Για πρωτάρηδες και «βετεράνους» της Κλασικής, οι στιγμές της εκκίνησης στον Μαραθώνα και του τερματισμού στο Καλλιμάρμαρο είναι απλά συγκλονιστικές. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να αποφύγετε, όσο μπορείτε, βασικά σφάλματα.

1       Μη φορέσετε πολλά ρούχα

Αν και είναι σημαντικό να παραμείνετε ζεστοί στη γραμμή εκκίνησης, μόλις κινηθείτε δεν θα θέλετε να φοράτε πολλά ρούχα. Εχετε μαζί σας μία νάιλον σακούλα που θα φορέσετε πάνω από τα τεχνικά σας ρούχα για να την πετάξετε μόλις μπείτε στον αγώνα.

2      Να σκέφτεστε ενώ τρέχετε

Προσπαθήστε να είστε συγκεντρωμένοι. Μην παρασυρθείτε πολύ στην ατμόσφαιρα, ή τη μουσική, ούτε να ονειροπολείτε, γιατί μπορεί να ξεχάσετε να ενυδατωθείτε σωστά και μπορεί να μην παρατηρήσετε τον ρυθμό σας να επιταχύνεται. Μετά ίσως δεν μπορέσετε να μαζέψετε ό,τι κάνατε λάθος.

3      Κόψτε τον αγώνα σε κομμάτια

Μη σκέφτεστε ότι ο Μαραθώνιος είναι 42 χιλιόμετρα. Χωρίστε την απόσταση σε διαχειρίσιμα «κομμάτια» και επικεντρωθείτε στο «δάγκωμα» του καθενός καθώς έρχεται. Μόλις φτάσετε στο τέλος ενός κομματιού, δώστε συγχαρητήρια στον εαυτό σας και μετά εστιάστε στο επόμενο κομμάτι.

4      Κρατήστε το κεφάλι ψηλά

Καθώς κουράζεστε, ίσως δείτε πως ξοδεύετε τον περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας τα πόδια σας. Αυτό όχι μόνο στραβώνει τη σπονδυλική σας στήλη – θέτοντάς σας σε κίνδυνο πόνου στην πλάτη – αλλά μπορεί επίσης να έχει ψυχολογικές επιπτώσεις. Το να κρατάτε ψηλά το κεφάλι σάς δίνει μια πολύ πιο σίγουρη στάση και στέλνει ένα θετικό μήνυμα στο υποσυνείδητό σας.

5      Ακολουθήστε τη μπλε γραμμή

Είναι η πιο σύντομη και πιο ακριβής διαδρομή προς τον τερματισμό.

6      Πείτε σε φίλους να σας περιμένουν

Οι φίλοι βοηθούν όσο τίποτε άλλο! Να είστε συγκεκριμένοι σχετικά με το πού θέλετε να βρίσκονται. Θυμηθείτε να τους πείτε όχι μόνο σε ποιο σημείο της διαδρομής, αλλά και σε ποια πλευρά του δρόμου, όπως και περίπου τι ώρα περιμένετε να φτάσετε εκεί (και μην ξεχνάτε, στο 41,5 χλμ. θα βρίσκεται η παρέα της «Κουδούνας»)!

7      Αντισταθείτε στην παρόρμηση για τουαλέτα

Αντισταθείτε στην παρόρμηση να σταματήσετε και ανακουφιστείτε, τουλάχιστον για λίγο. Πιθανότατα πρόκειται για στρες – οπότε αν το αγνοήσετε, θα φύγει. Εντάξει, αν δείτε ότι δεν μπορείτε να κρατηθείτε, ΟΚ…

8      «Σκανάρετε» το σώμα σας

«Σκανάρετε» κάθε τόσο τον εαυτό σας νοητά από την κορυφή μέχρι τα νύχια, αναζητώντας τυχόν σημάδια περιττής έντασης ή σφιξίματος. «Συχνά βρίσκω ότι το σαγόνι μου είναι σφιγμένο και το μέτωπό μου συνοφρυωμένο», λέει ο μαραθωνοδρόμος Σκοτ Οβεραλ στο RealBuzz.com. «Χαμογελάστε, είναι αδύνατο να είστε τσιτωμένοι και να χαμογελάτε ταυτόχρονα. Βεβαιωθείτε ότι είστε όσο το δυνατόν πιο χαλαροί και ότι δεν σπαταλάτε ενέργεια».

9      Μην κάνετε τίποτα καινούργιο

Δεν θα περνούσε από το μυαλό ποτέ να ξεκινήσετε με ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια έτσι; Ο κανόνας όμως ισχύει και για το φαγητό και το ποτό. Αρνηθείτε ευγενικά τις προσφορές από τους καλοπροαίρετους θεατές, καθώς απλά δεν ξέρετε πώς μπορεί να αντιδράσει το σώμα σας.

10      Να κοιτάτε πού πατάτε

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα πρώτα 2 χλμ. όταν ο δρόμος είναι γεμάτος πεταμένα αντικείμενα, όπως πλαστικά μπουκάλια και ρούχα – και για σταθμούς ανεφοδιασμού, όπου οι άνθρωποι μετακινούνται ακανόνιστα. Μη σταματάτε στους σταθμούς. Παίρνετε και φεύγετε κατευθείαν αριστερά.

11      Μιλήστε στον εαυτό σας

Πείτε στον εαυτό σας πόσο καλά τα πάτε. Πείτε του πόσο δυνατός είστε. Πείστε τον ότι τρέχετε καλά, ακόμα κι αν δεν τρέχετε!

12      Απολαύστε τον αγώνα!

Ακόμα κι αν θέλετε να σπάσετε το τρίωρο, το τετράωρο ή το πεντάωρο, μην κολλάτε στον χρόνο. Αντίθετα, προσπαθήστε να απολαύσετε το ταξίδι καθώς και τον προορισμό. Χαμογελάστε μόλις μπείτε στο στάδιο. Μετά, κλάψτε ελεύθερα.