«Πρόκειται για ένα σύστημα ολόκληρο, αυτό που έκανε τις υποκλοπές και καλύπτει τους δράστες, α λα Μαφία. Και είναι δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα το σαρώσουμε». Ο Νίκος Φίλης είναι ένας από τους πολλούς αριστερούς που υπόσχονται προανακριτική. Το πρόβλημα με τη δέσμευση, όμως, είναι η σύνθεση της επόμενης Βουλής. Γιατί ο αρχηγός του έχει πει ότι δεν θα κάνει «κυβέρνηση ηττημένων» και η πρωτιά της ΝΔ είναι – κατά τους δημοσκόπους – το μόνο σίγουρο στις ερχόμενες εκλογές.

Πρόκληση

Σύμφωνα με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η πρόκληση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να σπάσει το «όλοι ίδιοι είναι». Αν πάντως για αρκετούς από τους συντρόφους της είναι μια φορά δύσκολο να αντεπεξέλθουν σ’ αυτήν – αφού κουβαλούν μια κυβερνητική θητεία η οποία δεν έχει ξεχαστεί από τους ψηφοφόρους -, για εκείνους ανάμεσά τους που έχουν αλλάξει δυο και τρεις κομματικές στέγες είναι πιθανότατα ακατόρθωτο.

Αποκτήνωση

Ο γιος του Κώστα Πλεύρη, ο νυν υπουργός Υγείας, τον απαρνήθηκε δημόσια λέγοντας ότι ο ναζιστικός χαιρετισμός μέσα σε δικαστική αίθουσα ενώπιον μιας μητέρας που το παιδί της δολοφονήθηκε από Ναζί είναι «αποκτήνωση». Οι πατροκτονίες δεν είναι ποτέ εύκολες. Κι ακόμη κι αν γίνονται για πολιτικούς ή επικοινωνιακούς λόγους, ορισμένες φορές είναι ο μοναδικός τρόπος να πεις ότι δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη. Κάθε μέλος μιας οικογένειας φέρει τη δική του.

Κακομαθημένοι

Οι Γερμανοί – και ο ίδιος ως τέτοιος – είναι μια κακομαθημένη κοινωνία, είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημαίνοντας τον κίνδυνο να πιστέψουν οι πολίτες ότι όλα είναι απεριόριστα και το κράτος μπορεί να κάνει τα πάντα. Γι’ αυτό, υποστηρίζει, η κρατική βοήθεια πρέπει να πηγαίνει μόνο σε όσους την έχουν ανάγκη – ενώ οι άλλοι, αν δεν μπορούν, ας μην πάνε διακοπές. Οφείλει κανείς να του αναγνωρίσει ότι δεν τα έλεγε μόνο στους σπάταλους Νότιους, τα λέει και στο γερμανικό εκλογικό σώμα.