Μετά την είσοδό του στη συνδρομητική ψηφιακή τηλεόραση, την πληροφορική, την ασφαλιστική αγορά και τις ηλεκτρονικές παραγγελίες φαγητού, ο Όμιλος ΟΤΕ εισέρχεται τώρα δυναμικά και στην αγορά των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τις υπηρεσίες πληρωμών μέσω κινητού, διευρύνοντας τις πηγές των εσόδων του.

Με μια νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, το payzy by COSMOTE, που φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος θα κάνει τις συναλλαγές του, ο Όμιλος ΟΤΕ επενδύει σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, που υπόσχονται υψηλές προσόδους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, στην πρόσφατη επίσημη παρουσίαση του payzy app: «Στον ΟΤΕ προσαρμοζόμαστε συνεχώς στα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής. Σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας είναι να μπαίνουμε σε νέες αγορές και, με τη δύναμη της τεχνολογίας, να δίνουμε ολοκληρωμένες λύσεις στους πελάτες μας. Όραμά μας, είναι να μετατρέψουμε τον Όμιλο ΟΤΕ σε έναν digital services provider που δεν θα παρέχει μόνο τηλεπικοινωνίες και κορυφαία συνδεσιμότητα στον πελάτη, αλλά σύγχρονες λύσεις τεχνολογίας».Η νέα mobile εφαρμογή payzy by COSMOTE ανήκει στην κατηγορία των νέων προϊόντων τεχνολογίας και σηματοδοτεί την καινούργια εποχή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ελλάδα, προωθώντας έναν ψηφιακό και ευέλικτο τρόπο πληρωμών, χωρίς πορτοφόλι.

Τι είναι το payzy app

Ειδικότερα, με την εφαρμογή payzy by COSMOTE στο κινητό του τηλέφωνο (είναι διαθέσιμη στο Google Play – Android και το App Store – iOS), ο χρήστης μπορεί να αποκτήσει έναν ελληνικό IBAN λογαριασμό, να εκδώσει χρεωστική VISA κάρτα (ψηφιακή ή και φυσική) και να κάνει όλες τις αγορές του σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα, εύκολα και με ασφάλεια. Επίσης, με το payzy μπορεί να πληρώνει λογαριασμούς στη στιγμή.

Εκτός από αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά, το payzy by COSMOTE περιλαμβάνει και καινοτόμες λειτουργικότητες που δεν έχουν καμία χρέωση, όπως η δυνατότητα του χρήστη να ανταλλάσσει χρήματα με τους φίλους του άμεσα μέσω chat ή μέσω του Chat και Pay. Μπορεί ακόμα να μοιράζεται κοινά έξοδα με τους δικούς του ανθρώπους μέσω του Split it. Για παράδειγμα, μπορεί να μοιράζεται τα έξοδα με τους φίλους του ή την οικογένειά του στο φαγητό, στο σινεμά ή σε ένα ταξίδι. Και όλα αυτά μέσα από το κινητό, με μια μόνο εφαρμογή. Η φυσική κάρτα payzy by COSMOTE θα είναι διαθέσιμη το 2023.

Απευθύνεται σε όλους

τους συνδρομητές

Το payzy by COSMOTE απευθύνεται σε όλους τους ενήλικους καταναλωτές, ανεξάρτητα από τον τηλεπικοινωνιακό τους πάροχο. Η διαδικασία εγγραφής είναι πολύ εύκολη, διαρκεί λίγα λεπτά και ο ενδιαφερόμενος θα χρειαστεί το smartphone του, το e-mail και τον αριθμό του κινητού του. Κατά τη διάρκεια της εγγραφής χρειάζεται να έχει την ταυτότητα ή το διαβατήριό του, ενώ η διαδικασία μπορεί να απαιτήσει και μία βιντεοκλήση με εξουσιοδοτημένο υπάλληλο της COSMOTE Payments.

