Πέντε φακέλους με καταγγελίες πολιτικών και δημοσιογράφων για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, που βρίσκονται ψηλά στην πολιτική ατζέντα, έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Αγγελική Τριανταφύλλου και Κώστας Σπυρόπουλος, οι οποίοι διενεργούν από κοινού την ποινική προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση μιας σειράς αξιόποινων πράξεων, όπως παραβίαση τηλεφωνικού απορρήτου, παράνομη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και πιθανή συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις που προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, όλες τις εκκρεμείς δικογραφίες με κοινό παρονομαστή την παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος του απορρήτου των επικοινωνιών χειρίζονται από κοινού οι δύο εισαγγελείς Πρωτοδικών. «Σώμα» των δικογραφιών αποτελούν και τα δημοσιεύματα των «ΝΕΩΝ και του «Βήματος», που αφορούν τη σοβαρή αυτή υπόθεση, που συνδέεται με τη λειτουργία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι έρευνες των δύο εισαγγελικών λειτουργών έχουν προχωρήσει και για τον λόγο αυτόν, τουλάχιστον σε αυτό το δικονομικό στάδιο, δεν φαίνεται να προκρίνεται η αναγκαιότητα αναβάθμισης της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης. Στόχος των εισαγγελικών ερευνών είναι η ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην μένουν σκιές στον πολιτικό βίο και να αποφεύγεται κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης, που για μία ακόμα φορά καλείται να εκπληρώσει τον θεσμικό της ρόλο με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους.
Κρίσιμες κινήσεις. Υπό αυτό το πρίσμα οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί, οι οποίοι χειρίζονται την υπόθεση, έχουν προχωρήσει σε μία σειρά από κρίσιμες ενέργειες-κινήσεις, που διενεργούνται λόγω της φύσης της υπόθεσης με όρους απόλυτης μυστικότητας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εισαγγελείς έχουν δώσει εντολή για άρση τηλεφωνικού απορρήτου ή ακόμα και κατασχέσεις κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων, τα οποία μπορούν να συναξιολογηθούν με τα υπάρχοντα ευρήματα και να οδηγήσουν την κατά γενική ομολογία δύσκολη αυτή έρευνα στο επόμενο δικονομικό στάδιο. Παράλληλα, έχουν κινήσει όλες τις αναγκαίες διαδικασίες για να μη διαγραφούν, μετά τη συμπλήρωση δώδεκα μηνών, σημαντικά στοιχεία από το αρχείο των παρόχων κινητής τηλεφωνίας.
Οπως είναι γνωστό ήδη από τα εισαγγελικά γραφεία έχουν περάσει ως μάρτυρες και έχουν εξεταστεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, οι οποίοι έχουν εισφέρει στις εισαγγελικές Αρχές όσα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθεί προς κατάθεση ο εκδότης της εφημερίδας «Documento» και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, το δημοσίευμα του οποίου προκάλεσε την παρέμβαση του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού Ισίδωρου Ντογιάκου, ενώ άμεσα θα κληθεί και η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, η οποία υπέβαλε με τη σειρά της μήνυση-έγκληση κατά παντός υπευθύνου για μία σειρά από αξιόποινες πράξεις που φέρεται ότι έχουν τελεστεί εις βάρος της και αφορούν άμεσα στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι αν σε οποιοδήποτε στάδιο της έρευνας προκύψει πρόσωπο πολιτικό για το οποίο η δικαιοσύνη δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου, τότε οι εισαγγελείς με βάση το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένοι να… κατεβάσουν τα μολύβια, όπως συνηθίζουμε να λέμε, και να διαβιβάσουν τη δικογραφία στη Βουλή, ως αποκλειστική αρμόδια να ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.