Τα πυρά της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστρεψε για μία ακόμα φορά χθες η Αγκυρα με αιχμή την έκθεση της Κομισιόν για τη διεύρυνση της ΕΕ και την κριτική που ασκεί στην Τουρκία. Το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μία «έκθεση χωρίς όραμα» αλλά και προκαταλήψεις απέναντι στην Αγκυρα. Η Τουρκία επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά τον ισχυρισμό ότι η έκθεση «αντικατοπτρίζει τις παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου».

Η Αγκυρα καταγγέλλει την Κομισιόν και ότι αγνοεί τις θέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων «αποκαλύπτοντας ποιανού τα συμφέροντα λαμβάνει υπόψη».

Τα «έβαλε» με την Ελλάδα

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, έστρεψε για μία ακόμα φορά τα βέλη του απέναντι στην Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι χώρα που μπορεί να ανταγωνιστεί την Τουρκία». Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι TV24, ο Καλίν παραδέχτηκε ότι η Αγκυρα δέχεται παραινέσεις για αποκλιμάκωση από χώρες της Δύσης, «με την προπαγάνδα των Ελλήνων» καθώς και κριτική για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, απαντώντας με τη συνήθη ρητορική της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Παράλληλα, έκανε αναφορά και στη συνάντησή του με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν την περασμένη εβδομάδα στον οποίο όπως ανέφερε μίλησε για τη «στρατιωτικοποίηση των νησιών» αλλά και για το γεγονός όπως είπε ότι όταν οι ΗΠΑ λένε να υπάρχει ηρεμία στο Αιγαίο την ορίζουν ως «αποδοχή όλων των ελληνικών απαιτήσεων», κάτι που χαρακτήρισε λάθος.