Ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ζητούν τη διαγραφή ή τη μείωση του προστίμου που τους επιβλήθηκε κατά τη χρήση μέσων σταθερής τροχιάς, οι επιβάτες του μετρό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και του τραμ.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, η νέα υπηρεσία είναι πλέον διαθέσιμη στο gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις».

Η χρήση της υπηρεσίας είναι απλή. Αρχικά, ο πολίτης συνδέεται με τους κωδικούς Taxisnet και καλείται να συμπληρώσει τον αριθμό του προστίμου που του έχει επιβληθεί και την ημερομηνία παράβασης, όπως αναγράφονται στο έντυπο βεβαίωσης της παράβασης.

Στη συνέχεια, επιλέγει μέσα από τη διαθέσιμη λίστα τους λόγους για τους οποίους ζητάει τη μείωση ή τη διαγραφή του προστίμου, ενώ μπορεί να περιγράψει αναλυτικότερα τους λόγους που επικαλείται, συμπληρώνοντας το αντίστοιχο πεδίο. Διευκρινίζεται ότι η αίτηση ακύρωσης ή μείωσης προστίμου θα πρέπει να υποβληθεί αυστηρά μέσα σε 60 ημερολογιακές ημέρες από την επομένη της επιβολής του. Επιπλέον, η υποβολή της αίτησης δεν αναστέλλει τη δεκαήμερη προθεσμία εξόφλησης του προστίμου στο μισό της αξίας του.