Οι ειδήσεις που έρχονται από το μέτωπο της έρευνας για την παρασκευή εμβολίων νέας γενιάς, που θα είναι πιο αποτελεσματικά για την πρόληψη της Covid-19 και των μεταλλάξεών της καθώς και για άλλους κορωνοϊούς, δεν εμπνέουν ιδιαίτερη αισιοδοξία. Για του λόγου το αληθές, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τα στελέχη της AstraZeneca ανακοίνωσαν ότι η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου τους σε μορφή σπρέι, έτσι ώστε να χορηγείται διά της ρινικής οδού, στέφθηκε με αποτυχία.
«Πιστεύουμε πως η χορήγηση εμβολίων μέσω της μύτης και των πνευμόνων παραμένει μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση, όμως η συγκεκριμένη μελέτη οδηγεί στο συμπέρασμα πως είναι πιθανό να βρεθούμε μπροστά σε προκλήσεις στην προσπάθεια να καταστήσουμε τα ρινικά χορηγούμενα σκευάσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Σάντι Ντάγκλας, επικεφαλής της έρευνας στο Ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Παραδέχθηκε δε ότι «το ρινικό σπρέι δεν απέδωσε σε αυτή τη μελέτη όσο καλά ελπίζαμε», καθώς μόνο μια μειοψηφία των συμμετεχόντων ανέπτυξε αντισώματα, ενώ και σε αυτούς τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα ήταν σαφώς χαμηλότερα σε σύγκριση με εκείνα που διαπιστώθηκαν μετά την ενδομυϊκή χορήγηση του ίδιου εμβολίου. Η παραπάνω αποτυχία, όμως, δεν αποτελεί τη μοναδική αρνητική εξέλιξη – άλλωστε, υπό κανονικές συνθήκες, θα μπορούσε κανείς να δικαιολογήσει μια αποτυχία στο συγκεκριμένο στάδιο. Κι αυτό διότι, όπως σημειώνουν σε ρεπορτάζ τους οι «Financial Times», παρατηρείται πλέον τόσο ελλιπής χρηματοδότηση όσο και έλλειμμα πολιτικής βούλησης για να προχωρήσει ταχύτερα και να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα η έρευνα για τη νέα γενιά εμβολίων – ενώ παράλληλα η κοινωνία μοιάζει να κυριεύεται από την απάθεια, μετά τη δύσκολη περίοδο που βίωσε.
Ελλειμμα ενδιαφέροντος
«Η πολιτική της Covid πραγματικά επηρεάζει την έρευνα σε όλα τα επίπεδα – από τις δυνατότητες χρηματοδότησης μέχρι τη διαθεσιμότητα για εμβολιασμό (με στόχο την έρευνα), αλλά και τη γενική αίσθηση που επικρατεί στην κοινωνία», δήλωσε ο Ακίκο Ιβασάκι, καθηγητής Ανοσολογίας στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale. «Εάν ακούγεται πολλές φορές ότι η Covid τελείωσε, τότε κανείς δεν θα βρεθεί να θέλει να προωθήσει τα εμβόλια της νέας γενιάς», πρόσθεσε ο ίδιος – σχολιάζοντας, προφανώς, τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν και άλλων πολιτικών ότι «η πανδημία τελείωσε».
Αλλά και ο Αντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου και του προέδρου των ΗΠΑ σε υγειονομικά ζητήματα, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πρόοδο των ερευνών που αφορούν νέα εμβόλια εάν δεν διασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση. «Εάν πράγματι θέλουμε να διεξαγάγουμε ευρύτερες κλινικές δοκιμές στελεχών, όταν έχουμε μια συνεταιρική σχέση με τη βιομηχανία (…) δεν είναι δυνατόν αυτό να γίνει εάν δεν υπάρχουν κονδύλια από το Κογκρέσο», υπογράμμισε με νόημα, στον απόηχο της απόρριψης του αιτήματος της κυβέρνησης Μπάιντεν για ένα νέο κονδύλι της τάξης των 22,4 δισ. δολαρίων που θα προοριζόταν για την καταπολέμηση της Covid.
Τεράστια κέρδη
Αποδεικνύεται, έτσι, ότι τα τεράστια κέρδη, ύψους πολλών δεκάδων δισ. δολαρίων που αποκόμισαν οι φαρμακευτικές εταιρείες το 2021 – σε σύγκριση με το 2020 ήταν υπερδιπλάσια για την Pfizer, 15πλάσια για τη Moderna και 650 φορές περισσότερα για την BioNTech! -, δεν κατευθύνονται σε νέες έρευνες εάν στη χρηματοδότησή τους δεν συμμετέχουν και τα κρατικά ταμεία. Τουλάχιστον στη Δύση, γιατί στην Ανατολή – Κίνα και Ινδία – έχουν ήδη προωθηθεί τα πρώτα εμβόλια σε μορφή σπρέι για χορήγηση από τη μύτη. Η ινδική Bharat Biontech, μάλιστα, έχει λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση σε δύο δόσεις και για άτομα άνω των 18 ετών του σκευάσματός της.