Το προχθεσινό παιχνίδι ανάμεσα στο Περιστέρι και την ΑΕΚ ήταν ένα από τα ωραιότερα που έχουμε δει μέχρι σήμερα στην Basket League. Καθόλου τυχαία, δεδομένου ότι αναμετρήθηκαν δύο από τις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος, που έχουν στους πάγκους τους δύο από τους πιο ενδιαφέροντες έλληνες προπονητές.

Ο Ηλίας Καντζούρης έχει κάνει σπουδαία δουλειά στην ΑΕΚ. Εχει πετύχει στην επιλογή των ξένων, έχει δημιουργήσει ένα στιβαρό σύνολο με προοπτική και υπό την καθοδήγησή του η Ενωση δείχνει ικανή να φτάσει φέτος ψηλά. Στα 49 του χρόνια ο Καντζούρης μοιάζει κι αυτός ικανός να γίνει ο επόμενος μετά τους Ιτούδη, Μπαρτζώκα, Σφαιρόπουλο και Πρίφτη έλληνας προπονητής που θα σταδιοδρομήσει στο κορυφαίο επίπεδο, έχοντας ακολουθήσει την πεπατημένη.

Για πολλά χρόνια δούλεψε ως βοηθός προπονητή σε διάφορες ομάδες, συνεργάστηκε με καταξιωμένους τεχνικούς στην Ευρωλίγκα (με τον Ηλία Ζούρο στη Ζαλγκίρις και τον Αντρέα Τρινκέρι στην Μπάμπεργκ), αλλά και με τον Λούκα Μπάνκι στην ΑΕΚ κι αφού μάζεψε γνώσεις και παραστάσεις διαμορφώνοντας μέσα από αυτές την αγωνιστική φιλοσοφία του, έπεσε στα βαθιά για να κολυμπήσει μόνος του. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τον Ηρακλή, έκανε πολύ σπουδαία δουλειά πέρυσι στον Κολοσσό και φέτος στην ΑΕΚ συνεχίζει εξίσου καλά. Δείχνει να έχει το υπόβαθρο και πρέπει απλώς να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα του δοθούν από εδώ και πέρα.

Ο Βασίλης Σπανούλης ξεκινά από διαφορετική αφετηρία. Χωρίς καμία εμπειρία ως προπονητής, αξιοποιεί τις πολύ πλούσιες γνώσεις και εικόνες που αποκόμισε στη διάρκεια της καριέρας του ως παίκτης συνεργαζόμενος με κορυφαίους τεχνικούς και φυσικά την προσωπικότητα και το βαρύ όνομά του, που του επιτρέπει να γίνεται σε αυτήν την πρώιμη φάση της νέας σταδιοδρομίας του αποδεκτός από τους παίκτες του. Μέχρι στιγμής έχει παρουσιάσει στο Περιστέρι μια καλά δουλεμένη ομάδα, με ξεκάθαρο αγωνιστικό στυλ, που έχει τις βάσεις του στη φιλοσοφία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς όπως λένε οι ειδικοί του μπάσκετ, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για να δούμε αν θα τα καταφέρει εξίσου καλά και ως προπονητής. Το σίγουρο είναι ότι… το έχει. Σίγουρο είναι επίσης ότι το ελληνικό μπάσκετ συνεχίζει να βγάζει καλούς προπονητές…