Δίνουν τα ντέρμπι το πρωτάθλημα; Είναι σίγουρα σημαντικό να κερδίζεις σε αυτά, έτσι κι αλλιώς με τη διαδικασία των play offs πλέον πρέπει να είσαι έτοιμος για ντέρμπι στην τελική ευθεία και να κάνεις νίκες σε αυτά προκειμένου να κόψεις την κορδέλα. Αλλά δεν αρκούν. Αν στα… πονηρά ματς δεν είσαι έτοιμος να ανταπεξέλθεις και να νικάς, δεν θα φτάσεις καν σε διαδικασία να διεκδικείς όταν θα έρθει η ώρα των συνεχόμενων ντέρμπι. Δηλαδή, η ώρα των play offs. Ο ΠΑΟΚ επικράτησε του Ολυμπιακού πριν από λίγες μέρες στο Καραϊσκάκη, αλλά η απόσταση από την κορυφή παραμένει στα ίδια επίπεδα με τον αντίπαλο, έναντι του οποίου πήρε τη νίκη. Μπαίνοντας στην 9η αγωνιστική, ο ΠΑΟΚ είναι στο -9 από τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός στο -10. Είναι στο -9 γιατί δεν κατάφερε να κερδίσει στη Λιβαδειά και στην Κρήτη, που ήταν μπροστά στο σκορ μέχρι το φινάλε.

Και γνωρίζει πως αν κάνει 2-3 τέτοιες παρόμοιες γκέλες στη συνέχεια, τότε δεν θα έχει αντίκρισμα η οποιαδήποτε νίκη του σε ντέρμπι. Πολλές φορές αυτές δίνουν μερικές μέρες ηρεμίας, ικανοποίησης και καλής ψυχολογίας. Βαθμολογικά είναι το ίδιο με οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός είναι στο -10 όχι γιατί έχασε από τον ΠΑΟΚ, αλλά κυρίως γιατί έχασε βαθμούς στην Τρίπολη, όπου κυριάρχησε και δεν βρήκε γκολ και με τον Βόλο στο Καραϊσκάκη, όπου επίσης κυριάρχησε αλλά έμεινε στο 1-1. Γνωρίζει κι εκείνος πως πλέον απαγορεύονται τέτοια αποτελέσματα: π.χ. σήμερα στο Αγρίνιο οτδήποτε άλλο εκτός από τη νίκη μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό.

Ποιος είναι πρώτος στη βαθμολογία; Ο Παναθηναϊκός που έχει κάνει το καθήκον του σε όλα τα ματς αυτού του είδους. Αν απομονώσεις τα ντέρμπι με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, οι Πράσινοι πήραν όλα τα ματς που «έπρεπε» να πάρουν. Ιωνικό, Λεβαδειακό, ΠΑΣ Γιάννινα, ΟΦΗ, Αστέρα Τρίπολης, Λαμία. Μηδέν λάθη σε καθένα απ’ αυτά τα ματς. Ακόμα και αν αύριο από τον Αρη ή σε τρεις εβδομάδες από τον Ολυμπιακό οι Πράσινοι χάσουν, θα γνωρίζουν πως κερδίζοντας όλα αυτά τα παιχνίδια στο τέλος θα έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να είναι εκείνοι οι πρωταθλητές. Κι αυτό είναι που κάνει γοητευτικό έναν μαραθώνιο πρωταθλήματος, διαφορετικά θα έπαιζαν μόνοι τους μονάχα οι «μεγάλοι» και θα έβγαινε ο πρωταθλητής.