Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε έχει δύο βασικούς σταθμούς και εκκρεμότητες για τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Την Κεντρική Επιτροπή που αναβλήθηκε λόγω του θανάτου του Αλέξανδρου Νικολαΐδη – ο Αλέξης Τσίπρας και πολλά στελέχη του κόμματος ήταν το Σάββατο στην κηδεία του Ολυμπιονίκη στη Θεσσαλονίκη που έφυγε αδόκητα από τη ζωή. Και βέβαια το 6ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών Δυνάμεων στις 21-23 Οκτωβρίου (Αθήνα) που θα εστιάσει σε θέματα ειρήνης, κοινωνικής και κλιματικής δικαιοσύνης.
Σε αυτό το πλαίσιο, και ενώ έχει προηγηθεί μια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με αντιπαραθέσεις πάνω στη στρατηγική αλλά ακόμη και στο είδος της απεύθυνσης του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά τον τρόπο και η… μπάλα να πάει μπροστά και να μην υπάρξει νέα εσωτερική περιδίνηση μετά από καιρό στην πολυκατοικία της Κουμουνδούρου. Εδώ μια συνταγή υπάρχει, όπως λένε οι γνώστες των κινήσεών του. Η εξωστρέφεια σε συνδυασμό με τη σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης. Εδώ σχεδιάζονται δύο σκέλη πολεμικής. Εντός Βουλής αλλά και στον δρόμο με περιοδείες κορυφαίων στελεχών με το πρόσθετο στοίχημα επίσης της ενεργοποίησης των νέων μελών από το συνέδριο. Στα της Βουλής, και όπως φάνηκε και στη συζήτηση της Παρασκευής όπου αναμετρήθηκαν οι Μητσοτάκης – Τσίπρας για την ακρίβεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε και θα εστιάσει στον πληθωρισμό και σε πλευρές της κρίσης και των επισφαλειών κατά των πολιτών στο πεδίο της Οικονομίας.
Για οικονομία και ακρίβεια
Στο δε κάδρο της νέας αντεπίθεσης κεντρικό ρόλο έχουν οι Αλέξης Χαρίτσης – Εφη Αχτσιόγλου, ενώ και απόψε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή Νίκου Φαραντούρη, και εξ απορρήτων συμβούλου για τα ενεργειακά του Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι εκ των παρουσιαστών θα ρίξει τα βέλη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της ενεργειακής κρίσης. «Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κρίση ως ευκαιρία για βίαιη μεταφορά πλούτου από τα χαμηλά και μεσαία στρώματα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Το δόγμα της συνοψίζεται σε μία φράση: Από τις τσέπες των πολιτών, μέσω ΦΠΑ στις τσέπες των παρόχων ενέργειας εν είδει επιδοτήσεων», λένε κεντρικά από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναφέρει – συμπληρώνουν – τις προγραμματικές δεσμεύσεις που διατύπωσε στη ΔΕΘ, επιμένοντας κυρίως για την ανάγκη άμεσης μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, προκειμένου να αντέξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο νέο κύμα ανατιμήσεων.
Βγάζει η… τσέπη κυβερνήσεις, όπως λέει το παλιό ρητό για τις εκλογικές μάχες; «Ναι», λένε στον ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνουν πως τα ζητήματα της οικονομίας και της ακρίβειας που θα επιμείνουν αποτελούν σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα για τους πολίτες. «Σε όλες τις έρευνες όλων των εταιρειών παρατηρείται ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών (πάνω από 65%) καταθέτει μία αρνητική άποψη για την κυβερνητική πολιτική, ενώ τους τελευταίους μήνες, διαρκώς διευρύνεται». Ο δρόμος – δηλαδή οι περιοδείες – προφανώς θα έχει και αυτό το μενού ρητορικής. Την ανάγκη για μια «πιο δυναμική, πιο μαχητική, πιο κινηματική αντιπολίτευση», «πειστικό, τεκμηριωμένο και εφαρμόσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα» και «πανστρατιά», επίσης σχολίασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης («Εποχή») αναδεικνύοντας έναν εσωτερικό προβληματισμό.
Στην Κεντρική Επιτροπή
Δεν πέρασε πάντως απαρατήρητο στην εισήγηση Τσίπρα στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία του κόμματος η αποστροφή του επιχειρήματος για οργάνωση των κοινωνικών αντιστάσεων «στη βαρβαρότητα των κυβερνητικών επιλογών». Αναμένεται η Κεντρική Επιτροπή όπου τα ζητήματα θα συζητηθούν βέβαια κεντρικά αλλά και απομένει να δούμε αν θα γίνει ένα νέο ρινγκ των ρευμάτων και των τάσεων ή μια συνεδρίαση που θα ομογενοποιεί περαιτέρω την κομματική στρατηγική των ημερών.