Η Ουκρανία αρνείται ότι δέχεται πιέσεις από τη Δύση να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα, επιμένοντας ότι οι συνομιλίες μπορούν να διεξαχθούν μόνο εάν η Ρωσία εγκαταλείψει όλα τα κατεχόμενα εδάφη. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ημέρες ύστερα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post», σύμφωνα με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθάρρυναν το Κίεβο να δείξει προθυμία για συνομιλίες με τη ρωσική κυβέρνηση. Συμπίπτουν επίσης με τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα τεστ για τη συνέχιση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Μιλώντας σε ηγέτες από όλον τον κόσμο που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα, η οποία διεξάγεται στην Αίγυπτο, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαρίθμησε αυτό που αποκάλεσε «απολύτως κατανοητούς όρους» της Ουκρανίας για ειρηνευτικές συνομιλίες. «Για άλλη μια φορά: αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, σεβασμός του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αποζημίωση για όλες τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο, τιμωρία κάθε εγκληματία πολέμου και εγγυήσεις ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί».
Παράλογες απαντήσεις
Η Ουκρανία είχε επανειλημμένα προτείνει τέτοιες συνομιλίες, αλλά «λαμβάναμε πάντα παράλογες ρωσικές απαντήσεις με νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, βομβαρδισμούς ή εκβιασμούς» δήλωσε ο Ζελένσκι. Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι είναι ανοικτή σε συνομιλίες, αλλά ότι το Κίεβο τις αρνείται. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν πρόκειται να γίνει διαπραγμάτευση για ουκρανικά εδάφη που ήδη έχουν προσαρτηθεί.
Ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, δήλωσε ότι είναι παράλογο να υπονοείται ότι οι δυτικές χώρες θα πιέσουν το Κίεβο να διαπραγματευτεί με τους όρους της Μόσχας, καθώς εκείνες είναι που προμηθεύουν την Ουκρανία με τα όπλα για να εκδιώξουν τις ρωσικές δυνάμεις από τα εδάφη της. «Η Ουκρανία λαμβάνει από τους εταίρους της, πρώτα απ’ όλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αρκετά αποτελεσματικά όπλα» τόνισε. «Εκδιώκουμε τον ρωσικό στρατό από το έδαφός μας. Και σε αυτό το πλαίσιο, το να μας αναγκάζουν να μπούμε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και στην πραγματικότητα να αναγνωρίσουμε το τελεσίγραφο της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι ανοησία! Κανείς δεν θα το κάνει αυτό». Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει «κανένας εξαναγκασμός» στη σχέση της Ουκρανίας με την Ουάσιγκτον και ότι οι υποδείξεις πως η Δύση πιέζει την Ουκρανία να διαπραγματευτεί αποτελούν μέρος του «ενημερωτικού προγράμματος» της Ρωσίας, αν και δεν αντέκρουσε άμεσα το δημοσίευμα της «Washington Post».
Πακέτο στήριξης
Εν τω μεταξύ, χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν να προχωρήσουν με το χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ουκρανίας, ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ευνοϊκά δάνεια για το 2023, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα οικονομίας Βλάντις Ντομπρόβσκις, μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ότι σήμερα η Κομισιόν θα παρουσιάσει τη σχετική πρότασή της για το χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ουκρανίας που θα φτάνει έως και 1,5 δισ. ευρώ τον μήνα ή συνολικά 18 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι έμμεσες απειλές
Πάντως, οι Ουκρανοί συνεχίζουν να προετοιμάζονται για τα χειρότερα, καθώς οι Ρώσοι συνεχίζουν τις έμμεσες απειλές για χρήση πυρηνικών. Οι Αρχές στην περιοχή του Κιέβου διαθέτουν εκατοντάδες καταφύγια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα σενάριο πυρηνικής επίθεσης και ενημερώνουν τους πολίτες. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει και στη δημοσίευση λεπτομερών οδηγιών, που στηρίζονται στην εμπειρία της χώρας από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986, για τις σωστές κινήσεις σε περίπτωση πυρηνικού χτυπήματος. Στις αρχές Οκτωβρίου η διοίκηση της πρωτεύουσας είχε ανακοινώσει ότι διαθέτει αρκετά χάπια ιωδιούχου καλίου, ενός φαρμάκου που αποτρέπει την απορρόφηση του ραδιενεργού ιωδίου από τον θυρεοειδή αδένα, για να τα διανείμει σε ιατρικές εγκαταστάσεις και οικογενειακούς γιατρούς «σε περίπτωση ραδιενεργού απειλής ή έκτακτης ανάγκης».