Οκτώ μεταγραφές έκανε η ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι. Γκατσίνοβιτς, Γιόνσον, Πινέδα, Βίντα, Μουκουντί, Φαν Βέερτ, Σιντιμπέ και Ελίασον έγιναν… κάτοικοι Νέας Φιλαδέλφειας, με την Ενωση να κινείται προσεκτικά στο «παζάρι» ώστε να μην πέσει στα λάθη των προηγούμενων ετών όπου οι σωστές προσθήκες ήταν η εξαίρεση στον κανόνα. Αυτή τη φορά βέβαια φαίνεται πως οι Κιτρινόμαυροι πήγαν στο άλλο άκρο.

Εχοντας ένα ικανό δείγμα εννιά αγωνιστικών πλέον στο πρωτάθλημα δεν θα είναι υπερβολή να ισχυριστούμε πως πλην του Φαν Βέερτ που τραυματίστηκε, οι άλλοι επτά έχουν ήδη καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους. Ακόμη και ο Σιντιμπέ, στα δύο ματς που έπαιξε (με ΠΑΣ στο Κύπελλο και Λεβαδειακό στο πρωτάθλημα) έδειξε πως όταν έρθει στο 100% σε φυσική κατάσταση, δύσκολα θα βγαίνει από την ενδεκάδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που το 2018 βρέθηκε στο ρόστερ της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γαλλίας.

Παρότι όλες οι φετινές μεταγραφές της ΑΕΚ είχαν την έγκριση του Ματίας Αλμέιδα, εκείνη του Νίκλας Ελίασον ήταν ίσως η μοναδική που αμφισβητήθηκε – σε έναν βαθμό – από τον κόσμο της Ενωσης. Λίγο ότι προερχόταν από ομάδα που αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας (Νιμ), λίγο ότι είχε γίνει σίριαλ από προηγούμενες μεταγραφικές περιόδους, ο Σουηδός με βραζιλιάνικες ρίζες δεν έτυχε της αποδοχής που έλαβαν οι υπόλοιπες καλοκαιρινές προσθήκες της ομάδας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια, ο αγωνιστικός χώρος είναι πάντα αυτός που «μιλάει» και… δίνει τις απαντήσεις. Και εκεί ο Ελίασον είναι απολαυστικός, δείχνοντας πως είναι ένας σύγχρονος εξτρέμ, έστω και αν ο τρόπος παιχνιδιού του Αλμέιδα με τις εναλλαγές θέσεων, τον φέρνει πολύ συχνά μέσα στα ματς στον άξονα ή και σε ρόλο επιθετικού. Αν και αριστεροπόδαρος, ο Ελίασον παίζει με την ίδια άνεση και στα δύο άκρα της επίθεσης αφού είναι εξίσου αποτελεσματικός και με το δεξί πόδι. Παράλληλα, δεν έχει πρόβλημα να πάρει και όλη την πλευρά αν χρειαστεί.

Λατρεύει να δημιουργεί

Εχοντας στις φλέβες του και βραζιλιάνικο αίμα (πατέρας Σουηδός, μητέρα Βραζιλιάνα) δεν θα μπορούσε να μην έχει μέσα του και κάτι από σάμπα. Εκτός από γρήγορος και δυναμικός, ο Ελίασον έχει δείξει ότι έχει πολύ και το ένας εναντίον ενός, όντας ικανός να δημιουργήσει πολύ εύκολα προϋποθέσεις για γκολ τόσο για τον εαυτό του όσο και τους συμπαίκτες του. Σε όλη του την καριέρα εξάλλου, οι ασίστ ήταν το στοιχείο που τον χαρακτήριζε, κάτι που έχει προλάβει να δείξει και στην ΑΕΚ με τις τρεις που έχει μοιράσει σε επτά συμμετοχές (οι πέντε ως βασικός) στο πρωτάθλημα. 82 ασίστ είχε στο ενεργητικό του πριν έρθει στην ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι.

Ολα αυτά είναι πράγματα που σπάνια έπαιρνε η ΑΕΚ τα προηγούμενα χρόνια από τους εξτρέμ της ή από τους παίκτες του συνήθιζε να βαφτίζει ως τέτοιους. Για να λέμε και την αλήθεια βέβαια, η ΑΕΚ που βλέπουμε σε αυτούς τους πρώτους μήνες δουλειάς του Αλμέιδα δεν έχει καμία σχέση με εκείνο το κάτι σαν ομάδα που «βασάνιζε» τα μάτια των οπαδών της τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί όταν η ομάδα είναι καλά, μπορεί πιο εύκολα να ξεχωρίσει και μία μονάδα μέσα σε αυτή.

Οι στημένες μπάλες

Ενα στοιχείο που δεν μας έχει… αποκαλύψει ακόμη είναι η ικανότητά του στις στημένες φάσεις και δη στις εκτελέσεις φάουλ, όπου όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος σε παλιότερες δηλώσεις του, είχε για πρότυπο τον master του είδους, Ζουνίνιο. «Δεν κοιτάω απαραίτητα το αριστερό ή το δεξί πόδι. Απλά παρατηρώ παίκτες που είναι καλοί στις εκτελέσεις φάουλ. Οπως τον Ζουνίνιο, που σκόραρε πολλά γκολ ή τον Κάλστρομ που επίσης ήταν καλός στα χτυπήματα των στατικών φάσεων. Είχε πραγματικά ένα καλό σουτ. Πρέπει να προσπαθείς να παίρνεις κάτι από τους καλύτερους και να διαμορφώσεις το δικό σου στυλ», είχε αναφέρει σχετικά ο Ελίασον στο παρελθόν.

Κάπως έτσι ο 26χρονος άσος πήρε τη φανέλα βασικού… σπίτι του και δύσκολα θα την ξαναβγάλει αν συνεχίσει έτσι. Κι ενώ τον Ιανουάριο αναμένεται να ενσωματωθεί στο κιτρινόμαυρο ρόστερ ακόμη ένας παίκτης με εξαιρετική ποιότητα, ο οποίος μπορεί να αγωνιστεί στα δεξιά αλλά και σε όλες τις θέσεις πίσω από τον επιθετικό. Ο λόγος φυσικά για τον Πάολο Φερνάντες που μετράει αντίστροφα για να γίνει κάτοικος Νέας Φιλαδέλφειας.  

Στ.Χ.