Στη δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής (την προσεχή Παρασκευή 21 Οκτωβρίου) πέφτει η αυλαία της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων από την Εξεταστική Επιτροπή. Τα κομματικά επιτελεία ετοιμάζονται για την «τελική μάχη» που θα δοθεί γύρω από το πλειοψηφικό πόρισμα που θα τεθεί ενώπιον των βουλευτών, χωρίς ωστόσο να έχει δημοσιοποιηθεί, στο πλαίσιο τήρησης των δεσμεύσεων που επικαλείται η ΝΔ περί του απορρήτου.

Για αυτόν τον λόγο έχει δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να προσέρχονται σε ειδικό γραφείο όπου μπορούν να μελετούν το πόρισμα καθώς και τα συμπεράσματα στα οποία οδηγήθηκαν τα άλλα κόμματα  – αν και με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τα έχουν ήδη δώσει στη δημοσιότητα. Επιπλέον, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, στη Διάσκεψη των Προέδρων που θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδας προκειμένου να προσδιορίσει τις λεπτομέρειες της διεξαγωγής της συνεδρίασης, αναμένεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο να δοθεί η αναλογική ευχέρεια δημοσιοποίησης μέρους του πορίσματος και ειδικότερα τα σημεία εκείνα που δεν αναιρούν τον δεσμευτικό χαρακτήρα του απορρήτου, βάσει όσων προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής (άρθρο 43Α περ. 2Α) για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που έχει την εποπτεία επί της ΕΥΠ. «Η επιτροπή μπορεί να δημοσιεύει τα πορίσματα του ελέγχου της, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την, κατά τα ανωτέρω, υποχρέωση τήρησης του απορρήτου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αντιπαράθεση

Σε κάθε περίπτωση, επίκληση του απορρήτου ακόμα και στο πόρισμα που συντάχθηκε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο μιας ακόμα αντιπαράθεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν «διπλό σκάνδαλο: παρακολουθήσεων και συγκάλυψης» και τη συμπολίτευση να δηλώνει ότι από τη διερεύνηση της υπόθεσης οι καταγγελίες της μειοψηφίας «κατέρρευσαν ως χάρτινος πύργος».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αν και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με την απόφασή της να μη δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα στο οποίο κατέληξε επιχειρεί «να μπετονάρει τη διαδικασία στην Ολομέλεια», κάνοντας λόγο για «κατασκευασμένο εφεύρημα», ωστόσο επέλεξε να κινηθεί αυστηρά θεσμικά χωρίς να δημοσιοποιήσει τα δικά του συμπεράσματα. Οπως λένε στελέχη του «θα δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία του πορίσματός μας στην Ολομέλεια», ενώ για «εργαλείο συγκάλυψης της υπόθεσης» κάνουν λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο τέως πρόεδρος της Βουλής και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι «η ΝΔ δεν εμφανίζει το πόρισμά της όχι γιατί σέβεται το απόρρητο, που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει τέτοια λέξη μέσα στο κείμενο που μας αναγνώστηκε στην επιτροπή, αλλά γιατί ντρέπονται να παρουσιάσουν αυτό το πόρισμα της απροκάλυπτης συγκάλυψης».