Οι μετρήσεις του τελευταίου διαστήματος δείχνουν πως όλο και περισσότεροι πολίτες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και πολλές φορές αναγκάζονται να μειώσουν την αγορά βασικών ειδών. Το «καλάθι του νοικοκυριού» συγκαταλέγεται σε ένα από τα μέτρα κατά της ακρίβειας που ακόμα κι αν δεν την καταπολεμά αποφασιστικά, λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή.

Με την άμεση ψήφιση της τροπολογίας που φέρνει το υπουργείο Ανάπτυξης και η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του επόμενου μήνα, το «καλάθι του νοικοκυριού» θα αποτελέσει και ένα σημαντικό εργαλείο απέναντι στην αισχροκέρδεια, συγκρατώντας τις τιμές στις μεγάλες αλυσίδες μέχρι τον Μάρτιο του 2023. Η λίστα με τα πενήντα βασικά προϊόντα κατανάλωσης που θα κρατηθούν σε χαμηλή τιμή μπορεί να αποδειχθεί μια σημαντική ανάσα για τους καταναλωτές τον δύσκολο χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών.

Για να έχει όμως τα θετικά αποτελέσματα που προσδοκά η κυβέρνηση (και για να της πιστωθεί η έγκαιρη παρέμβαση στην προεκλογική περίοδο), το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως. Πράγμα που σημαίνει πως οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να φροντίσουν γι’ αυτό, να είναι ιδιαίτερα σχολαστικές με τους ελέγχους στα σουπερμάρκετ και να επιβάλλουν τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες, όπως έχουν ήδη αναγγείλει. Μόνο με αυτόν τον τρόπο το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν θα μείνει στα λόγια, αλλά θα κάνει στην πράξη αισθητή τη διαφορά στο πορτοφόλι των καταναλωτών.