Ενα βήμα μπροστά, δέκα πίσω. Ενα Σαββατοκύριακο θαυμασμού, που όλη η Ελλάδα είδε ότι μπορεί να υπάρξουν μαζικές μετακινήσεις οπαδών χωρίς να συμβεί το παραμικρό. Χιλιάδες φίλοι του Παναθηναϊκού στον Βόλο. Χιλιάδες της ΑΕΚ στη Λιβαδειά. Χρώμα στην κερκίδα, φωνή, τραγούδι, στήριξη, αγάπη. Ποδόσφαιρο. Μακριά από τοξικότητα και εσωστρέφεια. Και το αμέσως επόμενο; Μια εικόνα που σε κάνει να μασάς και να φτύνεις. Σάββατο απόγευμα στο Περιστέρι οι δυνάμεις των ΜΑΤ ξυλοκόπησαν χωρίς λόγο και αιτία μια χούφτα φίλους του Αρη. Τα βίντεο που βγήκαν στη δημοσιότητα δείχνουν πως ο κόσμος δεν έκανε το παραμικρό και η επίθεση ήταν εντελώς αναίτια.

Βράδυ Κυριακής μετά το τέλος του ντέρμπι στη Λεωφόρο ο Εμβιλά κατήγγειλε ρατσιστική επίθεση από φίλο του Παναθηναϊκού, που τον αποκάλεσε μαϊμού. Και μάλιστα με το όνομά του, σε μήνυμα στο Instagram, δίχως ίχνος ντροπής. Και απόγευμα Τρίτης, παρά το γεγονός πως υπήρξαν πρόσφατα παραδείγματα με μετακινήσεις οπαδών για να δουν την ομάδα τους σε άλλες πόλεις, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε την απαγόρευση οργανωμένης μετακίνησης φιλάθλων για τα Λεβαδειακός – Ολυμπιακός και Παναιτωλικός – Παναθηναϊκός της περασμένης Τετάρτης. Σε μια περίοδο που αν μη τι άλλο οι φίλαθλοι έδειξαν πως και μπορούν να κάνουν πολλά χιλιόμετρα και να περιφρουρήσουν απόλυτα την τάξη ανάμεσά τους.

Οι συγκεκριμένες ενέργειες πάνε το ποδόσφαιρο πίσω. Δεν το αφήνουν να προοδεύσει, να ανασάνει, να χρωματιστεί, να βελτιωθεί. Σε συνδυασμό με μια ομοσπονδία που δεν δείχνει να ασχολείται με τα αληθινά προβλήματα του ποδοσφαίρου. Η ΕΠΟ μοιάζει να ζει σε ένα δικό της… συννεφάκι και να μη θέλει να βγει απ’ αυτό. Ο Τάκης Μπαλτάκος κάθε φορά που ακούει κάποιον να του τονίζει τα λάθη του, πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Και μοιάζει να είναι πρόεδρος συγκεκριμένων συμφερόντων, χωρίζοντας τις ομάδες σε παιδιά και αποπαίδια, ενώ η Ομοσπονδία θα έπρεπε να είχε τον ρόλο του θεματοφύλακα και της ασπίδας για όλους.