ένας σούπερ σταρ που μαζί με τον Σισέ είχαν διαλύσει τις αντίπαλες άμυνες. Κι αν ο Αϊτόρ οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα θα δει το όνομά του να μπαίνει πλάι στα… ιερά τέρατα του 2010.

Σισέ – Σπόραρ

Αν ρωτήσετε τους φίλους του Παναθηναϊκού ποιο ήταν το «νούμερο 9» που μετά τον Βαζέχα θα έχουν να θυμούνται περισσότερο, οι απαντήσεις θα είναι συντριπτικά υπέρ του Τζιμπρίλ Σισέ. Παίκτης – σύμβολο για τον σύλλογο, ο απόλυτος MVP στην πορεία για το νταμπλ του 2010. Ενας επιθετικός με εντελώς διαφορετικό στυλ και προφίλ απ’ αυτό του Σπόραρ. Ο Σισέ ήταν ο απόλυτος killer απέναντι στην αντίπαλη εστία και ένας αληθινός σούπερ σταρ μέσα και έξω από το γήπεδο. Ο Σλοβένος είναι το αντίθετο. «Θυσιάζεται» περισσότερο για το σύνολο, σαφώς πιο ήπιων τόνων, αλλά πολύ χρήσιμος για τη συνολική παρουσία της ομάδας. Περισσότερο δημιουργικός, αλλά όχι το ίδιο αποτελεσματικός με τον Γάλλο.