H βελτίωση που έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό στις σχέσεις μεταξύ της FIBA και της Ευρωλίγκας προκαλεί αισιοδοξία για το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ, το παρόν ωστόσο παραμένει προβληματικό. Αγώνες για τα «παράθυρα» της FIBA εξακολουθούν να διεξάγονται ταυτόχρονα με αυτούς της Ευρωλίγκας και αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις εθνικές ομάδες που έχουν πολλούς παίκτες οι οποίοι αγωνίζονται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ειδικά αυτή την περίοδο, που τα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους.

Η Εθνική Ελλάδας είναι μία από αυτές που έχουν πρόβλημα. Αν και ξεκίνησε από θέση ισχύος τη δεύτερη προκριματική φάση, δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τα δύο παιχνίδια που θα δώσει την Παρασκευή εντός έδρας με τη Λετονία και τη Δευτέρα εκτός έδρας με το Βέλγιο είναι πολύ κρίσιμα. Χρειάζεται τουλάχιστον μία νίκη για να παραμείνει σε θέση ισχύος (με δύο ουσιαστικά προκρίνεται), αλλά αν ηττηθεί και στα δύο παιχνίδια, τότε θα μπλέξει άσχημα.

Το κακό είναι ότι, όπως όλα δείχνουν, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός δεν θα δώσουν τους παίκτες τους για τον αγώνα της Παρασκευής με τη Λετονία. Ο Παναθηναϊκός παίζει την ίδια μέρα με την Μπασκόνια στο ΟΑΚΑ κυνηγώντας απεγνωσμένα μια νίκη, οπότε δεν δίνει κανέναν από τους Παπαγιάννη, Μποχωρίδη, αδελφούς Καλαϊτζάκη.

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Πέμπτη στο ΣΕΦ την Παρτίζαν. Θεωρητικά θα μπορούσε να αφήσει τους δικούς του διεθνείς (Σλούκα, Παπανικολάου, Λαρεντζάκη, Λούντζη) να παίξουν την επομένη με τη Λετονία, αν ο αγώνας γινόταν στην Αθήνα και δεν χρειαζόταν να κάνουν ταξίδι και να αγωνιστούν την ίδια μέρα. Ομως η ΕΟΚ πήγε και όρισε αυτό το παιχνίδι στο Ηράκλειο της Κρήτης. Απόφαση η οποία γι’ αυτόν τον λόγο αποδεικνύεται λανθασμένη. Οπως όλα δείχνουν, ούτε ο Ολυμπιακός θα δώσει στην Εθνική τους δικούς του διεθνείς για το παιχνίδι της Παρασκευής.

Αντίθετα η Παρτίζαν θα επιτρέψει στους σέρβους διεθνείς να παίξουν με την Εθνική Σερβίας, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των αγώνων της, όχι όμως και τους διεθνείς των άλλων χωρών. Ετσι, ούτε ο Ιωάννης Παπαπέτρου θα παίξει την Παρασκευή με τη Λετονία!

Το μόνο παρήγορο είναι ότι, όπως όλα δείχνουν, στον αγώνα με το Βέλγιο τη Δευτέρα η Εθνική θα έχει τους παίκτες του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και τον Παπαπέτρου.