Ολα τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης συμφωνούν: ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας φιλευρωπαίος εκσυγχρονιστής που έχει καταφέρει να μεταμορφώσει την Ελλάδα: αποκατέστησε την αξιοπιστία της, την έβγαλε από την ενισχυμένη εποπτεία των δανειστών της και την ευθυγράμμισε με την υπόλοιπη Ευρώπη σε όλες τις μεγάλες κρίσεις.

Τα ίδια Μέσα όμως επισημαίνουν ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών υπονομεύει αυτή την εικόνα του έλληνα Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του. Η αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και η δημοσίευση ενός καταλόγου προσώπων που φέρεται ότι παρακολουθούνταν μέσω του Predator προκάλεσαν την οργή του Πρωθυπουργού για την προσπάθεια εμπλοκής του, αλλά δεν οδήγησαν σε πειστικές πρωτοβουλίες για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα για να ερευνήσει τη χρήση παράνομων λογισμικών εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την έλλειψη πνεύματος συνεργασίας από τις ελληνικές Αρχές. Οι πολίτες μπορεί να έχουν σοβαρότερα προβλήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητά τους, αλλά η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές με σκιές να πλανώνται πάνω από πρόσωπα και πράγματα.

Η ευθύνη για να διαλυθούν αυτές οι σκιές βαραίνει πρωτίστως την κυβέρνηση, που πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να χυθεί φως σε αυτή τη δυσώδη υπόθεση, να ερευνηθούν οι τυχόν παρανομίες και να επιβληθούν κυρώσεις στους παρανομήσαντες. Αλλά και η αντιπολίτευση θα πρέπει να συμφωνήσει ότι δεν είναι δυνατόν να δημοσιεύονται ονόματα και λίστες χωρίς στοιχεία και αποδείξεις, καθώς η πρακτική αυτή το μόνο που πετυχαίνει είναι η γενίκευση της δυσπιστίας και η διαιώνιση της τοξικότητας. Οποιος διαθέτει στοιχεία πρέπει να τα παρουσιάσει στον εισαγγελέα. Αλλιώς καθίσταται κι εκείνος μέρος του προβλήματος.

Το διεθνές περιβάλλον είναι βαρύ, ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για τις δυτικές οικονομίες και η συνέχιση του πολέμου εντείνει την ανασφάλεια για το μέλλον. Η Ελλάδα δεν μπορεί λοιπόν να παραμένει παγιδευμένη σε άγονες και μίζερες αντιπαραθέσεις. Πρέπει να γυρίσει σελίδα.