Η κίνηση του Ραζβάν Λουτσέσκου πριν από το ματς με την ΑΕΚ να κάνει βόλτα στο γήπεδο και να καλέσει τον κόσμο να τον αποδοκιμάσει, περισσότερο ήταν προφανώς ένα παιχνίδι τακτικής. Το κάνουν αρκετοί, αλλά οι περισσότεροι το κάνουν για να τραβήξουν πάνω τους όλο το… άχτι του αντιπάλου και να αποφορτίσουν τους ποδοσφαιριστές τους από την πίεση. Να πέσει ολόκληρη στον προπονητή. Το κάνουν συνήθως εκείνοι που γνωρίζουν ότι η ομάδα τους δεν είναι καλύτερη από τον αντίπαλο. Ο Λουτσέσκου αντιλαμβάνεται πως ο εφετινός ΠΑΟΚ όχι απλά δεν είναι καλύτερος από την ΑΕΚ, αλλά απέχει πολύ από το να συγκριθεί μαζί της. Ο καθρέφτης είναι πάντα το γήπεδο και αποδείχτηκε στο χορτάρι το βράδυ της Κυριακής. Φέρει ευθύνη και ο ίδιος ο Ρουμάνος γι’ αυτή τη μεγάλη διαφορά.

Το ποδόσφαιρο του Λουτσέσκου, ιδιαίτερα στην τωρινή του μορφή, δεν έχει την παραμικρή τύχη απέναντι στο ποδόσφαιρο του Αλμέιδα. Ο Αργεντινός βγάζει στο γήπεδο σύγχρονα στοιχεία, με πολύ τρέξιμο, με πίεση ψηλά και με επιθέσεις από παντού. Υπήρξαν στιγμές στο ντέρμπι που η ΑΕΚ επιτέθηκε με επτά ποδοσφαιριστές να είναι μέσα ή πέριξ της περιοχής του ΠΑΟΚ. Ακόμα και το οποιοδήποτε διώξιμο των κεντρικών αμυντικών, πιθανότατα θα καταλήξει σε αντίπαλο. Την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ στις μόλις τρεις τελικές που έκανε, δεν είχε περισσότερους από δύο μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Τον Ολιβέιρα, δηλαδή τον επιθετικό του και έναν ακόμα εξτρέμ, ανάλογα από ποια πλευρά ήταν η μπάλα.

Ο ΠΑΟΚ αν δεν θέλει να μπλέξει σε περιπέτειες που θα αφορούν στην ευρωπαϊκή του έξοδο (το πρωτάθλημα δεν μπορεί να το διεκδικήσει) πρέπει να αλλάξει τρόπο παιχνιδιού άμεσα. Πιθανότατα να πρέπει να αλλάξει και προπονητή, έστω και αν ο Λουτσέκου είναι ένα… ιερό τέρας για τον σύλλογο λόγω της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Κι άλλοι, όμως, πήραν πρωταθλήματα αλλά όταν το ποδόσφαιρο άρχισε να τους ξεπερνά, πήραν και τον δρόμο της εξόδου.