Τον Κώδωνα κινδύνου για το ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών και των μεγάλων επιχειρήσεων έκρουσε ο ΣΕΒ στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης ανάμεσα στον υπουργό Κώστα Σκρέκα και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και τα μέλη της επιτροπής ενέργειας, οι βιομήχανοι επισήμαναν τον κίνδυνο ώστε τα «λουκέτα» μεγάλων εργοστασίων στην Ευρώπη να φτάσουν και στην Ελλάδα: «Η ενεργειακή κρίση δημιουργεί πλέον αντικειμενικές δυσκολίες στην ομαλή λειτουργία της παραγωγής και στην Ελλάδα απειλώντας τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Η προσαρμογή είναι απαραίτητο να επιτευχθεί χωρίς σοβαρή επιβάρυνση της παραγωγικής δραστηριότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, κάτι που θα εγκυμονούσε σημαντικούς κινδύνους επιβίωσης, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα». Ο ΣΕΒ παρουσίασε πέντε προτάσεις στον Σκρέκα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενέργειας:
1. Συμμετοχή στη διακοψιμότητα.Η βιομηχανία προτίθεται να συμμετάσχει στον μηχανισμό βραχυπρόθεσμης διακοψιμότητας ηλεκτρικής ενέργειας. Τονίστηκε όμως η ανάγκη λειτουργίας του μηχανισμού με τρόπο που δεν πλήττει την εύρυθμη λειτουργία της.
2. Διμερείς συμβάσεις.Ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς ενέργειας πρέπει να διευκολύνει τη σύναψη διμερών συμβάσεων και να μην ανατρέπει στην πράξη τον σχεδιασμό και τις συμφωνίες μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας. Η ευθυγράμμιση με τους κανονισμούς της ΕΕ για την εξαίρεση των διμερών συμβάσεων από τα ανώτατα όρια εσόδων, θα δημιουργήσει αμοιβαία οφέλη για όλα τα μέρη.
3. Υποδομές διασύνδεσης και ταχύτερη αδειοδότηση.Η επιτάχυνση των έργων εσωτερικών διασυνδέσεων στα δίκτυα θα συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης από καύσιμα υψηλότερων ρύπων (π.χ. diesel/mazut) αλλά και στη μείωση του κόστους ενέργειας. Είναι εξαιρετικά αναγκαία παράλληλα, η επιτάχυνση στη χορήγηση όρων και αδειών σύνδεσης, ειδικά των έργων ΑΠΕ.
4. Πολυετείς διασυνοριακές συνδέσεις. Προτάθηκε η θεσμοθέτηση διαδικασιών για πολυετή δικαιώματα (άνω των 5 ετών) στις διασυνοριακές διασυνδέσεις με άλλα κράτη.
5. Ενεργειακή εξοικονόμηση παντού.
Τέλος, επισημάνθηκε ότι η ψήφιση της επιβολής τέλους 10 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα επιβαρύνει σημαντικά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις της χώρας παλεύουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές.