Στην πρώην Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διοργάνωσε χθες μια ειδική εκδήλωση για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας. Το τάιμινγκ ήταν και καλό και κακό. Καλό γιατί όπως φάνηκε από πρόσφατο γκάλοπ το 82% της κοινής γνώμης ανησυχεί για την εγκληματικότητα – άρα, το θέμα που επέλεξε να αναδείξει η κυβέρνηση είναι επίκαιρο. Κακό επειδή ο όγκος των ειδήσεων που περιλαμβάνει το αστυνομικό δελτίο της τελευταίας περιόδου είναι αρκετά αυξημένος – επομένως, ίσως η επικαιρότητα δικαιολογεί την ανησυχία.

Είναι απόλυτα απαραίτητο το συλλογικό αίσθημα ασφάλειας να τονωθεί. Μέσα στο ζοφερό κλίμα που έχει αρχίσει να δημιουργείται οι πολίτες νιώθουν πως ο καθένας μπορεί να διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα χωρίς τελικά να τιμωρηθεί όσο θα έπρεπε.

Η ανάγκη των ανθρώπων να αισθάνονται ασφαλείς στις γειτονιές τους δεν έχει κομματικό πρόσημο. Δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερή. Είναι καθολική. Γι’ αυτό μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες στις οποίες κανένας δεν φοβάται για τη ζωή ή την περιουσία του. Αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται μόνο με πράξεις, όχι με λόγια. Με συνεχή αστυνομική παρουσία σε κάθε γωνία των πόλεων, αλλά και με γρήγορη εξιχνίαση των εγκλημάτων, ώστε οι κατηγορούμενοι γι’ αυτά να λογοδοτούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.