Το φινάλε της προηγούμενης σεζόν βρήκε την ΑΕΚ στο απόλυτο μηδέν. Οχι μόνο γιατί έμεινε εκτός Ευρώπης, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται. Κυρίως όμως διότι δεν υπήρχε τίποτα να κρατήσεις από μία αγωνιστική περίοδο που η Ενωση ήταν η προσωποποίηση της κατάθλιψης εντός τεσσάρων γραμμών. Ο προπονητής που θα ερχόταν για να αναλάβει να δημιουργήσει την ΑΕΚ της επόμενης χρονιάς, την ΑΕΚ της Νέας Φιλαδέλφειας, δεν θα είχε να πιαστεί ουσιαστικά από πουθενά.

Και τότε βρέθηκε στον δρόμο της Ενωσης ο Ματίας Αλμέιδα. Για πρώτη ίσως φορά από το 2018 οι άνθρωποι της ΑΕΚ φαίνεται πως εργάστηκαν με σχέδιο και σωστό πλάνο. Αφού πέρασαν από συνέντευξη διάφορους προπονητές, κατέληξαν στον Αργεντινό, με την υπόθεση να τελειώνει μέσα στον Απρίλιο. Κι ενώ ο Αλμέιδα είχε αρχίσει καιρό πριν να μελετά την ΑΕΚ, αφού όπως έχουμε καταλάβει καλά πλέον, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του. Εδώ είναι και το «κλειδί» για όσα βλέπουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την Ενωση.

Ο Αλμέιδα ήξερε πριν ξεκινήσει η προετοιμασία ποιοι από το υπάρχον ρόστερ του κάνουν και ποιοι όχι, είχε λόγο αργότερα για όλες τις μεταγραφές, φτιάχνοντας εν τέλει μία ομάδα ακριβώς όπως την ήθελε. Μα κυρίως, ξεψάχνισε όλους τους ποδοσφαιριστές που κράτησε μαζί του, για να δει τι μπορεί να πάρει από τον καθένα και πώς. Ετσι λοιπόν προέκυψε το «πρότζεκτ» Γκαρσία. Μπορεί ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος να τον έβαλε πρώτος σε ρόλο φορ, αλλά το έκανε από ανάγκη στο τέλος της περσινής σεζόν. Ο Αλμέιδα… πάτησε πάνω σε αυτό, είδε πως τα χαρακτηριστικά του Λιβάι ταιριάζουν γι’ αυτήν τη θέση και πως στα δεξιά χαραμίζεται και τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από εμφανή πλέον. Ο άσος από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο είναι ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα με πέντε γκολ, με τον ίδιο μάλιστα να δηλώνει πως απολαμβάνει τον νέο του ρόλο.

Και δεν είναι ο μόνος. Ενα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και αυτό του Νταμιάν Σιμάνσκι. Ο Πολωνός «βασανίστηκε» πολύ τα προηγούμενα χρόνια στη μεσαία γραμμή. Δέχθηκε σκληρή κριτική. Πλέον καθιερώθηκε ως 6άρι, πραγματοποιώντας τις καλύτερες εμφανίσεις του με τη φανέλα της ΑΕΚ, με αποτέλεσμα να αφήνει στον πάγκο τον Γιόνσον που ήρθε για να πάρει φανέλα βασικού.  

Βεβαίως, η σεζόν έχει πολύ δρόμο και η ΑΕΚ δεν έχει πετύχει τίποτα ακόμα. Χάρη στον Αλμέιδα όμως, έβαλε τις βάσεις για να πετύχει κάτι πολύ καλό στο φινάλε της χρονιάς. Κι αυτό ήταν κάτι που λίγοι (μπορεί και κανείς) περίμεναν πως θα είχε συμβεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.