Η αγορά πολυτελών ακινήτων στο Ντουμπάι φαίνεται ότι ξαναζεί μέρες δόξας, καθώς εξακολουθούν να εισρέουν εκεί πετροδολάρια, κεφάλαια κροίσων, αλλά και επενδύσεις ρώσων επιχειρηματιών που αναζητούν καταφύγιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων.

Οι τιμές των ακινήτων υψηλής προβολής και πολυτέλειας στο εμιράτο έχουν κάνει άλμα πάνω από 70% μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες και έως τον Σεπτέμβριο, όπως δείχνουν στοιχεία του Bloomberg. Η πορεία αυτή είναι τελείως αντίθετη με τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτου του υπόλοιπου κόσμου, ιδιαίτερα της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που έχει αρχίσει να παγώνει λόγω των συνεχόμενων αυξήσεων επιτοκίων εξαιτίας του πληθωρισμού που καλπάζει.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε ολόκληρο τον παγκόσμιο δείκτη ακινήτων πολύ υψηλής προβολής μεγάλων πόλεων, της εξειδικευμένης στον κλάδο εταιρείας Knight Frank. Πρόκειται για πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές που καταγράφονται για το ίδιο διάστημα στο Λονδίνο (2,5%), στο Παρίσι (σχεδόν 9%) και στη Νέα Υόρκη (7,3%) – πόλεις που έχουν δεχθεί πλήγμα από τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία.

Μεσίτες και στελέχη εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων αναφέρουν μάλιστα ότι οι αγοραστές στο Ντουμπάι δεν χάνουν καθόλου χρόνο και κλείνουν τα ντιλ εν ριπή οφθαλμού. Αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου το 70% των αγοραπωλησιών γίνεται σε μετρητά, λένε πηγές στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Οι αγοραστές ποικίλλουν σημαντικά – από πλούσιους Ρώσους που αναζητούν να διαφυλάξουν με κάποιον τρόπο τα χρήματά τους μετά την εισβολή στην Ουκρανία, μέχρι επενδυτές από γειτονικές χώρες που δεν ξέρουν τι να κάνουν το ρευστό που κερδίζουν από το ράλι των τιμών του πετρελαίου. Επίσης αγοράζουν και επιφανείς επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο καθώς και επιχειρηματίες από νεοφυείς επιχειρήσεις, λένε οι ίδιες πηγές.

Σε αυτό βοηθά ίσως και το καθεστώς ανωνυμίας που προσφέρει στους αγοραστές το εμιράτο. Το μητρώο ιδιοκτησίας ακινήτων του Ντουμπάι δεν είναι δημόσιο και το Τμήμα Κτηματολογίου δεν παρέχει συνήθως πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα των αγοραστών συγκεκριμένων ακινήτων.

Ντιλ-ρεκόρ

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του κολοσσού στον χώρο της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των μέσων ενημέρωσης και των υφασμάτων της Ινδίας. Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ινδίας χτίζει αυτοκρατορία ακινήτων στο Ντουμπάι με μια ακόμη αγορά παραθαλάσσιας βίλας, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ για το πιο υψηλό ντιλ ακινήτων εκεί, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα τα οποία επικαλείται το Bloomberg. Ο Μουκές Αμπάνι αγόρασε την έπαυλη Palm Jumeirah την περασμένη εβδομάδα για περίπου 163 εκατομμύρια δολάρια από την οικογένεια του μεγιστάνα του Κουβέιτ Μοχάμεντ Αλσάγια, ανέφεραν οι πηγές. Ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων Alshaya κατέχει τα τοπικά franchise για εμπορικά σήματα λιανικής, συμπεριλαμβανομένων των Starbucks, H&M και Victoria’s Secret. Ο Αμπάνι είναι πρόεδρος της Reliance Industries Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας της Ινδίας σε χρηματιστηριακή αξία, και έχει καθαρή περιουσία 84 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ξανά προς τη δόξα τραβά

Μόλις πριν από μία δεκαετία η αγορά ακινήτων του Ντουμπάι, που ανήκει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είχε καταρρεύσει. Τώρα όμως ανακάμπτει ξανά δυναμικά εκμεταλλευόμενο τις διεθνείς συνθήκες και βρίσκεται στην καρδιά μιας από τις μεγαλύτερες ανόδους των κατοικιών πολυτελείας στον κόσμο.

Ορισμένες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων εξακολουθούν να οφείλουν στις τράπεζες δισεκατομμύρια δολάρια και διεθνείς χρηματοπιστωτικές εποπτικές Αρχές έχουν βάλει τα ΗΑΕ φέτος στη λεγόμενη γκρίζα λίστα για τη διακίνηση κεφαλαίων. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε ανησυχίες για φερόμενη παράνομη είσοδο ξένων χρημάτων στον τομέα των ακινήτων, αναφέρει το Bloomberg. Η ηγεσία των ΗΑΕ και του Ντουμπάι ανέφερε ότι έχει σημειώσει σταθερή πρόοδο στην παρακολούθηση των εισροών χρημάτων και ότι έχει λάβει μέτρα όλα αυτά τα χρόνια για να αποτρέψει την επανάληψη προηγούμενων διακυμάνσεων των τιμών.