Μόλις τρεις εβδομάδες μετά τη συμφωνία που επιτρέπει στην Τουρκία να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Λιβυκό, η Αγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης έκαναν ακόμη ένα προκλητικό βήμα, αγνοώντας όχι μόνον την αντίδραση της Αθήνας, αλλά και τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών που αμφισβητούν ευθέως το δικαίωμα της λιβυκής κυβέρνησης, υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα, να υπογράφει διακρατικές συμφωνίες με στρατιωτικές προεκτάσεις. Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης, ωστόσο, ο οποίος επισκέφθηκε εκ νέου την Τουρκία, συνυπέγραψε στην Κωνσταντινούπολη με τον τούρκο υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δύο νέες αμυντικές συμφωνίες.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν από τη λιβυκή πλευρά, η πρώτη προβλέπει τον εκσυγχρονισμό της λιβυκής Πολεμικής Αεροπορίας από την Αγκυρα, ενώ η δεύτερη ανοίγει τον δρόμο για την αγορά τουρκικών μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών από τη Λιβύη. Ο Ντμπέιμπα επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη για να παραστεί σε μια έκθεση αμυντικού υλικού, αλλά είναι προφανές ότι οι δύο συμφωνίες είχαν προετοιμαστεί από την Τουρκία, η οποία εγγυάται – κατά την κυβέρνηση της Τρίπολης – «τη βελτίωση των ικανοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας της Λιβύης χάρη στην τουρκική τεχνογνωσία στον τομέα αυτόν».

Οι δύο πλευρές ανέφεραν ότι οι νέες συμφωνίες ακολουθούν τα «πρωτόκολλα εφαρμογής της συμφωνίας ασφαλείας» που υπογράφηκε το 2019 από τις Αρχές της Τρίπολης και την Αγκυρα, παράλληλα με το παράνομο μνημόνιο για την οριοθέτηση τουρκολιβυκής ΑΟΖ. Επισημαίνεται ότι όλες οι συμφωνίες του Ντμπέιμπα με την Τουρκία έχουν καταγγελθεί από την αντίπαλη κυβέρνηση στα ανατολικά της χώρας, υπό τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Φάθι Μπασάγκα, η οποία υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χάφταρ.