Δύο από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν και τυπικά από χθες νέους πρωθυπουργούς και κυβερνήσεις. Σε μια στιγμή, μάλιστα, που αμφότερες βρίσκονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη οικονομική συγκυρία, με τις ισορροπίες να είναι λεπτές και τα περιθώρια λάθους ελάχιστα. Δικαιολογημένα, λοιπόν, οι πολίτες τους – 67 εκατομμύρια Βρετανοί και 60 εκατομμύρια Ιταλοί – αναμένουν με αγωνία τις «συνταγές» του Ρίσι Σούνακ και της Τζόρτζια Μελόνι. Θα βασίζονται στη λιτότητα και τις περικοπές, όπως συνήθως συμβαίνει σε περιόδους κρίσης, ή θα είναι διαφορετικές;
Η Μελόνι ήταν σαφής στις προγραμματικές της δηλώσεις: «Ο δρόμος για να μειώσουμε το χρέος δεν είναι η τυφλή λιτότητα που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια» είπε. Κανείς δεν ξεχνά, ωστόσο, ότι προεκλογικά είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον επικεφαλής της Λέγκας, απορρίπτοντας τη γραμμή «δώσ’ τα όλα» και τασσόμενη υπέρ της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και του σεβασμού των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ρώμη απέναντι στην ΕΕ.
Ο Σούνακ, από την άλλη, είναι κατά κάποιον τρόπο υποχρεωμένος να διαφοροποιηθεί από τις πολιτικές της Τρας και τον «μίνι προϋπολογισμό» της, που με τις οριζόντιες φοροαπαλλαγές ευνοούσε τους πλουσιότερους και αύξανε περαιτέρω τις κοινωνικές ανισότητες σε βάρος των φτωχών. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε τα σχόλια πολλών βρετανικών ΜΜΕ, όπως των «Guardian» και «Times» που θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι ο νέος πρωθυπουργός ετοιμάζει το «πακέτο λιτότητας Νο 2».
Σύντομα, πάντως, θα γνωρίζουμε τις πραγματικές προθέσεις τους.
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε
Ή εγγραφείτε
Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