Για επαφές στη Μάλτα βρέθηκε χθες ο Νίκος Δένδιας, με την Αθήνα να στοχεύει να ενημερώσει έγκαιρα και πλήρως συμμάχους και εταίρους για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ευθείες απειλές της Αγκυρας. Ο υπουργός Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στη Βαλέτα, μία μέρα μετά το Κάιρο, ενημέρωσε τον ομόλογό του Ιαν Μποργκ για το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο και τα τετελεσμένα που ενδέχεται να επιχειρήσει η Αγκυρα χρησιμοποιώντας σαν όχημα τη Λιβύη. Με δεδομένο ότι η Βαλέτα έχει ενδιαφέρον για όσα λαμβάνουν χώρα στην Τρίπολη, λόγω και του μεταναστευτικού, ο Δένδιας χαρακτήρισε τη ρητορική της Αγκυρας «απαράδεκτη», διαμηνύοντας πως «ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα».

Ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι στη συνάντηση οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Μάλτα έχουν κοινό στόχο την «προώθηση της σταθερότητας στη Λιβύη. Και θα πρέπει να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο της ΕΕ και σε άλλα διεθνή πλαίσια».

Σαφής ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος υπογράμμισε χθες ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί «από τις τουρκικές προκλήσεις, γιατί αυτό επιδιώκει να κάνει η Τουρκία. Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα μείνει κανένας λόγος και καμία πράξη της Τουρκίας αναπάντητη». Ο Οικονόμου συνέδεσε τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι ψύχραιμη και προετοιμασμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της.