Ανατροπές φέρνει ο πληθωρισμός στα κρατικά τεφτέρια και παράλληλα έρχεται να προσθέσει έναν ακόμα πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο η αύξηση στο εμπορικό ισοζύγιο. Τα καμπανάκια έρχονται από την αυξανόμενη «μαύρη τρύπα», με βασικές αιτίες τις υψηλές τιμές των καυσίμων και αγαθών, ενώ, παράλληλα, αυξάνονται οι εισαγωγές. Παρά τη διψήφια αύξηση των εξαγωγών από το 2021, η αξία των εισαγωγών – χωρίς τα πετρελαιοειδή – παρουσίασε, επίσης, σημαντική αύξηση. Στο εννεάμηνο το έλλειμμα ξεπέρασε τα 27 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 62,3% σε σχέση με πέρυσι. Το αντίστοιχο μέγεθος, χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση κατά 5,65 δισ. ευρώ, δηλαδή 41,1%. Μόνο τον Σεπτέμβριο το έλλειμμα εκτοξεύθηκε κατά 70,4%, σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 3,6 δισ. ευρώ, ενώ η αξία των εξαγωγών ενισχύθηκε κατά 26,3% και των εισαγωγών κατά 42,2%.

Ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ έχουν φέρει ανατροπές στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Στο ελληνικό προσχέδιο, για το 2023, αναμένονται αναθεωρήσεις, όπως στο ΑΕΠ, ενώ δεν αποκλείονται αλλαγές στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η επιδείνωση των μεγεθών για τις ευρωπαϊκές οικονομίες αναμένεται να αποτυπωθεί στη δημοσίευση των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν σε λίγες ημέρες. Κατά βάση το ΑΕΠ για του χρόνου κατεβαίνει χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις του 2% και ο πληθωρισμός κλείνει στο 3%-4%. Για το 2022, το ΑΕΠ εκτιμάται να διαμορφωθεί πάνω από την αρχική πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ στο 6% (από το 5,3%) και ο εθνικός δείκτης τιμών θα αναθεωρηθεί, επίσης, προς τα πάνω, πέριξ του 9%-10% (από 8,8%). Πάντως, η κυβέρνηση κινείται με βασική στρατηγική να πετύχει πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 2% εφέτος και πλεόνασμα στο 0,7%.

Αλμα ελλείμματος

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο εννεάμηνο, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 27,3 δισ. ευρώ έναντι 16,8 δισ. ευρώ πέρσι. Η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων ανήλθε στα  67,9 δισ. ευρώ έναντι 45,6 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 48,9%. Η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 40,6 εκατ. ευρώ, έναντι 28,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 41,1%.