Ιστορική χαρακτηρίζεται και από έλληνες διπλωμάτες και αναλυτές η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου να προχωρήσουν σε σχέση με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Για την Αθήνα το γεγονός ότι Λίβανος και Ισραήλ, δύο χώρες που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, αντίθετα έχουν βρεθεί σε εμπόλεμη κατάσταση, κατάφεραν να καταλήξουν σε έναν τέτοιο συμβιβασμό αποτελεί και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, για την επίλυση της διαφοράς της με την Ελλάδα, αλλά και στη διεθνή κοινότητα.
Σαφώς ούτε ο χρόνος, που κατέστη δυνατό να επιτευχθεί η συμφωνία, ούτε και η αποφασιστική εμπλοκή του Aμος Χόκσταϊν, του Ανώτατου Συμβούλιου για την Ενεργειακή Ασφάλεια των ΗΠΑ, δεν μπορούν να παραβλεφθούν στο τελικό αποτέλεσμα.
Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους χαιρέτισε το ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή «θα συμβάλει στην ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων». Οπως τονίζεται η κατάληξη σε συμφωνία των συνομιλιών Ισραήλ – Λιβάνου «καταδεικνύει ότι η διευθέτηση διαφορών μεταξύ χωρών όσον αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι δυνατή μόνο μέσω του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου» και σύμφωνα με την Αθήνα αποτελεί ένα παράδειγμα το οποίο οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής.
«Σήμερα η Ελλάδα είναι ισχυρή και δεν απειλείται από κανέναν, γιατί επενδύσαμε στην άμυνά μας, επενδύσαμε στις συμμαχίες μας» διεμήνυσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Εδεσσα και συμπλήρωσε ότι «με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο πορευόμαστε στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Η Αθήνα υπενθυμίζει τις συμφωνίες που έχει ήδη συνάψει με την Ιταλία και την Αίγυπτο, αλλά και τη συμφωνία της με την Αλβανία για την παραπομπή τής μεταξύ τους διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
«Τέλος η αδράνεια»
«Είναι ένα χαρμόσυνο νέο. Οι δύο χώρες τα βρήκανε. Επικράτησε η λογική της ειρηνικής επίλυσης και δεν αφέθηκε το ζήτημα στην αδράνεια, κυρίως όσον αφορά την πλευρά του Λιβάνου, που προέβαλε την αμφισβήτηση» υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Πέτρος Λιάκουρας. Σημειώνει δε ότι διαψεύστηκε ο ισχυρισμός πως πίσω από την αντίρρηση του Λιβάνου κρυβόταν η Τουρκία. Οπως αναφέρει με νόημα, αυτό βάζει τέλος στην επιμονή του Λιβάνου στις προηγούμενες θέσεις του που «τον είχαν οδηγήσει να χάνει από την προσδοκία μεγάλου μέρος των εσόδων που θα απέρρεαν από το κοίτασμα Λεβιάθαν» και συνεπώς να απολαύσει τα οφέλη από την επικύρωση της ΑΟΖ του με την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι σε εκκρεμότητα από το 2007.
Η διαφορά, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, δημιουργήθηκε διότι ο Λίβανος έκανε κατά τη σύναψή της συμφωνίας με την Κύπρο έναν λανθασμένο υπολογισμό της γραμμής ίσης απόστασης που θα χώριζε την ΑΟΖ του Λιβάνου από την ΑΟΖ του Ισραήλ που ακολούθησε. Αυτός ο λανθασμένος υπολογισμός δεν αφορά την Κύπρο, αλλά την οριοθέτηση του Λιβάνου – Ισραήλ και για αυτό δημιουργήθηκε το πρόβλημα, το οποίο αποκαταστάθηκε με την ειρηνική επίλυση της διαφοράς. Αντί να προσφεύγει κάθε λίγο και λιγάκι όπως έκανε στην αρχή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον Πέτρο Λιάκουρα, η συμφωνία αυτή είναι ένα μάθημα σε όλα τα κράτη της περιοχής και δη προς την Τουρκία – τα όποια προβλήματα λύνονται ειρηνικά στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Πάντως, ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε χθες την προσήλωση της Αγκυρας στις συμφωνίες με την Τρίπολη, καθώς και τις απειλές του προς την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας τη Μικρασιατική Καταστροφή. Υποστήριξε δε ότι η ενόχληση για το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο προέρχεται από το γεγονός ότι ο σημαντικότερος παράγοντας στη Λιβύη σήμερα είναι η Τουρκία. Κατηγόρησε εκ νέου δε την Αθήνα ότι είναι αυτή που δεν θέλει τον διάλογο.
Σήμερα στην Αθήνα αναμένεται να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο να εξετάσει την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, αλλά και εξοπλιστικά θέματα – υπό εξέταση βρισκόταν χθες το βράδυ το ενδεχόμενο να ανάψει πράσινο φως για ενεργοποίηση της οψιόν για την τέταρτη γαλλική φρεγάτα Belh@rra. Στη συνεδρίαση θα λάβουν μέρος, μεταξύ άλλων, οι Δένδιας, Παναγιωτόπουλος και Θεοδωρικάκος με την προκλητική ρητορική του Ερντογάν να μπαίνει στο επίκεντρο, αλλά και τη νέα τουρκολιβυκή συμφωνία. Χθες Δένδιας και Παναγιωτόπουλος είχαν και σχετικό τετ α τετ στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προκειμένου να συζητήσουν και τις επαφές του ΥΠΕΞ σε Αίγυπτο και Μάλτα.