Στη συνέχεια, ο χρήστης μπορεί να τα πληρώνει όλα και όλους από το κινητό του, ενώ δεν υπάρχει προμήθεια κατά τη φόρτιση του ΙΒΑΝ λογαριασμού του.

Σημειώνεται ότι το payzy αποτελεί το μοναδικό mobile app στην ελληνική αγορά που ανταμείβει με χρήματα τον χρήστη, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει όποτε θέλει και όπου θέλει. Έτσι, ο χρήστης κερδίζει χρήματα, όσο περισσότερο χρησιμοποιεί το payzy.

Η COSMOTE Payments

Το payzy app είναι προϊόν της COSMOTE Payments, θυγατρικής του Ομίλου ΟΤΕ, η οποία έχει λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, που σημαίνει ότι μπορεί να κάνει περίπου ό,τι και μία τράπεζα, με εξαίρεση την πίστωση, άρα και τα δάνεια.

Η COSMOTE Payments ιδρύθηκε τo 2018 και είναι 100% θυγατρική του ΟΤΕ. Εντάσσεται στο γενικότερο στρατηγικό πλάνο του Ομίλου ΟΤΕ για επέκταση σε νέες αγορές.

Οι πρώτες εμπορικές δραστηριότητες της εταιρείας σε επίπεδο Β2Β, όπως η εκκαθάριση ηλεκτρονικών πληρωμών με κάρτες (το λεγόμενο acquiring services), ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2021. Αρχικά καλύπτονταν οι ανάγκες των ψηφιακών καναλιών του Ομίλου ΟΤΕ (COSMOTE App, BOX, WHAT’S UP App, germanos.gr, cosmote.gr), ενώ αργότερα προστέθηκαν τα φυσικά κανάλια πωλήσεων (όλα τα καταστήματα του Ομίλου), με την εγκατάσταση φυσικών τερματικών (POS).

Τώρα με το payzy app, η COSMOTE Payments μπαίνει στη λιανική, απευθυνόμενη σε όλους τους καταναλωτές, για όλες τις καθημερινές ανάγκες πληρωμών και συναλλαγών.

Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2021 από τα τερματικά της COSMOTE Payments, φυσικά και ηλεκτρονικά, πραγματοποιήθηκαν 9,2 εκατ. συναλλαγές, με αξία 226 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022 έχουν πραγματοποιηθεί 25,9 εκατ. συναλλαγές, αξίας 679 εκατ. ευρώ. Πλέον η COSMOTE Payments εκκαθαρίζει πάνω από 3 εκατ. συναλλαγές τον μήνα για όλα τα κανάλια του Ομίλου ΟΤΕ. Ο κύκλος εργασιών της, μόνο από αυτήν τη δραστηριότητα, θα ξεπεράσει τα 7 εκατ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.

Η ραγδαία εξάπλωση

των e-payments

Η αγορά των e-payments αναπτύσσεται ταχύτατα και στην Ελλάδα. Βάσει στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το 2021, στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 1,5 δισ. ηλεκτρονικές πληρωμές με τη χρήση καρτών ή ηλεκτρονικού χρήματος, συνολικής αξίας 49 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των συναλλαγών αυτών έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2017, ενώ αντίστοιχα η αξία τους έχει υπερδιπλασιαστεί. Από τις συναλλαγές αυτές, μόλις το 3% έχει γίνει με ηλεκτρονικό χρήμα (δηλαδή eWallets), όταν τα αντίστοιχα ποσοστά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι πάνω από 11%.

Εσωτερική έρευνα του ΟΤΕ (Δεκέμβριος 2021) για τα e-payments διαπίστωσε ότι οι υπηρεσίες ψηφιακού πορτοφολιού έχουν περιορισμένη χρήση. Από την άλλη, διαπιστώθηκε η σχεδόν καθολική χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, του web banking και λιγότερο του mobile banking. Αυτό υποδηλώνει ότι η διείσδυση του ηλεκτρονικού χρήματος θα αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια λόγω της αντικατάστασης της χρήσης μετρητών.